Kako baš vi postajete meta prevaranata na internetu

Anti-spam, 26.04.2011, 12:07 PM

Kako baš vi postajete meta prevaranata na internetu

Susretali ste se sa email porukama koje navodno šalju finansijske organizacije neke daleke zemlje, ili korumpirane birokrate jednako korumpirane vlade. Bez obzira o kakvoj je prevari reč, pošiljaoci ovakvih email-ova uvek tvrde da im je potrebna vaša pomoć oko transakcije miliona dolara. Šeme poput ovih, poznate pod nazivima “419”, “Nigerijske prevare” i drugim, na internetu su čini se oduvek i kako izgleda biće prisutne i ubuduće jer su, iako izgleda neverovatno, dovoljno uspešne da svojim kreatorima donose profit. Na pitanje gde ovakvi prevaranti pronalaze vašu email adresu i kako to da vi postajete njihova meta, odgovara ugledni bloger Brajan Krebson u tekstu na svom blogu.

Neki spameri se oslanjaju na bot mreže koje pretražuju milione veb sajtova i sa njih uzimaju sve email adrese na koje naiđu na stranicama sajtova. Drugi se pak za pomoć obraćaju sajber-kriminalnom podzemlju, a kontakt se uspostavlja preko internet foruma koji su u vlasništvu kriminalaca. Email adrese internet korisnika se prodaju i kupuju na milione na otvorenim tržištima, a hiljadu email adresa, kaže Krebson, koštaće vas svega jedan peni.

LeadsAndMails.com poznat i kao Buyemails.org je primer jednog takvog tržišta. Sedište je u Nju Delhiju u Indiji. Kompanija koja prodaje email adrese tvrdi u svojim reklamama da je njihovo korišćenje potpuno legalno a nema sumnje da su neki od njenih klijenata prevaranti iz Nigerije.

Na početnoj strani sajta je uokvirena zelenom bojom poruka upućena klijentima iz Nigerije da ne troše vreme i novac na uplate preko Western Union-a ili Moneygram-a, već da koriste opciju sa lokalnim depozitom. Ova poruka je istovremeno i link ka strani gde se nigerijski klijenti upućuju u načine plaćanja koji uglavnom podrazumevaju prebacivanje novca sa njihovih bankovnih računa na račune nekoliko banaka u Lagosu.

Pored ovoga, BuyEmails.org savetuje svojim klijentima da ne pokušavaju plaćanje preko PayPal i E-Gold servisa i kreditnih kartica jer se takav način plaćanja ne prihvata zbog velike stope prevara.

Sajt nudi liste email adresa prema specifičnim zahtevima klijenata. Primera radi, možete kupiti email adrese 1,5 milion poljoprivrednika za 300 dolara, ili dodajte ovoj sumi još 100 dolara i to će vam obezbediti email adrese 4 miliona agenata za nekretnine. Za 325 dolara možete nabaviti adrese stanovnika SAD starosne dobi između 45 i 70 godina, ukoliko su vam ljudi iz te populacije iz nekog razloga ciljna grupa. Za 5 miliona Gmail adresa platićete 350 dolara, i to su verovatno najskuplje email adrese, jer za 30 miliona Yahoo adresa platićete tek 50 dolara više, a za 50 miliona AOL adresa još 150 dolara preko te sume, dakle, ukupno 500 dolara.

Ukoliko ste se čitajući ovaj tekst zainteresovali da se okušate u poslu sa spamovanjem, ali niste sigurni kako biste to realizovali bez podrške bot mreže koju naravno nemate, ova kompanija nudi rešenje i za to - jeftino masovno slanje email-ova. Zapravo se nudi ono što oni nazivaju pancir hostingom, koji je ustvari veb server opremljen sa “web based email”, a kompanija svoju uslugu dodatno reklamira tvrdnjama da vaš internet provajder neće znati bilo šta o vašim spamerskim aktivnostima, dok ćete vi imati mogućnost slanja email-ova na hiljadu adresa u sekundi.

Velika je šansa da se vaša email adresa prodaje na crnom tržištu ovoga trenutka, kaže Krebson. Sada kada znate kako navodni bankari i činovnici koji vam nude milione dolara dolaze do vaše email adrese, znate i da na ovakve ponude ne treba odgovarati, zaključuje Krebson.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje. Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranje... Dalje

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je milione e-mail adresa koje je botnet Emotet prikupljao za širenje drugih malvera, tako da sada sv... Dalje

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje