Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Tekstovi o zaštiti, 10.05.2016, 01:30 AM

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, programima treba čitava večnost da se učitaju, kursor kasni 20 sekundi za mišem. Možda ste pokušali da otvorite previše programa odjednom. Ili vam je računar možda inficiran.

Nekad je infekcija malverom jednostavna i vidljiva. Ali nekada je ona “tihi ubica”, kažu stručnjaci kompanije Malwarebytes. Ako želite da saznate da li vam je računar “bolestan” ili ne, najpre morate razumeti simptome.

Evo u kojim slučajevima je infekcija računara očigledna:

  • Infekcija ransomwareom je najočiglednija iz prostog razloga što autori ransomwarea žele da žrtvi bude savršeno jasno da je njen računar zaražen malverom - to je neophodno da bi oni mogli da zarade od malvera. Ako vam je računar zaražen ransomwareom, videćete obaveštenje u kome se kaže da su vaši fajlovi šifrovani i da u naznačenom roku treba platiti otkup da biste vratili fajlove u prvobitno stanje.

  • U Google pretrazi kliknete na link ali vaš računar počinje da se čudno ponaša. Otvara se druga stranica. Vraćate se na rezultate pretrage i pokušavate sa drugim linkom, ali dešava se isto. Svaki put kada kliknete na neki link preusmereni ste na sajt koji niste želeli da posetite. To je siguran znak infekcije malverom.

  • Početna stranica u vašem browseru je vaš omiljeni sajt. Ali iz nekog razloga, umesto nje pojavljuje se Yahoo.com. Osim toga primećujete i nove alatne trake (toolbar) koje nikako ne možete da uklonite. Verovatno vam je računar zaražen malverom.

  • Bombardovani ste iskačućim prozorima. Zatvorite jedan, eto novog. Ne možete da im pobegnete. Takve poruke se pojavljuju čak i kada niste na internetu. U većini slučajeva vaš ekran je prenatrpan ovakvim obaveštenjima, pa je vreme da proverite da li vam je računar zaražen adwareom ili spywareom.

Međutim, šta ako znaci infekcije malverom nisu tako očigledni?

Mnogo toga može da bude uzrok sporijeg rada računara. Možda koristite previše programa istovremeno, možda nemate dovoljno prostora na disku, ili nemate dovoljno memorije. Ako ništa od ovoga nije tačno, moguće objašnjenje je da vam je računar inficiran malverom.

  • Nove, nepoznate ikone su na vašem desktopu - možda je neko od vaših ukućana koristio vaš računar i preuzeo neki program sa interneta. Ili ste vi sami možda preuzeli neki legitimni program i potencijalno neželjeni program u paketu sa njim. To može negativno uticati na rad vašeg računara zbog čega proizvođači antivirusa ove programe smatraju zlonamernim.

  • Ako vaši programi ili sistem “pucaju”, razlog može biti inkompatibilnost programa ili softvera i hardvera što zahteva ažuriranje. Međutim, neke vrste malvera, kao što su rootkit, takođe mogu biti uzrok ovoj pojavi.

  • Browseri se “zamrzavaju” ili ne reaguju. Uzrok može biti spori internet. Proverite wifi signal i brzinu interneta. Ako je sa strane vašeg internet provajdera sve u redu, a sa vašim browserom nije, to bi mogao biti znak infekcije.

  • Svima se dešava ponekad da pogrešno otkucaju email adresu i da pre nego što uoče grešku pritisnu “send”. Ali ako primetite iznenada sumnjivo veliki broj emailova koji se vraćaju neisporučeni u vaš inbox, nešto se loše dešava. Možda je vaš email nalog hakovan i sada se koristi za slanje spama vašim kontaktima. Čak i malver može biti krivac za ovakvu situaciju. Inficirani računar može da šalje emailove na email adrese koje pronađe na računaru.

Na infekciju mobilnog telefona možete posumnjati ako vam se baterija brzo prazni. Jedno objašnjenje je da su vam uključene aplikacije koje mnogo troše bateriju. Druga mogućnost je da vam je baterija na izdisaju. Treća mogućnost je mobilni malver.

Jedan od izdajničkih znakova za infekciju mobilnog telefona je veliki račun. Ako vam se naplaćuju poruke koje niste poslali, internet koji niste koristili, ako dobijate poruke od provajdera da dugujete za nešto što niste kupili, možda je malver krivac za to.

Infekcije malverom mogu biti i potpuno nevidljive. Možda kompjuter ne pokazuje nijedan od pobrojanih simptoma. To ne znači da nije inficiran. Mnogi malveri su dizjanirani tako da kradu podatke, i nemoguće ih je otkriti ako ne skenirate računar, što i inače treba raditi redovno, savetuju stručnjaci iz kompanije Malwarebytes.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje