Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Anti-spam, 14.08.2023, 10:30 AM

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije.

Avio kompanije, hoteli i platforme za rezervacije odmora nisu jedine koje profitiraju od ovog trenda. Prevaranti takođe žele da zarade te zato pokušavaju da iskoriste turiste koji nastoje da uštede prilikom rezervisanja turističkih ponuda.

Iako spam mejlove sa temom putovanja dobijamo tokom cele godine, leto je sezona lova za sajber prevarante kojima su mete turisti.

Tim istraživača Bitdefender Antispam Laba pratio je mejlove sa temom putovanja koji završavaju u prijemnim sandučićima korisnika i evo šta su primetili.

Globalna neželjena elektronska pošta na temu putovanja bila je manje više konzistentna tokom protekla tri meseca, bez značajnih skokova iz meseca u mesec u periodu između maja i jula. Istraživači su otkrili da je samo 38% analiziranih spam e-poruka sa temom putovanja primljenih tokom tromesečne analize marketinški mamac, dok je preostalih 62% bilo pokušaj prevare.

Na globalnom nivou, korisnici u Evropi su u prethodna tri meseca dobili najviše ovakvih mejlova sa temama putovanja - 42% od ukupnog broja, a sledi Severna Amerika sa 40%.

Izvor ovih mejlova varira, ali iz SAD dolazi najveći broj - 40% neželjene pošte sa temom putovanja potiče sa IP adresa u ovoj zemlji. Preostali mejlovi ove vrste potiču iz zemalja Evrope, Azije i Afrike.

Analiza najčešće korišćenih ključnih reči u uzorku od 1000 e-poruka sa temom putovanja otkriva da je oko 20% sadržalo reči „besplatan poklon” ili „anketa” u naslovu, 8% je sadržalo ključnu reč „rezervacija “, a u 5% poruka je pomenut Southwest Airlines (iako su pomenute i druge avio-kompanije).

Svi analizirani uzorci koji sadrže reči „besplatan poklon“, „anketa“ ili „Southwest“ bili su prevare sa poklonima, a ne legitimni marketinški mamac. Dok su pregledavali druge mejlove sa temom poklona u kojima se pominju drugi avioprevoznici, istraživači su primetili sličan obrazac - svi mejlovi na temu putovanja u kojoj se pominju poklon kartice, vaučeri i ankete poznatih avio-kompanija kao što su American Airlines i United Airlines i Ryanair takođe su bili prevara.

Osim novca, prevaranti pokušavaju da od žrtava dobiju osetljive informacije i to putem svih oblika komunikacije, bilo da se radi o mejlovima, SMS porukama, telefonskim pozivima, objavama na društvenim mrežama i platformama za slanje poruka.

U narednim mesecima može se očekivati malo smanjenje priliva pošte koja je u vezi putovanja, ali spamere čeka sezona zimskih praznika kada će intenzivirati svoje aktivnosti.

Dakle, bez obzira da li ste već rezervisali let ili još uvek planirate odmor, budite oprezni sa ovom vrstom mejlova. Ignorišite svu ovakvu poštu i nikada ne otvarajte linkove i ne preuzimajte priloge iz nje. Ako ste sigurni da je poruka originalna, idite direktno na veb sajt kompanije iz pregledača da biste proverili ponude i promocije.

Proveravajte URL adrese jer možete biti usmereni na domene koji liče na originalne domene i radite to iz pregledača umesto sa telefona ili tableta.

Koristite sigurne metode plaćanja kada plaćate putovanje ili rezervaciju - plaćanje putem bankovnih transfera, kripto valuta ili poklon kartica nije pametna odluka.

Budite oprezni sa ugovorima koji izgledaju previše dobro da bi bili istiniti i sa bilo kakvim poklonima koje vam se nudi za učešće u anketi.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, instalirajte softver za zaštitu na svojim uređajima, koji će blokirati zlonamerne ili lažne linkove i veb sajtove.

Foto: Kindel Media


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje