Facebook iz pretrage uklonio brojeve telefona koji se koriste za dvostepenu autentifikaciju

Društvene mreže, 16.10.2012, 08:02 AM

Facebook iz pretrage uklonio brojeve telefona koji se koriste za dvostepenu autentifikaciju

Facebook korisnici koji su povezali svoje brojeve telefona sa nalozima na društvenoj mreži za potrebe uključivanja zaštitine funkcije “Login Approvals” neće moći više da budu pronađeni pretragom veb sajta na osnovu tih brojeva, saopštila je kompanija u ponedeljak.

Sistem pretrage na Facebook-u pruža mogućnost reverzne pretrage koja dopušta korisnicima da pronađu ljude pretragom veb sajta na osnovu brojeva telefona ili email adresa umesto pretragom imena.

Portparol Facebook-a je rekla da je kompanija morala da onemogući reverznu pretragu brojeva telefona za one koji koriste "Login Approvals" i da će to biti tako sve dok Facebook ne bude mogao da ponudi korisnicima da ova funkcionalnost bude opciona.

“Login Approvals” je funkcija dvostepene autentifikacije koja zahteva od korisnika da unesu posebne kodove koji im se šalju na mobilne telefone kao dodatak lozinkama, prilikom pokušaja da se prijave na mrežu sa drugog uređaja. “Login Approvals” je ponuđen korisnicima kao mera zaštite od zloupotrebe naloga u slučajevima kada je lozinka kompromitovana.

Ovo ograničenje pretrage na osnovu brojeva mobilnih telefona će se primenjivati samo na brojeve koji se koriste za dvostepenu autentifikaciju, a ne za ostale brojeve koje korisnici dodaju odeljku “Contact Info”, kažu iz Facebook-a.

Prošle nedelje, Facebook je ograničio učestalost pretrage brojeva telefona na mobilnom veb sajtu, nakon što je istraživač iz Indije objavio da funkcija reverzne pretrage Facebook-a može biti zloupotrebljena pretraživanjem na hiljade telefonskih brojeva kako bi se pronašli Facebook profili koji su povezani sa njima.

Korisnici mogu dodati svojim profilima nekoliko brojeva telefona ali i odrediti koji će brojevi biti vidljivi svima, prijateljima ili samo njima. Međutim, pronalaženje korisnika pretragom brojeva telefona ograničava se u odeljku “Privacy Settings” --> “How You Connect” --> “Who can look you up using the email address or phone number you provided.” Osnovno podešavanje ove opcije je “Everyone”, što znači da vas svako može pronaći pretragom veb sajta na osnovu broja telefona ili email adrese. Izmenom ove opcije i odabirom opcije “Friends” ili “Friends of Friends” ili njenim potpunim onemogućavanjem, štitite broj telefona i email adresu na način koji ste sami odabrali.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. nji... Dalje

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook je tužio programere Andreja Gorbačova i Gleba Slučevskog iz Ukrajine, koji su radili za firmu Web Sun Group, zbog kvizova koji su korišc... Dalje

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Facebook, u čijem su vlasništvu i Instagram, WhatsApp i Messenger, objavio je ove nedelje svoje namere d... Dalje

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Korisnici se žale da je telefonski broj koji im je Facebook uzeo da bi im zaštitio nalog dvofaktornom autentifikacijom i koji je povezan sa njihovim... Dalje

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Samo klik na posebno napravljeni URL mogao bi omogućiti napadaču da hakuje vaš Facebook nalog bez ikakvog vašeg učešća u tome. Istraživač ko... Dalje