Kad vam internet kriminalci ukradu život [VIDEO]

Tekstovi o zaštiti, 10.07.2013, 11:46 AM

Kad vam internet kriminalci ukradu život [VIDEO]

Internet je promenio svet između ostalog i zbog toga što su njegovi korisnici izgubili osećaj šta je ono što o nama treba da znaju drugi a šta bi trebalo da zadržimo za sebe. Da li ste se ikada ozbiljno zapitali zbog čega u stvarnom životu ne otvarate vrata svoga doma poptpunim neznacima i ne upoznajete ih sa svojom porodicom ili im pokazujete fotografije sa svojih putovanja, dok isto to sa lakoćom i bez imalo razmišljanja činite u virtuelnom životu iako su rizici takvog ponašanja isti.

Belgijska finansijska institucija Febelfin sprovela je eksperiment koji su zabeležile kamere i čiji je cilj bio da pokaže internet korisnicima koliko rizikuju deleći svoju privatnost sa drugima na internetu. Eksperiment je pokazao i koliko vam štete mogu naneti sajber kriminalci i prevaranti ukoliko ste neoprezni korisnik interneta.

Ideja je bila da se promoviše bezbedno internet bankarstvo i web sajt SafeInternetBanking.be, a autori eksperimenta su odabrali stvarnu žrtvu za eksperiment.

Žrtva je Tom Degrut koji ima profil na Facebook-u od 2010. godine i 700 „prijatelja“. Među njima može biti i neko sa lošim namerama. Na Tomovom profilu može se mnogo saznati o njemu - koliko godina ima, gde živi, ko je njegova devojka pa čak i gde se upoznao sa njom.

Tomu je poslat fišing email a kao pošiljalac je navedena njegova banka. Kriminalci tako dolaze do podataka koje će koristiti za krađu novca sa računa žrtve.

Ali ambicije kriminalaca, kao što pokazuje eksperiment, mogu biti i veće. Nije račun u banci jedino što se može ukrasti od Toma. Kriminalci mogu imati mnogo veći „plen“ na umu - Tomov život.

U filmu možete videti Tomove reakcije kada dobije poziv iz hotela da bi potvrdio rezervaciju na svoje ime i kada mu na kućnu adresu stigne skupocena harfa koju nije kupio.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na ... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Grupe koje se bave sajber kriminalom organizovane su na sličan način kao i bilo koja IT kompanija. Ključne uloge u tim grupama igraju programeri ko... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Rusko sajber podzemlje, kome pripadaju sajber kriminalci iz Ruske Federacije i nekih država bivšeg SSSR-a, pre svih, iz Ukrajine i baltičkih zemalj... Dalje

Kako da se zaštitite od fišinga

Kako da se zaštitite od fišinga

Ako malo razmislite, mala je razlika između pecanja na internetu poznatog pod nazivom fišing, i stvarnog pecanja. Jedna od glavnih razlika je to št... Dalje