Frižider učestvovao u sajber napadu

Anti-spam, 20.01.2014, 07:12 AM

Frižider učestvovao u sajber napadu

Vest da je više od 100000 korisničkih elektronskih uređaja, među kojima se nalaze smart televizori, multimedija centri i kućni ruteri učestvovalo u masovnom sajber napadu i slanju više od 750000 malicioznih spam i fišing emailova je zanimljiva, ali ono što će vas sigurno naterati da ovaj tekst pročitate do kraja je podatak da se među 100000 uređaja koje su kriminalci zloupotrebili u spam kampanji nalazi i jedan frižider.

Istina, samo jedan smart frižider umešan je u slanje spama. Ali u budućnosti bezbednost ovih uređaja ne bi smela da se ignoriše.

Napad koji je došao sa kompromitovanih računara, kućnih rutera, smart televizora i jednog frižidera je otkrila firma Proofpoint i to je jedan od prvih napada u kojima je zloupotrebljena manjkava sigurnost kućnih smart uređaja.

Spam napad je započeo 23. decembra prošle godine i trajao do 6. januara ove godine, objavio je Proofpoint. Ukupno je poslato 750000 spam email poruka a 25% tih emailova nije poslato sa kompromitovanih laptop, desktop i smartphone uređaja već je malver uspeo da se instalira na kućnim uređajima kao što su smart televizori, multimedija centri pa i jedan smart frižider.

Malver koji je slao spam sa tih uređaja mogao je biti instaliran na njima zahvaljujući tome što su uređaji loše konfigurisani ili koriste dodeljene lozinke što ih je učinilo ranjivim.

Ovakvi uređaji koji imaju pristup internetu predstavljaju ogromnu pretnju jer relativno lako mogu biti kompromitovani, kažu stručnjaci. Korisnici nisu ni svesni potrebe niti motivisani da ih učine sigurnijim, a sa druge strane raste broj uređaja koji skoro neprimetno mogu slati maliciozan sadržaj. Malo proizvođača preduzima mere za zaštitu uređaja, tako da postojeći model sigurnosti ne može da reši ovaj problem.

Bot mreže sastavljene od kompromitovanih personalnih računara su i sada veliki bezbednosni problem, tako da bi pojava bot mreža sa korisničkim uređajima kao što su ovi dodatno pogoršala situaciju jer bi se i oni mogli koristiti za iste kriminalne aktivnosti u kojima učestvuju kompromitovani računari.

Mnogi od ovih uređaja su loše zaštićeni i korisnici nemaju načina da otkriju i uklone infekciju malverom kada do nje dođe. Kako broj smart uređaja povezanih sa internetom bude rastao, napadači će pronalaziti nove načine da ih iskoriste za svoje potrebe, predviđaju stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje