Facebook bi ponovo mogao biti kažnjen zbog kršenja propisa o privatnosti dece, kompanija odgovorila oštro na optužbe

Društvene mreže, 05.05.2023, 10:30 AM

Facebook bi ponovo mogao biti kažnjen zbog kršenja propisa o privatnosti dece, kompanija odgovorila oštro na optužbe

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) optužila je Metu, kompaniju koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, da ne poštuje privatnost dece i propise o podacima mladih korisnika društvene mreže, kao i da nije uspostavila odgovarajuću roditeljsku kontrolu.

FTC je rekla i da bi Meti trebalo zabraniti da zarađuje od podataka o deci.

„Nepromišljenost kompanije dovela je mlade korisnike u opasnost, a Facebook mora da odgovara za svoje neuspehe“, navodi se u saopštenju.

Meta je uzvratila nazivajući ove optužbe „političkim štosom“ i optužujući FTC za prekoračenje ovlašćenja.

FTC je rekla da je nezavisna istraga otkrila „nekoliko praznina i slabosti u Facebookovom programu privatnosti“ koje predstavljaju „značajne rizike za javnost“.

Utvrđeno je da je korisnicima mlađim od 13 godina još uvek dozvoljeno da učestvuju u ćaskanju sa kontaktima koji nisu provereni od strane roditelja iako Meta tvrdi da deca koja koriste aplikaciju Messenger Kids mogu da komuniciraju sa ljudima samo kada to odobre njihovi roditelji.

FTC je takođe rekala da je Meta nastavila da daje aplikacijama trećih strana pristup privatnim informacijama nakon što je kompanija obećala da će ukinuti pristup ako korisnici ne budu koristili aplikacije 90 dana.

FTC je predložio niz mera, uključujući potpunu zabranu monetizacije podataka dece mlađe od 18 godina, sprečavanje lansiranja novih proizvoda dok se ne utvrdi da su u potpunosti u skladu sa propisima o privatnosti i ograničenja buduće upotrebe tehnologije prepoznavanja lica. S tim u vezi, Meta će morati da dobije saglasnost korisnika za bilo kakvu buduću upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.

Metin portparol Endi Stoun koji je potez FTC-a nazvao „političkim štosom“, rekao je da se Meta izdvaja „dok je kineskim kompanijama, poput TikToka, dozvoljeno da rade bez ograničenja na američkom tlu“.

FTC je prvi put preduzela korake protiv Facebooka 2018. godine, nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica preuzela lične podatke desetina miliona korisnika društvene mreže. Zbog toga je 2019. godine, Facebook morao da pristane na rekordnu nagodbu od 5 milijardi dolara.

U više navrata FTC je nastojala da ograniči moć koju imaju tehnološke kompanije. Međutim, kompanije kao što je Meta veruju da se prema njima nepravedno postupa.

„Uprkos tri godine kontinuiranog angažmana sa FTC-om oko našeg sporazuma, oni nisu pružili priliku da se razgovara o ovoj novoj teoriji bez presedana“, rekao je Stoun.

FTC, međutim, veruje da je Meta „u više navrata prekršila svoja obećanja o privatnosti“ i želi da preduzme oštrije mere da zaštiti mlađe korisnike.

U saopštenju, Meta je rekla i da su potrošili „ogromna sredstva na izgradnju i sprovođenje vodećeg programa privatnosti u industriji prema uslovima sporazuma sa FTC-om“, kao i da će se žestoko boriti protiv najnovije akcije FTC-a i da očekuju da će pobediti.

Foto: Brett Jordan / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje