Spameri ne posustaju: Stari trikovi, novi mamci

Anti-spam, 30.07.2013, 09:09 AM

Spameri ne posustaju: Stari trikovi, novi mamci

Količina neželjene elektronske pošte (spama) povećala se u junu u odnosu na prethodni mesec i to za 1,4 procentnih poena. Prema podacima Kaspersky Lab-a, prošlog meseca spameri su često koristili ime Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple. U naslovu neželjene email poruke primalac je pozivan da upozna tajnu uspeha čuvenog biznismena, dok je u telu poruke bio oglas za besplatne kurseve. Organizatori su obećavali da će za samo 90 minuta naučiti sve polaznike kako da od hobija naprave profitabilan posao. Ime Stiva Džobsa je korišćeno kao mamac da usmeri pažnju na kurs.

Pored ponude kurseva koji garantovano otkrivaju tajnu uspeha Stiva Džobsa, u junu su česti spam emailovi u kojima su se nudili veliki popusti na uređaje kompanije Apple. Da bi čitava prevara delovala verodostojno, prevaranti su u polje „from“ unosili ime kompanije Apple, iako mail adresa nije imala nikakve veze sa njom. Autori ovih emailova su naglašavali da je količina robe na akciji ograničena i da je neophodno da se ugrabi svoj primerak što pre. Ovaj veoma rasprostranjeni trik se koristi kao podsticaj kupcima da se brže odluče za određeni proizvod i klikom na link ga odmah naruče.

Još jedna od prevara spamera u junu bila je ponuda za prijem na američke univerzitete, kao i ponuda za online obrazovanje. Ovi emailovi su često sadržali linkove ka stranicama sa formularima za prijavu na kurseve, a zanimljivo je da adrese stranica variraju od poruke do poruke i obično su napravljene na sam dan slanja spam pošte. Ovo je verovatno jedan od načina kojima autori masovnih poruka prikupljaju lične podatke korisnika.

"Spameri u junu nastavljaju da koriste poznate trikove. Konkretno, zabeležili smo nekoliko masovnih poruka koje reklamiraju kako konvencionalne tako i elektronske cigarete, prilikom čega autori koriste Google Translate servis za izradu spam linkova. Štaviše, spameri na kraju linka dodaju nasumično sastavljen skup slova i imena Google domena na različitim jezicima" , rekla je Tatjana Ščerbakova, viša analitičarka za spam u kompaniji Kaspersky Lab .

Kao i ranije, značajan procenat spam emailova stiže iz Kine (24%) i SAD (17%), dok je Južna Koreja na trećem mestu sa 14% spam emailova koji se šalju iz ove zemlje.

Južna Koreja ostaje vodeći izvor spama upućenog evropskim korisnicima (53,3%) i njen udeo je porastao za 9,6 procentnih poena, dok su se SAD (4,6%) i Vijetnam (3,7%) spustili načetvrtu i petu pozicijuprepuštajući Italiji drugo (6,7%) i Tajvanutreće (5%) mesto.

Zlonamerni prilozi pronađeni su u 1,8% spam emailova. Kao i prethodnog meseca, prevaranti su često koristili svoj omiljeni trik - slanje obaveštenja u ime poznatih kompanija.

U junu se broj napada usmerenih na e-mail poruke i IMS drastično povećao, budući da tokom letnjih godišnjih odmora raste broj onih koji šalju email poruke ili koriste programe poput ICQ, Jabber, Skype i slično. Postoji velika potražnja za nalozima ovog tipa na crnom tržištu, što podstiče mrežnu krađu identiteta (fišing).

Više detalja o ovome možete naći na blogu kompanije Kaspersky Lab, securelist.com.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje

Signal uvodi opciju za prijavljivanje i blokiranje neželjenih poruka

Signal uvodi opciju za prijavljivanje i blokiranje neželjenih poruka

Signal je uveo opciju za prijavljivanje i blokiranje spama samo jednim klikom miša direktno sa ekrana zahteva za poruku. U najranijim verzijama Signa... Dalje