Hakovanje veb kamere: Kako da znate da li vas neko špijunira preko veb kamere

Tekstovi o zaštiti, 13.05.2022, 11:00 AM

Hakovanje veb kamere: Kako da znate da li vas neko špijunira preko veb kamere

Mnogo vremena koje provodimo pred ekranom, bilo da je u pitanju laptop ili pametni telefon, znači da smo mnogo vremena i ispred kamere a da toga uglavnom nismo svesni. Do pandemije mnogi su retko koristili ovu funkciju, ali Covid-19 primorao je kompanije da organizuju rad od kuće koji je često podrazumevao onlajn sastanke, škole su bile primorane da organizuju onlajn nastavu, a ljudima je to često bio jedini način da se vide sa članovima porodice i prijateljima. Kamere su se u tom trenutku pokazale kao spas, ali one nas takođe mogu izložiti velikim neprijatnostima.

Bilo da se radi o sajber kriminalcima, progoniteljima, nasilnicima ili čudacima, alatke i uputstva za hakovanje veb kamera nikada nije bilo lakše pronaći na internetu. To znači da svi moramo biti svesni rizika i moramo preduzeti korake da poboljšamo našu privatnost i bezbednost na mreži. Mnogo toga je zdrav razum, ali nešto od toga mora biti naučeno ponašanje.

Špijuniranje preko veb kamere ne narušava samo privatnost žrtve već može ozbiljno uticati na njeno mentalno zdravlje. Malo je onih koji zbog takvih prestupa budu uhapšeni, a mnogo više onih koji su na slobodi, u potrazi za žrtvama.

Kako se dešava hakovanje veb kamere?

Trojanci za daljinski pristup (RAT) su poseban tip malvera koji omogućava napadaču da daljinski kontroliše žrtvin uređaj. Na taj način napadači mogu da uključe kameru bez aktiviranja svetla, i da snime, a zatim sami sebi pošalju video snimak. Isti softver se može koristiti za evidentiranje pritisaka na tastere, omogućavajući napadačima da ukradu lozinke, bankovne podatke i još mnogo toga. RAT-ovi se mogu instalirati na uređajima žrtava kao i svaki drugi zlonamerni softver preko linkova ili zlonamernih priloga u fišing imejlovima, malicioznih linkova u aplikacijama za slanje poruka ili na društvenim mrežama, ili preko zlonamernih mobilnih aplikacija legitimnog izgleda.

Iskorišćavanje ranjivosti je teoretski još jedan način na koji hakeri mogu da otmu veb kamere kako bi upali u živote ljudi. Svaki softver ima greške jer su ga napisali ljudi. Neke od ovih grešaka se mogu iskoristiti za daljinsko kompromitovanje uređaja. Istraživači bezbednosti i hakeri su u trci bez kraja - ko će prvi pronaći greške u softveru. Na primer, Apple je nedavno platio jednom istraživaču više od 100.000 američkih dolara za ranjivost koju je pronašao u macOS-u, koja je mogla da omogući hakovanje veb kamere. Ali ako naše računare i pametne telefone ne ažuriramo redovno, oni sa lošim namerama mogli bi iskoristiti greške u softveru bez obzira na to što su one primećene i ispravljene.

Da je hakovanje veb kamere realna pretnja pokazuje i policijska akcija 2019. godine usmerena protiv prodavaca i korisnika Imminent Monitor RAT-a. Tada je uhapšeno 13 korisnika RAT-a i zaplenjeno 430 uređaja, iako je policija upozorila da je RAT imao više od 14.500 kupaca širom sveta.

Nažalost, mnogi koji hakuju veb kamere iz ovih ili onih razloga žive daleko od svojih žrtava, u zemljama koje zatvaraju oči pred ovakvom vrstom aktivnosti, posebno kada to rade profesionalni sajber kriminalci koji žele da ucenjuju svoje žrtve ili prodaju njihove podatke na internetu. Zbog toga je na nama da sami preduzmemo proaktivne korake i proverimo da li nas neko posmatra.

Evo nekoliko znakova da je vaša veb kamera hakovana:

Indikatorska lampica kamere se uključuje - iako neki hakeri mogu sakriti svoje napade isključivanjem svetla kamere, to nije uvek slučaj. Ako se uključi kada je ne koristite, uređaj je možda hakovan.

Primećujete čudne fajlove na vašem računaru - čak i ako je haker ukrao snimke koje je napravila vaša veb kamera, možda i dalje postoje sačuvani video fajlovi na vašem računaru. Potražite bilo šta neobično u folderima na hard disku.

Postoje neke neobične aplikacije na vašem sistemu - jedan od najčešćih načina na koji hakeri daljinski snimaju putem veb kamere je RAT. Pokrenite skeniranje malvera i vidite da li vas upozorava na bilo koji softver koji ne bi trebalo da bude na vašem uređaju.

Vaša podešavanja su promenjena - još jedna stvar koju malver kao što je RAT obično radi je da ometa antivirusni softver koji radi na vašem uređaju, ili operativni sistem, kako bi sebi olakšao posao. Zato proverite da li su neke bezbednosne funkcije onemogućene.

Šta ako vas zaista kontaktira neko ko tvrdi da je hakovao vašu veb kameru? Prevaranti će često koristiti neke informacije koje su ukradene prilikom hakovanja nekog onlajn servisa koji ste koristili, poput stare imejl adrese i lozinke, kao „dokaz“ da su pristupili vašem uređaju i veb kameri. Mogu pokušati da vas prevare da im uplatite novac u kriptovaluti preteći vam da će ukoliko to ne uradite svim vašim kontaktima poslati vaše kompromitujuće fotografije ili video snimke. Proverite sve što je gore navedeno i ako ne postoje čvrsti dokazi da prevaranti govore istinu, samo ignorišite ove pokušaje iznude.

Kako sprečiti hakovanje veb kamere?

Pobrinite se da vaš računar, mobilni ili pametni kućni uređaj uvek ima najnoviji softver i instaliran softver za zaštitu od malvera. Neka bude zaštićen jakom i jedinstvenom lozinkom, kao i dvofaktorskom autentifikacijom (2FA) ako je moguće. Ne otvarajte linkove u bilo kojoj neželjenoj komunikaciji. I pokrijte kameru kada se ne koristi, iako to neće sprečiti kriminalce da vas slušaju preko mikrofona vašeg uređaja.

Izvor: ESET


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje