Kaspersky Lab: Opada udeo spama, i spameri trpe posledice ekonomske krize

Anti-spam, 20.08.2012, 10:17 AM

Kaspersky Lab: Opada udeo spama, i spameri trpe posledice ekonomske krize

Udeo neželjene pošte (spam) u emailovima nastavlja da pada u drugom kvartalu 2012, i u proseku iznosi 74,3%. U poređenju sa prethodnim kvartalom, udeo neželjene pošte je pao za 2,3%. Ovaj trend može biti doveden u vezu sa teškom ekonomskom situacijom koja vlada u celom svetu.

U junu, većina neželjenih email poruka sadržala je ponude koje su u vezi sa ilegalnim načinom zarade.

Slične promene su viđene tokom ekonomske krize 2008/2009. Ako sadašnja ekonomska situacija nalaže ponavljanje tog scenarija, imamo dobre razloge da verujemo da će doći do povećanja lažne i zlonamerne neželjene pošte u mesecima koji dolaze,” kaže Marija Namestnikova, viši analitičar za neželjenu poštu u kompaniji Kaspersky Lab.

Zanimljivosti u drugom kvartalu - U aprilu je zabeležen talas neželjene pošte koja imitira oficijalno Facebook obaveštenje. Međutim, ovog puta linkovi u emailovima nisu vodili korisnike na hakovane domene ili sajtove, nego na stranice Vikipedije i Amazona. Međutim, osoblje na oba veb sajta je odgovorilo pravovremeno - dok su linkovi bili distribuirani, stranice su već bile onesposobljene.

Jedna od glavnih tema u aprilu u vezi sa neželjenom poštom bila je situacija u Siriji koju su koristili spameri iz Nigerije u drugom kvartalu. Email saobraćaj obuhvatao je emailove čiji je navodni pošiljalac supruga predsednika Asada ili neki drugi član njegove porodice, ali i emailove „običnih“ Sirijaca.

Među istaknutim događajima u drugom kvartalu jeste fudbalsko prvenstvo Euro 2012 održano u junu. Kasnije, spameri su se fokusirali na Olimpijske igre u Londonu, objavljujući pobednike lutrije koju je navodno organizovala Olimpijska fondacija. Kako se Olimpijada bližila kraju, to su spameri bili aktivniji.

Rasprostranjenost neželjne pošte - U drugom kvartalu 2012. rasprostranjenost neželjene pošte značajno je promenjena. Kina je neočekivano preuzela vođstvo - 19 odsto celokupne neželjene pošte potiče sa njene teritorije. Pre nekoliko godina Kina je bila među liderima po rejtingu za neželjenu poštu, ali posle usvajanja zakona protiv neželjene pošte 2006. količina spama poslatog sa njene teritorije drastično je opala. Šest godina kasnije spameri su izgleda zaboravili na ovaj zakon koji nije aktivno sprovođen.

Posle duge pauze, liderima spama ponovo se pridružla Amerika koja deli drugo mesto sa Indijom. Ove dve zemlje distribuiraju istu količinu neželjene pošte - 11,7%. Vijetnam je na trećem mestu sa distribucijom od 4,97% ukupne neželjene pošte. Uprkos premeštanju izvora neželjene pošte, ključni trendovi ostaju isti: povećana količina neželjene pošte potiče iz Azije i Latinske Amerike.

Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje