Barak Obama: Napad na Sony Pictures je sajber vandalizam, odgovor će biti srazmeran

Vesti, 21.12.2014, 23:13 PM

Barak Obama: Napad na Sony Pictures je sajber vandalizam, odgovor će biti srazmeran

Hakovanje Sony Pictures za koje je FBI okrivio Severnu Koreju "nije akt rata", rekao je američki predsednik Barak Obama u intervjuu koji je CNN emitovao u nedelju.

“Ne mislim da je to bio akt rata”, rekao je Obama. “Mislim da je to bio akt sajber vandalizma koji je bio veoma, veoma skup. Oni su prouzrokovali mnogo štete i mi ćemo odgovoriti. To će biti srazmerno, a vreme i mesto ćemo mi birati; to nije nešto što ću objaviti na konferenciji za štampu”, rekao je američki predsednik.

Time je Barak Obama potvrdio izveštaj FBI u kome se tvrdi da Severna Koreja stoji iza napada na Sony koji se dogodio krajem novembra. Iako je najavio srazmeran odgovor, Obama nije precizirao šta bi to moglo da znači.

Jedna od mogućnosti koju je CNN-u spomenuo Obama je vraćanje Severne Koreje na listu država koje finansiraju terorizam, što automatski znači uvođenje određenih sankcija i ograničenja u odnosima sa američkim organizacijama.

Ipak, američki predsednik je podsetio da to nije odluka koju on sam može doneti, već da o tome odlučuje Stejt department.

Upitan da kaže svoje mišljenje o odluci Sonyja da otkaže film "Intervju" koji je navodno bio povod napada, američki predsednik je rekao da razume zabrinutost kompanije koja je pretrpela veliku štetu, ali da on smatra da su napravili grešku.

Pre nego što je CNN emitovao intervju sa Barakom Obamom, severnokorejska Državna komisija za odbranu objavila je saopštenje u kome je još jednom odbačena bilo kakva umešanost Severne Koreje u napad na Sony Pictures, ali je takođe još jednom pohvaljena akcija hakera koji sebe nazivaju “Čuvari mira” (“Guardians of Peace”).

U prepoznatljivom stilu, Severna Koreja je u saopštenju izrazila ogorčenost zbog optužbi da je krivac za ovaj napad i zapretila američkim vlastima, ističući da su vojska i narod Severne Koreje spremni za sukob sa SAD u svim vrstama ratova, uključujući i sajber rat, ali da je pogrešno pretpostavljati da je cilj Severne Koreje jedna produkcijska kuća.

Severna Koreja je predložila SAD da sprovedu zajedničku istragu o napadu na Sony Pictures, ali je američka vlada to odbila.

Portparol Nacionalnog veća bezbednosti Bele kuće je rekao da vlada Severne Koreje ima dugu istoriju negiranja odgovornosti za provokacije i destruktivne akcije, te da ako vlada Severne Koreje želi da pomogne, ona treba da prizna krivicu i da nadoknadi štetu koju je Sonyju prouzrokovao ovaj napad.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, SAD su navodno nedavno tražile od Kine da pomogne da se Severna Koreja onemogući da ubuduće pokreće sajber napade. Međutim, Kina do sada nije odgovorila na ovaj poziv.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje