Spameri ne posustaju: Stari trikovi, novi mamci

Anti-spam, 30.07.2013, 09:09 AM

Spameri ne posustaju: Stari trikovi, novi mamci

Količina neželjene elektronske pošte (spama) povećala se u junu u odnosu na prethodni mesec i to za 1,4 procentnih poena. Prema podacima Kaspersky Lab-a, prošlog meseca spameri su često koristili ime Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple. U naslovu neželjene email poruke primalac je pozivan da upozna tajnu uspeha čuvenog biznismena, dok je u telu poruke bio oglas za besplatne kurseve. Organizatori su obećavali da će za samo 90 minuta naučiti sve polaznike kako da od hobija naprave profitabilan posao. Ime Stiva Džobsa je korišćeno kao mamac da usmeri pažnju na kurs.

Pored ponude kurseva koji garantovano otkrivaju tajnu uspeha Stiva Džobsa, u junu su česti spam emailovi u kojima su se nudili veliki popusti na uređaje kompanije Apple. Da bi čitava prevara delovala verodostojno, prevaranti su u polje „from“ unosili ime kompanije Apple, iako mail adresa nije imala nikakve veze sa njom. Autori ovih emailova su naglašavali da je količina robe na akciji ograničena i da je neophodno da se ugrabi svoj primerak što pre. Ovaj veoma rasprostranjeni trik se koristi kao podsticaj kupcima da se brže odluče za određeni proizvod i klikom na link ga odmah naruče.

Još jedna od prevara spamera u junu bila je ponuda za prijem na američke univerzitete, kao i ponuda za online obrazovanje. Ovi emailovi su često sadržali linkove ka stranicama sa formularima za prijavu na kurseve, a zanimljivo je da adrese stranica variraju od poruke do poruke i obično su napravljene na sam dan slanja spam pošte. Ovo je verovatno jedan od načina kojima autori masovnih poruka prikupljaju lične podatke korisnika.

"Spameri u junu nastavljaju da koriste poznate trikove. Konkretno, zabeležili smo nekoliko masovnih poruka koje reklamiraju kako konvencionalne tako i elektronske cigarete, prilikom čega autori koriste Google Translate servis za izradu spam linkova. Štaviše, spameri na kraju linka dodaju nasumično sastavljen skup slova i imena Google domena na različitim jezicima" , rekla je Tatjana Ščerbakova, viša analitičarka za spam u kompaniji Kaspersky Lab .

Kao i ranije, značajan procenat spam emailova stiže iz Kine (24%) i SAD (17%), dok je Južna Koreja na trećem mestu sa 14% spam emailova koji se šalju iz ove zemlje.

Južna Koreja ostaje vodeći izvor spama upućenog evropskim korisnicima (53,3%) i njen udeo je porastao za 9,6 procentnih poena, dok su se SAD (4,6%) i Vijetnam (3,7%) spustili načetvrtu i petu pozicijuprepuštajući Italiji drugo (6,7%) i Tajvanutreće (5%) mesto.

Zlonamerni prilozi pronađeni su u 1,8% spam emailova. Kao i prethodnog meseca, prevaranti su često koristili svoj omiljeni trik - slanje obaveštenja u ime poznatih kompanija.

U junu se broj napada usmerenih na e-mail poruke i IMS drastično povećao, budući da tokom letnjih godišnjih odmora raste broj onih koji šalju email poruke ili koriste programe poput ICQ, Jabber, Skype i slično. Postoji velika potražnja za nalozima ovog tipa na crnom tržištu, što podstiče mrežnu krađu identiteta (fišing).

Više detalja o ovome možete naći na blogu kompanije Kaspersky Lab, securelist.com.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje. Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranje... Dalje

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je milione e-mail adresa koje je botnet Emotet prikupljao za širenje drugih malvera, tako da sada sv... Dalje

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje