5 najčešćih prevara na TikToku

Tekstovi o zaštiti, 04.10.2022, 11:00 AM

5 najčešćih prevara na TikToku

TikTok je sve popularniji, i kao što je to bio slučaj sa svim društvenim mrežama u fazi ekspanzije, osim sve većeg broja korisnika, na platformi je sve više i prevaranata. Za samo šest godina TikTok je postao dominantna platforma za deljenje i gledanje kratkih video snimaka na kojoj korisnici, bar kada je reč o nekim delovima sveta, provode više vremena nego na YouTubeu.

Sajber kriminalci su veoma kreativni i uvek pomno prate trendove, pa čak i uspešno predviđaju promene kako bi maksimizirali rezultate svojih napora.

Prevaranti već dugo koriste prednosti društvenih mreža, a pre svega, njihovu veliku publiku. TikTok ima preko 1,2 milijarde korisnika dnevno, a među njima je uvek dovoljno lakovernih i neopreznih koji mogu izgubiti novac, svoj nalog ili ugled.

Istraživači ESET-a podsetili su na nekoliko najčešćih zamki popularne platforme.

Neretko, prevaranti namamljuju ljude tvrdnjama o ogromnim nagradama uz malo truda. Kriptovalute su u poslednje vreme doživele procvat (i naglo pale), ali i dalje su odličan mamac za lakoverne. Ponude prevaranata uvek zvuče previše dobro da bi bile istinite, i to je uvek tako. Da li bi Ilon Musk zaista nepoznatim ljudima na internetu bez ikakvog razloga dao milion dolara? Nažalost, uvek ima ljudi koji bi poverovali u to.

I fišeri su na TikToku. Možda će prevaranti pokušati da ponude verifikacioni bedž, više pratilaca ili čak sponzorstvo. Kada potencijalna žrtva klikne na link u poruci, biće preusmerena na sajt na kome će se od nje zahtevati da unese podatke za prijavljivanje za TikTok nalog. Ako korisnik nema omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) (što TikTok nalozi podrazumevano nemaju), kada se ovi podaci predaju, hakeri će imati kontrolu nad nalogom i mogli bi da ga zaključaju.

TikTok je, nažalost, još uvek pun naloga botova koji komuniciraju sa korisnicima na način da oni misle da ćaskaju sa stvarnom osobom. Ovi botovi mogu na kraju da traže od žrtava osetljive informacije ili da ih preusmere na sajt na kome će se od njih tražiti osetljivi podaci ili čak da ih prevare i navedu da instaliraju malver na svoje telefone.

Lažni nalozi na TikToku ponekad promovišu aplikacije koje su takođe lažne. Neki nalozi će tvrditi da se određene aplikacije koje se plaćaju mogu besplatno preuzeti iz određenih prodavnica aplikacija. Međutim, kako bi ukrale vaše podatke, ove aplikacije će zapravo instalirati malver ili reklamni softver na vaš uređaj.

Neki nalozi mogu biti lažno predstavljani kao nalozi poznatih ličnosti. Na ovim nalozima se obično duplira sadržaj naloga slavne ličnosti da bi se pridobilo što je moguće više pratilaca, a pre nego što budu otkriveni i prijavljeni ovi nalozi se mogu koristiti za promovisanje prevara kao što su prevare sa ulaganjem u kriptovalute.

Kako se zaštititi? Preporuka stručnjaka iz ESET-a je da pre svega, ako već niste, uključite 2FA. Imajte na umu da vas TikTok nikada neće kontaktirati tražeći detalje vašeg naloga, lozinku, jednokratni kod ili bilo koje druge metode verifikacije. Prevaranti će verovatno pokušati da vas navedu da podelite svoje lične podatke, obično putem emaila ili poruke u aplikaciji. Ako naletite na video snimke na TikToku za koje mislite da bi mogli da prevare ljude, odmah ih prijavite TikToku i klonite se linkova povezanih sa videima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Internet kupovina je već neko vreme deo naših života, i mnogi od nas više ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu bez nje. Nekoliko klikova i dostav... Dalje

Najčešći simptomi infekcije računara ili telefona

Najčešći simptomi infekcije računara ili telefona

Kada napadaju, sajber kriminalci nastoje da ne budu otkriveni. Što duže ostanu neprimećeni, veća je verovatnoća da će ostvariti svoj cilj. Me... Dalje

5 najčešćih prevara na TikToku

5 najčešćih prevara na TikToku

TikTok je sve popularniji, i kao što je to bio slučaj sa svim društvenim mrežama u fazi ekspanzije, osim sve većeg broja korisnika, na platformi ... Dalje

Šest načina na koji sajber kriminalci mogu ukrasti vaše lozinke

Šest načina na koji sajber kriminalci mogu ukrasti vaše lozinke

Curenje lozinki jedan je od najneprijatnijih problema digitalnog doba. Možda vas ne bi zabrinulo saznanje da neko zna vašu lozinku za neki stari ime... Dalje

Ekstenzije za veb pregledače opasnije su nego što mislite

Ekstenzije za veb pregledače opasnije su nego što mislite

Svako od nas je verovatno bar jednom instalirao neki dodatak za veb pregledač. Međutim, mali broj nas razmišlja da li je ekstenzija za pregledač b... Dalje