Facebook počinje da testira podrazumevano šifrovanje poruka u Messengeru

Društvene mreže, 12.08.2022, 10:30 AM

Facebook počinje da testira podrazumevano šifrovanje poruka u Messengeru

Facebook nudi end-to-end šifrovana (E2EE) ćaskanja za Messenger od 2016. godine. Ali ta opcija je morala da bude omogućena za svaku pojedinačnu sesiju ćaskanja, što znači da korisnici moraju da budu informisani o ovoj mogućnosti.

Sada je Facebook najavio da će narednih nedelja početi da testira podrazumevano uključeno šifrovanje razgovora u Messengeru. U testu će učestovati odabrani korisnici, koji bi trebalo da primete da su njihova ćaskanja šifrovana bez potrebe za preduzimanjem bilo kakve akcije.

Uvođenje end-to-end enkripcije kao podrazumevane opcije biće veliki korak u dobrom pravcu za platformu za ćaskanje koju koristi više od milijardu ljudi širom sveta. Ali to će verovatno pokrenuti nove rasprave sa vladama koje kažu da E2EE ometa borbu protiv kriminala.

E2EE znači da Facebook ne može da vidi sadržaj poruka svojih korisnika - to mogu samo učesnici u razgovoru. To čini mnogo težim (iako ne i nemogućim) trećoj strani kao što su hakeri ili policija da špijuniraju digitalne razgovore.

Facebook će takođe početi da testira sinhronizaciju izbrisanih poruka na različitim uređajima u okruženju sa podrazumevanom E2EE.

Korisnici će takođe moći da poništavaju slanje poruka i odgovaraju na Facebook priče, sve u okviru šifrovanog prostora. Štaviše, kompanija će takođe uvesti end-to-end enkripciju za pozive upućene preko Messengera.

Da bi se prilagodile end-to-end enkripciji, Facebook će takođe izvršiti promene u nekim funkcijama koje se nalaze u Messengeru. Režim nestajanja će nestati, ali poruke koje nestaju će i dalje biti dostupne u podešavanjima, što znači da i dalje možete da šaljete izuzetno osetljive poruke, da bi one nestale nakon određenog vremena.

Kompanija će takođe početi da testira novi način pravljenja rezervnih kopija šifrovanih poruka pod nazivom Secure Storage. Usluga će bezbedno čuvati šifrovane rezervne kopije ćaskanja. Trenutno se šifrovane poruke čuvaju na samim uređajima.

„Testiramo bezbedno skladište za pravljenje rezervnih kopija tih poruka u slučaju da izgubite telefon ili želite da vratite istoriju poruka na novom, podržanom uređaju“, rekli su iz kompanije. „Kao i kod end-to-end šifrovanih ćaskanja, bezbedno skladištenje znači da nećemo imati pristup vašim porukama, osim ako ne odlučite da nam ih prijavite.“

Imajući na umu bezbednost, Facebook će imati određene zaštite prilikom vraćanja šifrovanog ćaskanja tako što će od korisnika zahtevati da unesu PIN ili koriste generisani kod za pristup svom sadržaju. Ako korisnici odluče da sami naprave rezervnu kopiju šifrovanih ćaskanja, moći će to da urade koristeći uslugu po svom izboru. Iako će uvođenje podrazumevane E2EE biti postepeno, Facebook kaže da će ono uskoro početi i da će se nastaviti do 2023. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje