Kada malver zatraži kontakt na LinkedIn-u

Anti-spam, 15.04.2013, 07:38 AM

Kada malver zatraži kontakt na LinkedIn-u

Većina korisnika misli da se spam emailovi uglavnom koriste u fišing napadima. To je tačna pretpostavka, kažu stručnjaci G Data, međutim, i malveri sve češće koriste istu takiku - spam emailove. U slučaju koji su analizirali u G Data, napadači koriste lažne zahteve sa LinkedIn-a da bi prevarili potencijalne žrtve da posete web sajtove koji su naoružani exploit alatima.

Emailovi koje navodno šalje LinkedIn sadrže obaveštenje o zahtevu za kontaktom, a često je novi kontakt neka renomirana kompanija.

Emailovi su lažni, ali malo toga ukazuje na to da je reč o prevari. Ipak, primetno je da obaveštenje sadrži i podsećanje da korisnik ima nepročitane poruke ali i obaveštenje o zahtevu za kontaktom. Takva kombinacija obaveštenja je neuobičajena za LinkedIn.

Klik na jedan od tri linka u emailu vodi žrtvu na web sajt koji je opremljen exploit alatom za napade. U zavisnosti od verzije exploit kit-a, ovaj alat za napad sadrži brojne različite exploit-e koji se koriste kao sredstva za napade. Kada žrtva poseti takav web sajt, exploit kit traga za programima koje bi mogao da napadne (browser i drugi programi, operativni sistem).Ako se pronađe jedna ili više ranjivosti, odgovarajući exploit se koristi za napad koji se završava preuzimanjem malvera (drive-by download napad).

Exploit alati su popularni među napadačima zbog toga što se relativno lako koriste, pa ih mogu koristiti i manje vešti kriminalci. I explot alati i kompleti za napad koji uključuju servere i podešavanja mogu se kupiti na crnom tržištu.

Ranjivosti u operativnim sistemima i programima otvaraju ulaz svim vrstama malvera, a sve što treba uraditi je da nekako namamite žrtvu da poseti određeni web sajt. Nebitno je da li web sajt nudi pornografski sadržaj, vesti ili je reč o prezentaciji lokalnog sportskog kluba, ništa na web sajtu ne upozorava korisnika da je na opasnom mestu.

Stručnjaci G Data kažu da bezbednost računara zavisi od kombinacije zaštitnog softvera koji se koristi i toga da li su operatvni sistem i programi ažurirani.

Iako se na ranjivosti u Java-i, Adobe Flash-u i Adobe Reader-u često upozorava, mnogi korisnici veruju da se napadi i infekcije računara događaju nekim drugim ljudima, ili da nema ničeg vrednog na njihovim računarima što bi moglo zanimati napadače. Takva pretpostavka je potpuno pogrešna, jer svaki zaraženi računar je vredan napadačima.

Ali nisu tri nabrojana programa jedini izvor ranjivosti na računaru. Svi programi i operativni sistem moraju da se ažuriraju bez odlaganja, čim proizvođač objavi zakrpu.

Rešenje za zaštitu računara moralo bi da bude sveobuhvatno i da uključuje skener malvera, zaštitni zid i zaštitu u realnom vremenu, ali i spam filter.

Sve na računaru, počev od operativnog sistema, browser-a i njegovih komponenti, pa do antivirusa mora da bude ažurirano.

Kada je reč o browser-u, iz G Data preporučuju deaktiviranje plugin-ova, skripti i većine reklamnog sadržaja koje možete aktivirati samo ukoliko vam je nešto od toga zaista potrebno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje. Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranje... Dalje

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je milione e-mail adresa koje je botnet Emotet prikupljao za širenje drugih malvera, tako da sada sv... Dalje

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje