Da li nas Facebook prisluškuje?

Društvene mreže, 01.06.2016, 02:30 AM

Da li nas Facebook prisluškuje?

Facebook vas prisluškuje sve vreme, tvrdi profesorka sa katedre za masovne komunikacije Univerziteta Južne Floride, Keli Brns. Ona tvrdi da Facebookova aplikacija koristi mikrofon telefona da bi prikupljala informacije o čemu korisnici pričaju.

Ova funkcija je dostupna već nekoliko godina, ali je tek upozorenje profesorke Brns, skrenulo pažnju javnosti na tu činjenicu.

Ona tvrdi da se ta funkcija može koristiti za prisluškivanje razgovora korisnika i prikazivanje relevantnih oglasa. Profesorka je testirala ovu funkciju tako što je u blizini telefona pričala o nekim temama, a zatim je primetila da joj Facebookov sajt nakon toga prikazivao relevatne oglase.

Ona je, držeći telefon u ruci, rekla jasno i glasno da bi želela da ide džipom na safari u Africi. Minut kasnije, prva objava koju je videla na Facebooku je bila priča o safariju, objavljena tri sata ranije. Slučajno ili ne, i oglas sa džipovima pojavio se na Facebooku, pošto je neposredno pre toga spomenula džip.

Profesorka nije sigurna da Facebook zaista prisluškuje razgovore korisnika, jer su oglasi koje je videla na sajtu mogli bili prikazani i zbog toga što je možda pretraživala ono o čemu je pričala u blizini telefona, ali ona kaže da ni drugačiji scenario ne bi bio iznenađenje.

Iz Facebooka kažu da oni slušaju zvukove u okolini uređaja i prikupljaju informacije od korisnika, ali da se ta dva ne kombinuju, i da zvuci koji se čuju se ne koriste za prikazivanje sadržaja ili oglasa u aplikaciji. U tu svrhu se koriste informacije o interesovanjima korisnika i druge informacije.

Na stranicama za pomoć korisnika se izričito kaže da Facebook ne koristi ovu funkciju za snimanje razgovora, već da bi identifikovao šta se dešava u okolini telefona. Facebook koristi mikrofon uređaja da bi mogao da identifikuje muziku koju korisnik sluša ili film koji korisnik gleda, i da bi zatim pitao korisnika da li želi to da podeli sa svojim prijateljima.

“Mislim da ljudi ne shvataju koliko Facebook prati svaki naš potez na internetu. Facebook prati sve što radite na svom telefonu”, upozorava Brns.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje