Kako da rešite problem ako ste postali spamer ''iz nehata'' na Twitter-u

Tekstovi o zaštiti, 28.01.2013, 09:31 AM

Kako da rešite problem ako ste postali spamer ''iz nehata'' na Twitter-u

Ako vam je dosadilo da dobijate poruke na Twitter-u kao što je „Did you see this pic of you? lol [link]“ i slične ili ako vam se oni koji prate vaš profil na Twitter-u žale da ih zasipate ovakvim porukama, krajnje je vreme je da preduzmete nešto po tom pitanju.

Spam kampanja koja već neko vreme širi Twitter-om, prepoznatljiva je po porukama ovog tipa: „Is it you in this picture?“, „Did you see your pics with her?“, „ROFL they were taping you“, „How did you not see them taping you“, „What are you doing in this fb vid?“, „What on earth are you doing in this movie?“ i sličnim varijacijama na istu temu.

Kada kliknete na prateći link u poruci, epilog je poznat: infekcija računara virusom ili pokušaj fišinga.

Šta treba da uradite umesto kliktanja na link?

Možete upozoriti vlasnika kompromitovanog Twitter naloga i poslati mu link za stranicu za pomoć za kompromitovane naloge ili ga, ako to ne pomogne, možete blokirati, a zatim poslati Twitter-u prijavu o malveru ili spamu.

Ako je vaš nalog ugrožen pa se sa njega šalju ovakve poruke drugima, bez odlaganja promenite lozinku za pristup nalogu i opozovite dozvole za pristup svim third-party aplikacijama koje su povezane sa vašim nalogom a koje vam se učine nepoznatim. Ažurirajte lozinku za eksterne aplikacije koje koriste vašu lozinku za Twitter kako vam nalog ne bi bio zaključan zbog bezuspešnih pokušaja prijavljivanja sa starom lozinkom.

Twitter ima odličnu stranicu za podršku sa brojnim korisnim savetima kako da zaštitite svoj nalog. Izdvajamo neke od njih:

  • Koristite jaku i jedinstvenu lozinku. Lozinka, sa najmanje 10 karaktera, koji uključuju velika i mala slova, brojeve i simbole, treba da bude jedinstvena i da se ne koristi za pristup drugim nalozima. I email nalog koji je povezan sa Twitter nalogom treba da bude zaštićen na isti način.
  • Uvek proverite da li ste na adresi twitter.com pre prijavljivanja na nalog (u adresnom baru vašeg browser-a trebalo bi da vidite https://twitter.com/ ili https://twitter.com/login)
  • Budite oprezni sa linkovima koje dobijate putem direktnih (privatnih) poruka, naročito zbog toga što su mnogi linkovi objavljeni na Twitter-u skraćeni pa pogled na link nije dovoljan da znate gde će vas odvesti klik.
  • Twitter vam nikada neće zatražiti lozinku putem emaila, direktne poruke ili odgovora, niti će od vas tražiti da preuzmete nešto ili da se prijavite na web sajt koji nije Twitter-ov.
  • Ažurirajte svoj browser i operativni sistem i redovno skenirajte svoj računar antivirusnim programom.
  • Ako koristite javni računar, obavezno se odjavite sa Twitter naloga kada nameravate da završite sa korišćenjem računara.
  • Pažljivo birajte aplikacije koje koristite preko svog Twitter naloga.

I na kraju, bez obzira da li je reč o Twitter-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži, ako vam nešto izgleda kao prevara, na sajtu http://scam-detector.com/social-networking-scams možete proveriti da li je neko već bio prevaren pre vas.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje