Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Anti-spam, 22.01.2016, 01:00 AM

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže novo upozorenje a ovoga puta ciljevi nove spam kampanje su korisnici Facebooka. Istraživači veruju da su autori obe kampanje verovatno isti ljudi, jer je koncept obe kampanje u suštini isti.

Lažni emailovi izgledaju kao da ih šalje društvena mreža, a cilj je ubediti potencijalne žrtve da su dobili glasovnu poruku.

Kao i u kampanji koja je ciljala korisnike WhatsAppa, i u ovoj naslovi emailova završavaju se nizom nasumično izabranih karaktera čija je uloga da se izbegnu antispam filteri: “An audio announcement has been delivered! Lucqmc”, "You got a vocal memo! Fcqw”, "An audible warning has been missed. Yqr").

Prilog koji korisnici, prema zamisli kriminalaca, treba da preuzmu i otvore je zip fajl koji sadrži zloćudni izvršni fajl. I u ovoj kampanji, kao i u onoj od pre dve nedelje, reč je o trojancu Nivdort, koji krade informacije.

Kada se pokrene, malver će se automatski kopirati u direktorijumu "C:" i dodati Windows Registry unos koji će omogućiti malveru da se automatski ponovo pokrene posle svakog restartovanja računara.

Malver sprečava korisnike da pristupe web sajtovima antivirusnih kompanija i isključuje obaveštenja Windows Security Centra, zbog čega ga je teško otkriti i ukloniti.

"U ovom vremenu sajber napada, sudbina je svake kompanije, bila ona poznata ili ne, da bude izložena fišingu. To možda nije najinovativniji metod napada koji sajber kriminalci koriste - ali ne može se poreći da oni postaju sve veštiji u kreiranju emailova”, kaže Fatih Orhan, direktor tehnologije u kompaniji Comodo, dodajući da sajber kriminalci sve češće naslovljavaju emailove tako da namame primaoce da ih otvore, kliknu na linkove ili priloge i tako šire malvere.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje