Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Anti-spam, 25.08.2021, 08:00 AM

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje.

Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranjene priče” otkrili su da je špijunski softver Pegaz instaliran na potpuno ažuriranim iPhone uređajima zahvaljujući ranjivosti nultog dana u iMessage.

“Ranjivost bez klika” je greška koja se može iskoristiti na uređaju bez ikakve interakcije korisnika. Na primer, ako bi se samo posetom veb sajtu ili primanjem poruke mogla iskoristiti ranjivost, to bi se smatralo hakovanjem bez klika.

Istraga nazvana “Projekat Pegaz” u kojoj je učestvovalo više od 80 novinara iz konzorcijuma 17 medija u 10 zemalja, otkrila je veliku zloupotrebu softvera Pegaz koji proizvodi izraelska kompanija NSO Grupa. Softver je navodno korišćen za špijuniranje šefova država, aktivista, novinara i poslovnih ljudi širom sveta.

Sada se neko dosetio da iskoristi situaciju i počeo da šalje e-mailove u kojima se potencijalnim žrtvama govori da im je telefon hakovan pomoću ranjivosti bez klika i da je na njihovim uređajima instaliran špijunski softver Pegaz.

“Zdravo, podeliću sa vama važne informacije. Jeste li čuli za Pegaz? Postali ste kolateralna žrtva”, kaže se u e-mailu.

U nastavku prevarant objašnjava šta je Pegaz, kako se koristi za špijuniranje korisnika iPhone i Android uređaja, izvlačenje poruka, fotografija, e-mailova, snimanje poziva, aktiviranje kamere i mikrofona uređaja i čitanje šifrovanih poruka iz aplikacija kao što su WhatsApp, Facebook, Telegram i Signal.

Prevarant pokušava da uplaši ljude koji dobiju ovakav e-mail tvrdnjom da su snimljeni tokom „najprivatnijih trenutaka svog života“.

Prevarant kaže da je haker i da ovo radi da bi zaradio novac za život.

U e-mailu se upozorava da će, ako žrtva ne plati 0,035 bitkoina (oko 1.600 dolara), video snimci sa uređaja biti poslati porodici, prijateljima i poslovnim saradnicima korisnika, ali i da će biti objavljeni na sajtovima za “perverznjake koji vole takav sadržaj”.

Rok za plaćanje je 2 radna dana. Onima koji plate navodni haker obećava da će očistiti uređaj od malvera, uz pretnju žrtvama da ne pokušavaju da traže pomoć jer se svaki njihov pokret prati.

Sve što treba uraditi ako dobijete ovakav e-mail je da ga označite kao neželjenu poštu i obrišete.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje

Signal uvodi opciju za prijavljivanje i blokiranje neželjenih poruka

Signal uvodi opciju za prijavljivanje i blokiranje neželjenih poruka

Signal je uveo opciju za prijavljivanje i blokiranje spama samo jednim klikom miša direktno sa ekrana zahteva za poruku. U najranijim verzijama Signa... Dalje