Napravio karijeru tužeći spamere

Anti-spam, 28.12.2010, 02:20 AM

Napravio karijeru tužeći spamere

Kao i većina nas, i Danijel Balzam mrzi spam email poruke. Međutim, on je otišao korak dalje od onoga što svi ostali čine - umesto da ih obriše, on je tužio pošiljaoce.

Pre osam godina, dok je Balzam još radio u marketing sektoru, dobio je veliki broj e-mailova u kojima mu se nudila usluga povećanja grudi.

To je bio dovoljan motiv razjarenom Balzamu da pokrene veb-sajt Danhatesspam.com, napusti karijeru u marketingu, krene na studije prava i obezbedi sebi pristojan život tužeći kompanije koje zatrpavaju njegove poštanske sandučiće e-mailovima u kojima mu nude jeftine lekove, besplatan seks i nezaboravna putovanja.

Balzam je tokom poslednjih nekoliko godina podneo na desetine tužbi protiv marketing kompanija koje su slale spam e-mailove, kršeći tako kalifornijski anti-spam zakon koji, između ostalog, zabranjuje kompanijama slanje e-mailova čiji naslovi insinuiraju da je ponuda u e-mailu besplatna, te u polju "Subject" sadrže reč "free" ili koji izgledaju kao nekomercijalna pošta.

Njegove pravne pobede na sudovima su ipak kapi u moru spam e-mail saobraćaja, sudeći prema tvrdnjama koje dolaze iz Cisco Systems Inc. po kojima dnevni spam saobraćaj uključuje slanje 200 milijardi spam e-mail poruka, što čini 90% ukupnog e-mail saobraćaja.

Balzam je izjavio da on svoju misiju vidi kao čišćenje interneta. Možda se njegov potez čini beznačajnim sa aspekta obima spam e-mail saobraćaja, ali je njemu obezbedio pristojnu egzistenciju, jer je do sada po osnovu donetih presuda i nagodbi zaradio više od milion dolara koje su mu, obavezane sudskim odlukama, isplatile kompanije koje je optužio za nelegalno slanje neželjene e-mail pošte.

Međutim, Balzam je tokom godina sudske borbe protiv spama stekao i protivnike koji tvrde da je on jedan od mnogih koji, oslanjajući se na opšti negativni stav prema spam pošti i zakone, tuže kompanije koje radije plaćaju relativno male iznose, koje potražuje Balzam na ime odštete, umesto da ulaze u teške pravne bitke. Za sada, kako se čini, simpatije suda su na Balzamovoj strani, i on nastavlja da pobeđuje i da profitira od spama, samo na jedan neuobičajen način.

Neke od kompanija koje je Balzam tužio zbog slanja spam pošte, uzvratile su kontratužbama zbog pretnji da će otkriti detalje čije je objavljivanje zabranjeno.

Kakav god bio Balzamov početni motiv, izvesno je da je on svoju borbu protiv spama pretvorio u unosan biznis. U tom smislu, tužene kompanije su delimično u pravu. Međutim, Balzam je neko koga korisnici interneta koje takođe svakodnevno zatrpavaju neželjenom elektronskom poštom, doživaljavaju kao savremenog heroja. "Možda će on postati toliko uspešan da će moći da tuži spamere i u ime nas ostalih. Platio bih uslugu podnošenja tužbe protiv spamera u svoje ime," kaže se u jednom od komentara na Balzamovom sajtu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje. Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranje... Dalje

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je milione e-mail adresa koje je botnet Emotet prikupljao za širenje drugih malvera, tako da sada sv... Dalje

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje