Šta je spam i kako se zaštititi od njega

Anti-spam, 09.11.2009, 04:28 AM

Šta je spam i kako se zaštititi od njega

Ozloglašeni spam. Elektronski ekvivalent bezvredne pošte ispod otirača na pragu vašeg doma, jedna od najdosadnijih stvari internet ere - pročitajte naš vodič o opasnosti od spama i kako da sačuvate svoje e-poštansko sanduče od spama.

Šta je spam?

Spam je anonimna, neočekivana, masovna elektronska pošta - email ekvivalent pošti koju dobijamo "na vrata", koju ne očekujemo i koja je potpuno bezvredna. Ova poštu u ogromnim količinama šalju spameri koji zarađuju novac od malog procenta primaoca koji kupe proizvod koji se reklamira u spam poruci. Spam se takođe koristi za phishing (obmanu) i širenje štetnog koda.

Tokom poslednje decenije, korišćenje i slanje spam poruka se raširilo. U početku, spam se slao direktno korisnicima kompjutera i bilo ga je lako blokirati, ali u godinama koje su usledile, brzo širenje interneta je omogućilo spamerima da jeftino i brzo šalju masovnu poštu, i to onda kada su otkrili da modemima individualnih korisnika može pristupiti bilo ko, sa bilo kog mesta u svetu, zbog toga što oni uopšte nisu bili zaštićeni. Drugim rečima, internet konekcije korisnika koji ništa ne sumnjaju mogu biti iskorišćene za spamovanje znatno većeg obima.

To se dešavalo sve dok proizvođači hardvera nisu počeli da osiguravaju svoje uređaje, a filteri postajali sve veštiji u blokiranju spama. Pa ipak, spamerske tehnike su se uvek razvijale, ne samo u pogledu slanja spama, već i kao odgovor na razvoj filtera. Rezultat je tekuća bitka između spamera i onih koji nastoje da ih spreče, konstantno nastojeći da budu korak ispred u borbi sa spamom koji izaziva zakrčenje na autoputu informacija.

Kako se mogu zaštiti od spama?


 • Uvek imajte bar dve email adrese. Koristite svoju privatnu adresu samo za ličnu prepisku, a drugu adresu za registrovanje na javnim forumima, u chat sobama, za pretplatu na mailing liste itd.
 • Vaša privatna adresa ne bi trebala da bude takva da ju je lako pogoditi. Spameri koriste kombinacije očiglednih imena, reči, brojeva da naprave liste mogućih adresa. Vaša privatna adresa ne bi trebala da bude jednostavna kombinacija vašeg imena i prezimena. Budite kreativni i personalizujte svoju email adresu.
 • Tretirajte vašu javnu adresu kao privremenu. Velike su šanse da će je se spameri brzo domoći ako se ona često koristi na internetu. Nemojte se plašiti čestog menjanja javne adrese.
 • Nikada ne odgovarajte na spam. Većina spamera nadgleda prijem i log odgovora.
 • Ne klikćite na "unsuscribe" linkoveu emailovima čiji su izvori pod znakom pitanja. Spameri šalju lažna "unsubscribe" pisma pokušavajući tako da sakupe aktivne email adrese. Ako kliknete na "unsubsribe" u ovim emailovima, to će samo potvrditi spameru da ste dobili njegov spam, nakon čega će vas još više zasipati spamom.
 • Nikada ne objavljujte svoju privatnu adresu na mestima koja su svima dostupna.
 • Ako morate da objavite svoju privatnu adresu, maskirajte je tako da izbegnete spamere. "[email protected]" je adresa koju je lako naći, kao i " [email protected]". Pokušajte, umesto ovoga, da ostavite email u obliku: "Joe-dot-Smith-at-yahoo.com" Ako morate objaviti svoju privatnu adresu na web sajtu, onda je bolje da je objavite kao grafički fajl, jer je tako spam botovi ne mogu pokupiti.
 • Razmotrite korišćenje većeg broja javnih adresa kako biste otkrili koji servisi prodaju vaše adrese spamerima.
 • Proverite da li koristite najnoviju verziju web browsera i da li ste skinuli sve sigurnosne zakrpe za njega.
 • Koristite anti-spam rešenja i otvorajter email naloge samo kod provajdera/mail-servisa koji omogućavaju filtriranje spamova.
 • Ako su vašu privatnu adresu spameri otkrili - promenite je. To može biti neugodno, ali promena adrese će vam pomoći da izbegnete spam - bar za neko vreme!

Preuzeto sa: http://www.kaspersky.com/


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti ucenjuju ljude tvrdeći da su špijunirani čuvenim špijunskim softverom Pegaz

Prevaranti koriste priču o špijunskom softveru Pegaz za ucenjivanje. Prošlog meseca Amnesty International i neprofitna organizacija “Zabranje... Dalje

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

FBI objavio 4 miliona e-mail adresa koje je ukrao i koristio za spam malver Emotet

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je milione e-mail adresa koje je botnet Emotet prikupljao za širenje drugih malvera, tako da sada sv... Dalje

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Top 4 formata fajlova koje spameri najčešće koriste za sakrivanje malvera u emailovima

Spameri šalju milijarde poruka svakog dana. Uglavnom je to banalno reklamiranje - dosadno, ali generalno bezopasno. Ali, s vremena na vreme, među be... Dalje

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Ukradene informacije korisnika LinkedIna se koriste za širenje bankarskog trojanca Zeus Panda

Na email adrese evropskih korisnika LinkedIna počeli su da stižu maliciozni emailovi što je očigledno posledica curenja podataka korisnika LinkedI... Dalje

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Spam emailovi koje navodno šalje Facebook kriju trojanca Nivdort

Dve nedelje pošto su istraživači kompanije Comodo upozorili korisnike WhatsAppa na spam emailove koji šire malver Nivdort, iz ove kompanije stiže... Dalje