Zbog anti-spam zakona, Microsoft obustavio slanje email obaveštenja o bagovima i ažuriranjima

Anti-spam, 30.06.2014, 09:18 AM

Zbog anti-spam zakona, Microsoft obustavio slanje email obaveštenja o bagovima i ažuriranjima

Mnogi koji rade u sektoru informatičke bezbednosti verovatno su bili iznenađeni zbog emaila koji su dobili od Microsofta u kome ih kompanija obaveštava da više neće slati automatizovanu elektronsku poštu o bezbednosnim problemima i ažuriranjima za Windows i drugi softver koji proizvodi Microsoft.

Još veće iznenađenje je razlog zbog koga od Microsofta više neće stizati ovakvi razlozi - zakon protiv spama.

U emailu nema malicioznog linka, niti fajla u prilogu. Nije prevara, niti šala u pitanju. Email je pravi.

Obustavljanje ovakve usluge koja je bila od koristi mnogima rezultat je stupanja na snagu novog kanadskog anti-spam zakona od 1. jula.

Novi kanadski zakon, koji će biti jedan od najrestriktivnijih anti-spam zakona u svetu, će tražiti od onih koji šalju email biltene da dobiju izričitu suglasnost pretplatnika za dobijanje ovakvih obaveštenja, umesto da se prepostavlja da su preplatnici zainteresovani zato što je prilikom instaliranja softvera već bila označena opcija za dobijanje email obaveštenja. Kazne za prekršaje koje su predviđene ovim zakonom kreću se i do 10 miliona dolara.

Takve emailove i od drugih servisa dobili su i korisnici izvan Kanade, sa zahtevom da potvrde svoju pretplatu, jer mnogi servisi nemaju podatke o lokaciji svojih pretplatnika.

Kanadske vlasti dale su servisima koji šalju email obaveštenja rok od tri godine tokom kojeg treba da se postaraju da njihovi postojeći pretplatnici izraze svoj pristanak za dobijanje ovakvih emailova.

Ipak, Microsoft nema mnogo razloga za brigu. Kanadski zakon predviđa i neke izuzetke, uključujući i onaj da se zakon neće primenjivati kada emailovi sadrže isključivo upozorenja ili obaveštenja o bezbednosti ili bezbednosti proizvoda ili servisa koje je primalac emaila koristio, koristi ili koje je kupio.

Microsoft je u email obaveštenjima pozvao zainteresovane da se prijave na RSS feedove ili da prate Twitter nalog Microsoft Security Response Center.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

I Yahoo najavio nove mere za bezbedniju e-poštu sa manje neželjenih poruka

Dva najveća svetska email provajdera objavila su istog dana da će preduzeti određene mere da obuzdaju neželjenu poštu. U svom saopštenju, Yaho... Dalje

Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

 Tri od pet mejlova u vezi sa putovanjima su prevara

Uprkos ekonomskoj krizi, interesovanje za putovanja je ove godine veliko, a međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivo pre pandemije. ... Dalje

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

4 od 5 e-mailova sa temom Dana zaljubljenih su prevara

Kada je reč o sajber bezbednosti, Dan zaljubljenih svake godine najavljuje jednu stvar - novi talas prevara. Ove godine, Danu zaljubljenih prethodio ... Dalje

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji: Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Trojanac Agent Tesla u novoj spam kampanji:  Ne otvarajte prilog u ovim emailovima

Istraživači iz kompanije Kaspersky upozorili su na novu spam kampanju, u okviru koje se masovno šalju emailovi sa prilogom u kome je sakriven malve... Dalje

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Chrome će početi da blokira obaveštenja sa sajtova za koje Google smatra da ometaju korisnike

Google radi na smanjenju broja neželjenih Chrome obaveštenja koja korisnici dobijaju od veb sajtova a za koje kompanija smatra da su „ometajuc... Dalje