Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Anti-spam, 03.06.2022, 09:30 AM

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajući“.

Obaveštenja u Google Chromeu i na vebu uopšte trenutno su veliki problem. Verovatno ima dana kada vam se čini da skoro svaki sajt koji posetite traži dozvolu da vam šalje obaveštenja, često bez da ste ikada kliknuli na neko dugme na sajtu.

S obzirom da veb sajtovi traže i dozvolu za korišćenje kolačića, a aplikacije mnogo dozvola da bi uopšte mogle da rade, može se lako desiti da bez razmišljanja kliknete na „Dozvoli“ kada vas pitaju da li želite da primate obaveštenja. Pre nego što shvatite šta ste uradili, vaš veb pregledač počinje da vam prikazuje najnovije recepte sa sajta na koji ste potpuno zaboravili. Stvari su još gore ako se na kraju pretplatite na Chrome obaveštenja sa veb sajta koji šalje spam.

Google je napravio određeni napredak po ovom pitanju poslednjih godina, „utišavajući“ obaveštenja sa veb sajtova koji zloupotrebljavaju obaveštenja ili traže dozvolu na pogrešan način. Kada je sajt utišan na ovaj način, Chrome takođe upozorava da sajt možda pokušava da vas prevari.

Sada kompanija pokušava sa novim pristupom u borbi protiv neželjenih obaveštenja. Kako izveštava 9to5google, Chrome će uskoro moći da automatski opozove dozvolu veb sajta za slanje obaveštenja i blokira sve buduće pokušaje traženja dozvole.

Ključna razlika je u tome što čak i ako ste slučajno dozvolili obaveštenja sa takvog sajta, Chrome će se uključiti i potpuno zaustaviti ta obaveštenja. Postojeća zaštita Chromea je dizajnirana samo da vas ubedi da ne date tu dozvolu, ostavljajući izbor vama.

Ovo ne bi trebalo da utiče na ogromnu većinu veb sajtova koji šalju obaveštenja preko Chromea, već samo na one za koje je Google ocenio da su „ometajući“.

Nezgodan aspekt ovakvog pristupa je što time Google sebe stavlja u poziciju moderatora veba, budući da odlučuje o tome koji veb sajtovi mogu, a koji ne mogu da šalju obaveštenja, barem kada je reč o Chromeu. Google već to čini u određenoj meri kroz Chromeove ugrađene funkcije bezbednog pregledanja (Safe Browsing) koje blokiraju pristup štetnim veb sajtovima. Ali će kao i kad je reč o Safe Browsingu, verovatno biti moguće onemogućiti ove zaštite od obaveštenja preko Chromeovih podešavanja.

Google kaže da ova ometajuća obaveštenja krše „Uslove korišćenja usluge za programere“ kompanije.

“Spam obaveštenja su jedna od najčešćih žalbi koje dobijamo od korisnika Chromea. Ova funkcija je fokusirana na rešavanje ovog problema tako što obezbeđuje da korisnici dobijaju samo relevantna obaveštenja. Ovaj posao vidimo kao delovanje u ime korisnika radi zaštite njihovih interesa i predstavlja intervenciju koja je pod kontrolom i diskrecijom korisnika”, rekao je Googleov portparol.

S obzirom da je razvoj Chromeove zaštite od neželjenih obaveštenja tek počeo, verovatno će proći nekoliko meseci pre nego što ona postane široko dostupna.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje