Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Tekstovi o zaštiti, 21.07.2023, 11:30 AM

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Leto je, sezona odmora je u punom jeku, ali i prevara čije su mete turisti. Sa kakvim opasnostima se suočavaju putnici u sezoni odmora 2023. istraživali su stručnjaci kompanije Kaspersky.

Jedna od prevara u ovo doba godine su sajtovi koji imitiraju svima dobro poznat Booking.com, jedan od najpopularnijih sajtova za onlajn rezervacije hotela i apartmana. Prevaranti koji stoje iza lažnih sajtova žele da prikupe e-mail adrese koje se koriste kao korisnička imena, kao i lozinke za Booking.com naloge.

Osim turista, prevaranti pokušavaju da prevare i drugu najveću kategoriju korisnika Booking.com - vlasnike hotela i apartmana koji koriste veb sajt da privuku klijentelu. I za njih postoje lažni sajtovi na kojima žrtve unose korisnička imena i lozinke.

Da biste izbegli da i sami postanete žrtva ovakve prevare, uvek pažljivo proverite adresu veb sajta pre nego što unesete bilo kakve podatke. Ako niste sigurni koja bi prava adresa trebalo da bude, bolje je da proverite to pomoću pretraživača, pa čak i dobre stare Wikipedije.

I drugi najpoznatiji veb sajt za onlajn rezervaciju smeštaja, Airbnb, se zloupotrebljva na sličan način. Lažni Airbnb sajt koji je kopija originala, koji su primetili istraživači iz kompanije Kaspersky, nudi mogućnost iznajmljivanja atraktivnih stanova. Sajt uporno podseća posetioca da mora da izvrši bankovni transfer i prebaci novac agentu da bi potvrdio rezervaciju.

Podrazumeva se da će oni koji pošalju novac ostati bez njega i da zauzvrat neće dobiti ništa. Da biste izbegli ovako nešto, uvek pažljivo proverite adresu sajta pre nego što pošaljete novac vlasnicima sajta.

Manje ozbiljna prevara je ona sa sajtovima koji obećavaju vredne poklone za popunjavanje ankete o putovanjima. Na kraju ankete prevaranti obično od žrtve traže neke lične podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona i ponekad podatke o plaćanju. Takvi podaci mogu se kasnije koristiti za sve vrste prevara - od krađe identiteta do hakovanja bankovnih računa. Što se tiče „nagrade“, ne nadajte joj se.

Ovu prevaru je lako izbeći - dovoljno je ne nasedati na obećanja o lako zarađenom novcu.

Još jedna tradicionalna meta za prevarante su putnici avio-kompanija. Lažni sajtovi avio-kompanija se iznova pojavljuju i naravno, što je veća avio-kompanija, veća je verovatnoća da će akreditivi njenih kupaca biti meta prevaranata.

Sve velike avio-kompanije imaju programe lojalnosti sa bonus poenima koji su neka vrsta valute. Ako sajber kriminalci uspeju da hakuju nečiji nalog koji ima dovoljno bonus poena, oni mogu kupiti kartu i prodati je po punoj ceni.

Osim toga, akreditivi za prijavu mogu se iskoristiti za hakovanje drugih naloga žrtve. Ovaj metod hakovanja ima velike šanse za uspeh, pošto je korišćenje iste lozinke za više naloga nažalost i dalje uobičajena praksa. Dakle, lozinka za nalog programa lojalnosti avio-kompanije može da bude i lozinka za e-mail nalog.

Istraživači kompanije Kaspersky su ove godine primetili, kako kažu, prilično nekonvencionalan metod prevare kupaca avio karata koji putuju u Veliku Britaniju. Prevaranti koji se predstavljaju kao zaposleni u turističkim agencijama nude karte po izuzetno atraktivnim cenama. Nakon uplate, rezervacija se pojavljuje u svim sistemima i potpuno je stvarna.

Međutim, prevaranti zapravo ne kupuju karte, već koriste uslugu privremene rezervacije karata koja se koristi u mnogim sistemima za rezervaciju i ne košta više od nekoliko desetina dolara. Rezervaciji se dodeljuje PNR - šestocifreni alfanumerički kod koji omogućava da proverite rezervaciju na veb sajtu avio-kompanije.

Naravno, pošto prevaranti nikada ne kupe kartu, kada istekne vreme rezervacije, razliku između plaćene nepostojeće karte i dvadesetak dolara potrošenih na uslugu rezervacije prevaranti stavljaju u džep.

Postoji način da se proverite da li ste platili kartu a ne rezervaciju. U informacijama o rezervaciji potražite 13-cifreni broj karte (na primer, 123-4567890123), a ne šestocifreni PNR (na primer, A1B2C3). Ako postoji broj karte, to znači da je karta plaćena i izdata i da nemate o čemu da brinete.

I na kraju, nekoliko saveta o tome kako da se zaštitite od prevaranata i ne pokvarite sebi odmor:

# Prilikom kupovine avio karata, kao i rezervacije hotela i apartmana, koristite samo renomirane veb sajtove.

# Ako je moguće, kupite kartu direktno na sajtu avio-kompanije. Možda je malo skuplje, ali je uvek sigurnije.

# Nemojte da vas zavara obećanje nagrada ili bajkovito niske cene. Ako je sir besplatan, verovatno je u mišolovci.

# Pažljivo proverite adresu sajta na kome ste.

# Dobro proverite URL stranice pre nego što unesete bilo koju važnu informaciju: korisničko ime i lozinku, broj platne kartice itd.

# Nikada ni sa kim ne delite brojeve rezervacija, niti postavljajte fotografije avio karata sa vidljivim bar kodom ili PNR-om na društvenim mrežama.

# Nekoliko dana pre datuma polaska, proverite sve rezervacije. Ako postoji problem sa rezervacijom, bolje je da ga rešite unapred, a ne na aerodromu ili recepciji hotela.

# Koristite pouzdan antivirus sa ugrađenom zaštitom od onlajn prevara i fišinga na svim svojim uređajima koji će vas upozoriti na sajtove koje treba izbegavati.

Foto: Kindel Media


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Ažuriranje softvera na uređajima zaposlenih je stalan i zahtevan posao. Nekada preduzećima nedostaju resursi da bi se taj posao obavljao kako bi tr... Dalje

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Brisanje starih onlajn naloga koje više ne koristite važno je za vašu privatnost i bezbednost na mreži, a evo zašto. Sa svakim onlajn nalogom, č... Dalje

Da li vam treba menadžer lozinki?

Da li vam treba menadžer lozinki?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži - naloge na društvenim mrežama... Dalje

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Leto je, sezona odmora je u punom jeku, ali i prevara čije su mete turisti. Sa kakvim opasnostima se suočavaju putnici u sezoni odmora 2023. istraž... Dalje

Da li bi trebalo prihvatati kolačiće na veb sajtovima?

Da li bi trebalo prihvatati kolačiće na veb sajtovima?

Svi smo mnogo puta videli ovakve dosadne zahteve, posebno otkako je Opšta uredba EU o zaštiti podataka (GDPR) stupila na snagu, u maju 2018. GDPR, a... Dalje