Kako da rešite problem ako ste postali spamer ''iz nehata'' na Twitter-u

Tekstovi o zaštiti, 28.01.2013, 09:31 AM

Kako da rešite problem ako ste postali spamer ''iz nehata'' na Twitter-u

Ako vam je dosadilo da dobijate poruke na Twitter-u kao što je „Did you see this pic of you? lol [link]“ i slične ili ako vam se oni koji prate vaš profil na Twitter-u žale da ih zasipate ovakvim porukama, krajnje je vreme je da preduzmete nešto po tom pitanju.

Spam kampanja koja već neko vreme širi Twitter-om, prepoznatljiva je po porukama ovog tipa: „Is it you in this picture?“, „Did you see your pics with her?“, „ROFL they were taping you“, „How did you not see them taping you“, „What are you doing in this fb vid?“, „What on earth are you doing in this movie?“ i sličnim varijacijama na istu temu.

Kada kliknete na prateći link u poruci, epilog je poznat: infekcija računara virusom ili pokušaj fišinga.

Šta treba da uradite umesto kliktanja na link?

Možete upozoriti vlasnika kompromitovanog Twitter naloga i poslati mu link za stranicu za pomoć za kompromitovane naloge ili ga, ako to ne pomogne, možete blokirati, a zatim poslati Twitter-u prijavu o malveru ili spamu.

Ako je vaš nalog ugrožen pa se sa njega šalju ovakve poruke drugima, bez odlaganja promenite lozinku za pristup nalogu i opozovite dozvole za pristup svim third-party aplikacijama koje su povezane sa vašim nalogom a koje vam se učine nepoznatim. Ažurirajte lozinku za eksterne aplikacije koje koriste vašu lozinku za Twitter kako vam nalog ne bi bio zaključan zbog bezuspešnih pokušaja prijavljivanja sa starom lozinkom.

Twitter ima odličnu stranicu za podršku sa brojnim korisnim savetima kako da zaštitite svoj nalog. Izdvajamo neke od njih:

  • Koristite jaku i jedinstvenu lozinku. Lozinka, sa najmanje 10 karaktera, koji uključuju velika i mala slova, brojeve i simbole, treba da bude jedinstvena i da se ne koristi za pristup drugim nalozima. I email nalog koji je povezan sa Twitter nalogom treba da bude zaštićen na isti način.
  • Uvek proverite da li ste na adresi twitter.com pre prijavljivanja na nalog (u adresnom baru vašeg browser-a trebalo bi da vidite https://twitter.com/ ili https://twitter.com/login)
  • Budite oprezni sa linkovima koje dobijate putem direktnih (privatnih) poruka, naročito zbog toga što su mnogi linkovi objavljeni na Twitter-u skraćeni pa pogled na link nije dovoljan da znate gde će vas odvesti klik.
  • Twitter vam nikada neće zatražiti lozinku putem emaila, direktne poruke ili odgovora, niti će od vas tražiti da preuzmete nešto ili da se prijavite na web sajt koji nije Twitter-ov.
  • Ažurirajte svoj browser i operativni sistem i redovno skenirajte svoj računar antivirusnim programom.
  • Ako koristite javni računar, obavezno se odjavite sa Twitter naloga kada nameravate da završite sa korišćenjem računara.
  • Pažljivo birajte aplikacije koje koristite preko svog Twitter naloga.

I na kraju, bez obzira da li je reč o Twitter-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži, ako vam nešto izgleda kao prevara, na sajtu http://scam-detector.com/social-networking-scams možete proveriti da li je neko već bio prevaren pre vas.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Mozilla Firefox je veoma kompleksan pregledač. Neki korisnici Firefoxa koriste samo njegovu osnovnu funkcionalnost, dok drugi uživaju u brojnim pogo... Dalje

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na ... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Grupe koje se bave sajber kriminalom organizovane su na sličan način kao i bilo koja IT kompanija. Ključne uloge u tim grupama igraju programeri ko... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Rusko sajber podzemlje, kome pripadaju sajber kriminalci iz Ruske Federacije i nekih država bivšeg SSSR-a, pre svih, iz Ukrajine i baltičkih zemalj... Dalje