Nakon kraćeg predaha ponovno raste obim spama

Anti-spam, 11.01.2011, 02:22 AM

Nakon kraćeg predaha ponovno raste obim spama

Kada je krajem decembra došlo do smanjenja količine spam pošte u inboksovima korisnika, mnogi stručnjaci koji se bave problemima vezanim za kompjutersku bezbednost pripisali su to iznenadnom nestanku bot mreže Rustock i drugim mrežama koje spameri koriste za distribuciju neželjene pošte. Međutim, kako se sada čini, radilo se o kratkotrajnom zatišju tokom novogodišnjih praznika, koje se okončalo 10. januara kada je zabeležen ponovni rast svetskog spam e-mail saobraćaja.

Trenutni nivo spama je još uvek manji od onog koji je zabeležen avgusta prošle godine kada je počelo smanjivanje aktivnosti bot mreže Rustock. Pre nekoliko nedelja zabeležen je nagli pad spama na globalnom nivou, i stvari su neko vreme mirovale, ali prema podacima kompanije Websense, tokom poslednja 24 časa, izgleda da su spamerske grupe nastavile onde gde su Rustock i druge spamerske operacije bile, iz nekog razloga, zaustavljene.

Jučerašnji porast spama, istraživač kompanije Websense, Karl Leonard, pripisuje farmako-spamu za koji se koriste ruski domeni, kao što je to i do sada bio slučaj. Uobičajeno je u e-mailovima ovog tipa u polju “subject” videti reč “VIAGRA”.

I ostala registrovana spam elektronska pošta nije ništa novo - e-čestitke i poruke kojima se korisnici pokušavaju prevariti, kao što su pozivnice za Twitter ili obaveštenje o novoj poruci sa Facebooka.

Obim spama - decembar 2010/januar 2011 (Websense)

Rustock je bio jedna od najboljih spam bot mreža ikada viđenih, ali je je nivo spam elektronske pošte koju je distribuirao Rustock počeo da opada tokom poslednjeg kvartala prošle godine, što je imalo veze sa gašenjem spam affiliate programa u oktobru, o čemu smo vas izvestili u ono vreme. To je dovelo do značajnog pada obima spama na globalnom nivou.

Međutim, s obzirom da je biznis povezan sa spamom još uvek profitabilan, nestanak jedne bot mreže ili gašenje jednog spam affiliate programa ne znači i dugoročne efekte na ukupan nivo spam e-mail saobraćaja.

Stručnjaci procenjuju da je zatišje u aktivnosti Rustocka bilo posledica toga što su vlasnici bot mreže tražili nove spamere kojima bi rentirali mrežu. Prethodno je Rustock slao spam e-mailove povezane sa grupom koju korisnici poznaju kao Canadian Pharmacy. Sada se ista aktivnost obavlja za račun Pharmacy Express.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje