Facebook razvija alat za cenzuru da bi se probio na kinesko tržište

Društvene mreže, 24.11.2016, 00:00 AM

Facebook razvija alat za cenzuru da bi se probio na kinesko tržište

Facebook razvija softver kojim bi društvena mreža mogla da se prilagodi cenzuri u Kini, piše Njujork Tajms.

Kompanija je odbila da potvrdi ili demantuje da takav softver postoji, ali se u saopštenju koje je dostavljeno medijima kaže da Facebook ulaže dosta vremena da bi razumeo i naučio više o Kini.

Iz Fondacije za elektronske granice (EFF) koja se bori za više privatnosti na internetu, kažu da vest o ovom projektu zvuči "izuzetno uznemirujuće". EFF je pohvalio zaposlene u Facebooku koji su skrenuli pažnju medija na ovaj problem.

"Lepo je znati da postoje prinicipijelni ljudi koji tamo još uvek rade", rekla je za BBC analitičarka globalne politike EFF-a Eva Galperin.

Izvori na koje se poziva Njujork Tajms, među kojima ima zaposlenih u Facebooku ali i bivših radnika kompanije, su rekli da kao i drugi softver koji kompanija razvija interno, i ovaj možda nikada neće biti primenjen.

Od 2009., jedini način na koji građani Kine mogu da pristupe Facebooku je preko VPN-a, softvera koji lažira pravu lokaciju i pomoću koga je moguće izbeći lokalna ograničenja interneta.

Facebook koji sada ima 1,8 milijardi aktivnih korisnika traži način da se proširi i na delove sveta koji su izvan tržišta na kome je društvena mreža trenutno prisutna.

Kada je reč o Kini, izgleda da Facebook u najmanju ruku razmatra da napravi ustupke kineskim vlastima koje čvrsto kontrolišu internet.

Softver koji navodno razvija Facebook bi bio cenzorski alat koji bi bio pod kontrolom agencije za cenzuru koja bi se starala da korisnicima u Kini budu dostupni samo sadržaji koje vlasti odobravaju. Ovaj alat bi služio i za praćenje objava kineskih korisnika, koji bi mogli da budu sankcionisani zbog sadržaja koji su protiv kineske vlade. Sam Facebook se ne bi bavio cenzurom, već bi njegov kineski partner imao potpunu kontrolu nad objavama koje će se pojaviti ili neće na društvenoj mreži.

Facebook je ranije već blokirao sadržaj u drugim zemljama, kao što su Pakistan, Rusija i Turska, što je u skladu sa uobičajenom praksom američkih internet kompanija koje se obično povinuju zahtevima vlada u svetu da blokiraju određeni sadržaj koji korisnici objave. Facebook je blokirao oko 55000 objava u dvadesetak zemalja u periodu od jula 2015. do decembra iste godine. Ali alat za cenzuru koji bi društvena mreža koristila u Kini je korak dalje - on bi sprečavao pojavljivanje zabranjenog sadržaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook zabranjuje prodaju grupa

Facebook zabranjuje prodaju grupa

Facebook je zabranio prodaju administrativnih prava za grupe, objavio je britanski BBC koji je i otkrio nekoliko incidenata u kojima su vlasnici grupa... Dalje

Instagram će vam omogućiti da svoje priče delite samo sa bliskim prijateljima

Instagram će vam omogućiti da svoje priče delite samo sa bliskim prijateljima

Možda vi nemate problem sa tim, ali sigurno je da ima mnogo onih koji izbegavaju da koriste Instagram Story jer se ne osećaju prijatno kada dele svo... Dalje

Zbog baga, stare Facebook poruke pojavljivale se kao nove

Zbog baga, stare Facebook poruke pojavljivale se kao nove

Ove nedelje korisnici Facebooka mogli su da primete nešto čudno: stare poruke koje su se pojavljivale iznenada u Messengeru, kao nove, bez ikakvog o... Dalje

Da li ste zavisnik od Facebooka? Nova opcija će vam pomoći da to saznate i kontrolišete

Da li ste zavisnik od Facebooka? Nova opcija će vam pomoći da to saznate i kontrolišete

Facebook uvodi alate koji bi trebalo da pomognu posebno onim korisnicima koji su zavisni od društvene mreže da kontrolišu i upravljaju vremenom koj... Dalje

Instagram najavio obračun sa lažnim pratiocima, lajkovima i komentarima

Instagram najavio obračun sa lažnim pratiocima, lajkovima i komentarima

Platforma za deljenje fotografija, Instagram, najavila je obračun sa lažnim lajkovima i komentarima. Instagram je objavio da će njihova nova inicij... Dalje