Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Društvene mreže, 24.03.2023, 08:30 AM

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Američki zakonodavci kritikovali su izvršnog direktora TikToka zbog mogućeg uticaja kineske vlade na platformu i izneli optužbe da aplikacija nanosi štetu mentalnom zdravlju dece, izražavajući zabrinutost zbog moći koju aplikacija ima nad Amerikancima.

Saslušanje generalnog direktora TikToka Šou Zi Čua pred Komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa nije umanjilo zabrinutost SAD zbog veza TikTokove matične kompanije ByteDance sa sedištem u Kini sa komunističkim režimom.

Tokom pet sati svedočenja, Ču je više puta negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa Komunističkom partijom Kine i tvrdio da platforma čini sve da osigura bezbednost za svojih 150 miliona američkih korisnika.

Ču je rekao da je TikTok više od dve godine radio na tome da„zaštiti podatke korisnika u SAD od neovlašćenog stranog pristupa. Suština je sledeća: američki podaci čuvaju se na američkom tlu, od strane američke kompanije koju nadgledaju zaposleni Amerikanci“, rekao je Ču.

Ali nijedan od poslanika Kongresa nije dao podršku TikToku ili pokazao simpatije za Čuove tvrdnje. Naprotiv, poslanici su smatrali da Ču izbegava da direktno odgovori na pitanja i izrazili zabrinutost zbog moći koju aplikacija ima nad decom u SAD.

Oni su optužili TikTok da promoviše sadržaj koji podstiče poremećaje u ishrani kod dece, prodaju narkotika i seksualnu eksploataciju.

Ču je odgovarao na mnoga konkretna pitanja rekavši da su problemi „složeni“ i nisu jedinstveni za TikTok.

Kompanija je uložila više od milijardu i po dolara u bezbednost podataka u sklopu projekta „Teksas“ koji trenutno ima skoro 1.500 stalno zaposlenih i ima ugovor sa kompanijom Oracle o čuvanju korisničkih podataka u SAD. Ali kritičari platforme nisu zadovoljni onim što je učinjeno u pogledu zaštite privatnosti.

Ču, koji je svedočenje započeo pozivajući se na svoje singapurske korene, rekao je: „Ne promovišemo niti uklanjamo sadržaj na zahtev kineske vlade.“

On je rekao da je kompanija posvećena tome da zaštiti sve svoje korisnike „od bilo kakve manipulacije bilo koje vlade“, kao i da se striktno proverava sadržaj koji bi mogao da naškodi deci.

Nije jasno kako će poslanici postupiti nakon saslušanja ili koliko brzo bi mogli da krenu sa usvajanjem zakona kojim bi se ojačala zakonska ovlašćenja Bajdenove administracije da zabrani TikTok.

Dvadeset američkih senatora, 10 demokrata i 10 republikanaca, podržalo je predlog zakona koji bi administraciji predsednika Džoa Bajdena dao ovlašćenja da zabrani TikTok.

TikTok je prošle nedelje saopštio da je Bajdenova administracija zahtevala da kineski vlasnici platforme odustanu od svog udela ili će se TikTok suočiti sa zabranom.

Na pitanje o potencijalnoj prodaji, Ču je rekao da problem „nije u vlasništvu“ i da bi zabrinutost SAD mogla da se reši premeštanjem podataka u njene centre podataka u SAD.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da će prisiljavanje na prodaju TikToka „ozbiljno narušiti poverenje investitora iz celog sveta, uključujući Kinu, da ulažu u Sjedinjene Države“ i da će se Kina protiviti svakoj prodaji. Neki poslanici su citirali komentare Kine kako bi odbacili tvrdnje TikToka da je nezavisan od kineske vlade.

Na pitanje da li je ByteDance špijunirao Amerikance na zahtev Pekinga, Ču je odgovorio: „Ne.“

Ču je upitan o izveštajima američkih medija da je tim sa sedištem u Kini u ByteDanceu planirao da koristi TikTok za praćenje kretanja određenih američkih građana, i ponovio pitanje da li je ByteDance špijunirao.

„Mislim da špijuniranje nije pravi način da se to opiše“, rekao je Ču.

Poslanik demokrata Toni Kardenas je rekao da je Ču „bio dobar sa rečima“ i optužio ga da izbegava teška pitanja o dokazima da je aplikacija štetila mentalnom zdravlju dece. Ču je rekao da kompanija ulaže u moderiranje sadržaja i veštačku inteligenciju kako bi ograničila takav sadržaj.

Čuu je zamereno i što nastojanja TikToka da spreči širenje dezinformacija na platformi ne funkcionišu.

Čuu je pokazana kolekcija TikTok snimaka koji su veličali samopovređivanje i samoubistvo, i direktno govore gledaocima da se ubiju.

„Vaša tehnologija bukvalno vodi u smrt“, rekao je jedan od poslanika. „Moramo spasiti našu decu od velikih tehnoloških kompanija poput vaše, koje nastavljaju da ih zloupotrebljavaju i manipulišu njima za svoju ličnu korist.“ Ču je na to odgovorio da TikTok pitanje samoubistva i samopovređivanja shvata „veoma, veoma ozbiljno“.

Naslovna fotografija: Solen Feyissa / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje