FBI iskoristio haktiviste Anonimusa za napade na strane web sajtove

Vesti, 25.04.2014, 09:15 AM

FBI iskoristio haktiviste Anonimusa za napade na strane web sajtove

Haker Hektor Havier Monsegur, poznat pod nadimkom Sabu, postao je doušnik američkog FBI posle hapšenja 2011. godine. Kako piše američki Njujork Tajms pozivajući se na sudska dokumenta i razgovore sa ljudima koji su učestvovali u napadima, Sabu je radeći kao doušnik FBI rukovodio kampanjom hakerskih napada na više od 2000 web sajtova, među kojima su se našli i web sajtovi vlasti u Iranu, Siriji, Brazilu i Pakistanu.

Prema dokumentima do kojih je došao Tajms, Sabu je kao saradnik biroa naređivao napade za koje su znali agenti FBI pod čijim je nadzorom bio Sabu. FBI je podatke do kojih su došli hakeri u ovim napadima prosleđivao drugim američkim obaveštajnim agencijama.

Sabu je uhapšen sredinom 2011. i od tada je pomagao vlastima da otkriju identitet haktivista, ali dok je trajala kampanja napada niko od haktivista nije znao za to da je Sabu doušnik FBI. Njegova uloga u identifikaciji haktivista od kojih su neki uhapšeni je poznata od ranije.

Džeremi Hamond poznat pod nadimkom Anarchos bio je jedan od najistaknutijih učesnika u napadima 2012. godine. On je učestvovao u čuvenom napadu na obaveštajnu agenciju Stratfor, a kasnije je, zahvaljujući informacijama koje je FBI dobio od Monsegura uhapšen a prošle godine i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. Hamond je rekao Tajmsu da je instrukcije za napad na Stratfor dobio upravo od Monsegura. On je rekao i da je Monsegur znao za 0-day ranjivost u softveru Plesk koja je omogućila backdoor pristup stranim web sajtovima koji su se našli na listi koju je Hamond dobio od Monsegura.

Hamond je po nalogu Monsegura emailove i baze podataka ukradene sa hakovanih web sajtova otpremao na server koji je kontrolisao Monsegur.

Monsegur je usmeravao druge hakere da napadaju web sajtove vlasti u Siriji, sajtove sirijskih banaka i ministarstava. Time je FBI praktično iskoristio hakere koji su želeli da podrže ljude u Siriji koji su bili protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, i koji su, i ne znajući za to, pomogli američkim vlastima da pristupe sirijskim sistemima.

Sudska dokumenta do kojih je došao Njujork Tajms ne ukazuju da je FBI direktno naređivao napade, koristeći za to Monsegura, ali ukazuju da su vlasti možda koristile hakere da bi prikupile obaveštajne podatke iz inostranstva i to istovremeno dok su istražitelji pokušavali da rasformiraju hakerske grupe kao što su Anonimusi i stave njihove članove iza rešetaka.

Hamond je rekao Tajmsu da Monegur nikada nije sam učestvovao u napadima, već je samo davao informacije o Plesk bagu, i tako je u svemu tome ostao čistih ruku.

Kada je posle hapšenja pristao da sarađuje sa FBI, Sabu je bio pod konstantnim nadzorom biroa jer su agenti instalirali softver u njegovom računaru kako bi pratili njegove aktivnosti na internetu. U njegovom domu FBI je postavio i kamere.

Sabu je bio istaknuti član Anonimusa koji je učestvovao u napadima na PayPal i MasterCard. Izricanje presude za Monsegura je nekoliko puta odlagano, što ukazuje na to da su vlastima još uvek potrebne njegove usluge. Nije poznato gde se Monsegur trenutno nalazi.

Kakvu je ulogu FBI imao u napadima 2012. godine ipak ostaje nejasno.

Portparolka FBI odbila je da komentariše pisanje Tajmsa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje