Twitter okršaj: Viber savetovao korisnicima da deinstaliraju NOD32, evo kako su odgovorili iz ESET-a

Vesti, 18.12.2014, 20:19 PM

Twitter okršaj: Viber savetovao korisnicima da deinstaliraju NOD32, evo kako su odgovorili iz ESET-a

Ako vam je promakla rasprava na Twitteru između kompanije ESET i Viber, evo detalja.

Instaliranje Vibera na računaru koji je zaštićen ESET-ovim NOD32 može da bude u najmanju ruku zbunjujuće, jer ovaj antivirus popularnu aplikaciju za razmenu poruka i video pozive označava kao “potencijalnu pretnju” prikazujući pop-up upozorenje o “potencijalno neželjenom programu”. U upozorenju koje prikazuje NOD32 tvrdi se da Viber instalira toolbar u Internet Exploreru, uz pitanje korisniku da li želi da nastavi proces instalacije.

Nije neobično da antivirusi označavaju na ovakav način svaku aplikaciju koja želi da instalira neželjene programe, i u ovom slučaju NOD32 radi istu stvar. I ranije se dešavalo da antivirusi potpuno legitimne programe označavaju kao pretnje. Šta više, NOD32 nije jedini antivirus koji desktop verziju Vibera označava kao potencijalno neželjeni program. Clam AntiVirus i Dr.Web je takođe označavaju kao sličnu pretnju. Ipak, ovaj slučaj je poseban zbog rasprave koja se povela na Twitteru.

Viber je, naime, objavio na Twitteru da je NOD 32 “buggy software”, savetujući korisnicima da ga deinstaliraju. Viberov tvit je sadržao i sliku pop-up upozorenja koje prikazuje NOD32 preko koje je su iz Vibera dodali hashtag #EsetSucks.

Izgleda da je to bilo previše za ESET. Na ovaj komentar iz Vibera koji su u ESET-u očigledno doživeli kao uvredu, odgovoreno je slikom na kojoj se nalazi instalacioni izvorni kod Vibera koji prikazuje detalje o skrivenim preuzimanjima i statistikama. Sliku je pratila i poruka upućena Viberu da je za ESET privatnost korisnika na prvom mestu, uz hashtag na kraju tvita #esetDOESNTsuck.

Okršaj na Twitteru za sada nema pobednika. Činjenica je da ESET ume da bezopasne aplikacije označava kao potencijalne pretnje. Činjenica je i da Viber ne instalira toolbar u Internet Exploreru. Ono što se vidi na slici koju je objavio ESET je “HTTPDownloadInSilent” , GET zahtev koji kompanije koriste da bi dobile obaveštenje o završenoj instalaciji bez greške ili da dobiju izveštaj u slučaju da je bilo greške, bez pojavljivanja poruka o grešci na korisničkom interfejsu. ESET je pogrešio u vezi slanja statistike aplikacije jer to rade sve tehnološke kompanije. To rade i browseri sa cookiesima koji su takođe “tiha statistika”.

I još jedno “ups” za ESET... ESET je objavio izvorni kod Viber installera zbog čega bi ESET mogao da ima probleme sa pravnim timom Vibera jer je Viberovim uslovima korišćenja tako nešto izričito zabranjeno.

Na ESET-ov odgovor iz Vibera nije bilo komentara. Ipak, dokaz koji je pružio ESET bio je dovoljan za neke ljubitelje antivirusa da deinstaliraju Viber ne samo sa računara već i sa svih drugih uređaja. I na Viberov tvit reakcija korisnika je bila slična.

Možda je najbolje bilo da je Viber ipak privatnim kanalima kontaktirao proizvođača antivirusa i tražio objašnjenje zašto NOD32 označava program kao potencijalnu pretnju. To je bio i način da objasne ESET-u deo koda aplikacije koji antivirus prepoznaje kao pretnju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje