Šta je spam i kako se zaštititi od njega

Anti-spam, 09.11.2009, 04:28 AM

Šta je spam i kako se zaštititi od njega

Ozloglašeni spam. Elektronski ekvivalent bezvredne pošte ispod otirača na pragu vašeg doma, jedna od najdosadnijih stvari internet ere - pročitajte naš vodič o opasnosti od spama i kako da sačuvate svoje e-poštansko sanduče od spama.

Šta je spam?

Spam je anonimna, neočekivana, masovna elektronska pošta - email ekvivalent pošti koju dobijamo "na vrata", koju ne očekujemo i koja je potpuno bezvredna. Ova poštu u ogromnim količinama šalju spameri koji zarađuju novac od malog procenta primaoca koji kupe proizvod koji se reklamira u spam poruci. Spam se takođe koristi za phishing (obmanu) i širenje štetnog koda.

Tokom poslednje decenije, korišćenje i slanje spam poruka se raširilo. U početku, spam se slao direktno korisnicima kompjutera i bilo ga je lako blokirati, ali u godinama koje su usledile, brzo širenje interneta je omogućilo spamerima da jeftino i brzo šalju masovnu poštu, i to onda kada su otkrili da modemima individualnih korisnika može pristupiti bilo ko, sa bilo kog mesta u svetu, zbog toga što oni uopšte nisu bili zaštićeni. Drugim rečima, internet konekcije korisnika koji ništa ne sumnjaju mogu biti iskorišćene za spamovanje znatno većeg obima.

To se dešavalo sve dok proizvođači hardvera nisu počeli da osiguravaju svoje uređaje, a filteri postajali sve veštiji u blokiranju spama. Pa ipak, spamerske tehnike su se uvek razvijale, ne samo u pogledu slanja spama, već i kao odgovor na razvoj filtera. Rezultat je tekuća bitka između spamera i onih koji nastoje da ih spreče, konstantno nastojeći da budu korak ispred u borbi sa spamom koji izaziva zakrčenje na autoputu informacija.

Kako se mogu zaštiti od spama?


 • Uvek imajte bar dve email adrese. Koristite svoju privatnu adresu samo za ličnu prepisku, a drugu adresu za registrovanje na javnim forumima, u chat sobama, za pretplatu na mailing liste itd.
 • Vaša privatna adresa ne bi trebala da bude takva da ju je lako pogoditi. Spameri koriste kombinacije očiglednih imena, reči, brojeva da naprave liste mogućih adresa. Vaša privatna adresa ne bi trebala da bude jednostavna kombinacija vašeg imena i prezimena. Budite kreativni i personalizujte svoju email adresu.
 • Tretirajte vašu javnu adresu kao privremenu. Velike su šanse da će je se spameri brzo domoći ako se ona često koristi na internetu. Nemojte se plašiti čestog menjanja javne adrese.
 • Nikada ne odgovarajte na spam. Većina spamera nadgleda prijem i log odgovora.
 • Ne klikćite na "unsuscribe" linkoveu emailovima čiji su izvori pod znakom pitanja. Spameri šalju lažna "unsubscribe" pisma pokušavajući tako da sakupe aktivne email adrese. Ako kliknete na "unsubsribe" u ovim emailovima, to će samo potvrditi spameru da ste dobili njegov spam, nakon čega će vas još više zasipati spamom.
 • Nikada ne objavljujte svoju privatnu adresu na mestima koja su svima dostupna.
 • Ako morate da objavite svoju privatnu adresu, maskirajte je tako da izbegnete spamere. "[email protected]" je adresa koju je lako naći, kao i " [email protected]". Pokušajte, umesto ovoga, da ostavite email u obliku: "Joe-dot-Smith-at-yahoo.com" Ako morate objaviti svoju privatnu adresu na web sajtu, onda je bolje da je objavite kao grafički fajl, jer je tako spam botovi ne mogu pokupiti.
 • Razmotrite korišćenje većeg broja javnih adresa kako biste otkrili koji servisi prodaju vaše adrese spamerima.
 • Proverite da li koristite najnoviju verziju web browsera i da li ste skinuli sve sigurnosne zakrpe za njega.
 • Koristite anti-spam rešenja i otvorajter email naloge samo kod provajdera/mail-servisa koji omogućavaju filtriranje spamova.
 • Ako su vašu privatnu adresu spameri otkrili - promenite je. To može biti neugodno, ali promena adrese će vam pomoći da izbegnete spam - bar za neko vreme!

Preuzeto sa: http://www.kaspersky.com/


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje