Microsoft: Spamerske taktike za zaobilaženje filtera slične HIV virusu

Anti-spam, 06.12.2011, 06:57 AM

Microsoft: Spamerske taktike za zaobilaženje filtera slične HIV virusu

Kada su se pojavili pri kompjuterski virusi njihovo ponašanje je bilo toliko slično njihovim biološkim srodnicima da su stručnjaci za bezbednost jednostavno odlučili da za maliciozne kodove koriste već postojeći naziv. Stručnjaci za kompjutersku bezbednost i inače često koriste jezik i metafore iz stvarnog sveta kako bi opisali probleme u virtuelnom svetu kao što je to slučaj sa pojmovima kompjuterski virus i kompjuterski crv.

Ispostavilo se da tu sličnost između realnosti i virtuelnog ne prestaje. Naime, stručnjaci kompanije Microsoft u otkrili da alati koje su razvili kako bi otkrili spamerske taktike za izbegavanje anti-spam filtera su od velike pomoći kada je reč o proučavanju obrasca mutacije virusa.

Postoje mnoge sličnosti u načinu na koji spameri razvijaju svoje metode za izbegavanje filtera i načina na koji HIV virus neprestano mutira, kaže Stiv Klejton iz kompanije Microsoft. Kompanija je ponudila neke svoje tehnologije medicinskim istraživačima kako bi pomogla izlečenje savremenih bolesti.

Projekat je okupio stručnjake brojnih institucija koji testiraju potencijalne vakcine za HIV. Između ostalih, u timu su stručnjaci sa Harvarda, južnoafričkog Programa za istraživanje AIDS-a, Ragon Instituta Opšte bolnice u Masačusetsu i KwaZulu-Natal instituta za istraživanja tuberkuloze i HIV-a. Sve ove institucije raspolažu ogromnim količinama podataka koje treba obraditi kako bi se došlo do obrasca evolucije virusa.

Osim moćnih kompjutera kojima raspolaže Microsoft a koji su neophodni za obradu tako velike količine podataka i koji treba da posao istraživača koji bi inače trajao godinama skrate na period meren danima, Microsoft je omogućio medicinskim istraživačima i softver pod nazivom PhyloD koji pomoću algoritma, koda i alata za vizuelizaciju omogućava naučnicima da steknu uvid u to kako individualni imuni sistem reaguje na brojne mutacije virusa. Softver omogućava efikasno pronalaženje podatka koji pomažu analizu određenih ćelija i obrazaca ponašanja virusa potrebnih za dalje analize.

PhyloD je razvijen sa namerom da otkrije različite taktike koje spameri koriste kako bi zaobišli email filtere u Hotmail, Outlook i Exchange.

Možda će tehnologija razvijena sa ciljem da se spam najzad i zauvek pobedi biti uspešnija kada je reč o humanim virusima jer uprkos uveravanjima IT lidera, naročito Bila Gejtsa da će problem neželjene elektronske pošte uskoro biti rešen, spam je i dalje veliki problem za interent provajdere, kompanije i pojedince. Poslednjih godina primetan je pad u obimu spam email-ova, naročito zbog toga što internet korisnici sve više napuštaju email komunikaciju zamenjujući je onom na društvenim mrežama. Međutim, spam i dalje ostaje problem jer 90% email saobraćaja čine neželjeni spam email-ovi. Do sada su nuđena različita rešenja, uključujući i ono da korisnici treba da plaćaju simboličnu nadoknadu za svaki email koji pošalju (nešto nalik poštarini) ali i predlog da se korisnici primoraju na digitalni potpis i potvrdu autentičnosti svojih email-ova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje