Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Društvene mreže, 06.12.2010, 23:56 PM

Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Facebook je u nedelju započeo redizajn profila svojih korisnika, a u kompaniji kažu da je potez motivisan željom da profil jasnije predstavlja korisnika nego što je to do sada bio slučaj.

Redizajn profila svih korisnika ove društvene mreže trebalo bi da bude završen početkom sledeće godine.

Novi izgled korisničkih profila, koji bi trebalo da lične podatke korisnika učini vidljivijim, najavljen je u emisiji “60 minuta” koja je emitovana u nedelju uveče a u kojoj je gost bio Mark Cukerberg, ali i na Facebookovom blogu.

Profili korisnika Facebooka su najvažniji element ove društvene mreže, mesto na kojem se korisnici predstavljaju drugima. Novi raspored elemenata na stranici profila ne samo da pruža bolji uvid u to ko je korisnik, nego ga istovremeno motiviše i da deli još više podataka sa svojim prijateljima.

I zaista, od trenutka kada je prvoj grupi korisnika bio dostupan redizajnirani profil, ostali su mogli da primete kako takvi korisnici dodaju nove lične podatke na svoje profile. Ako je suditi na osnovu tog malog uzorka, procene kompanije su bile ispravne.

Ukoliko korisnici dele sa drugima više ličnih podataka, to će biti vetar u leđa za oglašivače koji targetiraju korisnike upravo na osnovu tih podataka. Neke od procena su da će Facebook dostići 1,28 milijardi dolara profita od reklamiranja do kraja ove godine, što je dvostruko više u poređenju sa prošlogodišnjih 665 miliona dolara.

Na redizajniranoj stranici profila, podaci korisnika kao što su poslodavac, rodni grad, datum rođenja nalaze se na vrhu stranice. Pored toga, istaknute su i najnovije fotografije korisnika, one koje su tagovali njihovi prijatelji. Novina je i lista najvažnijih osoba u životu korisnika. Još jedna funkcija pokazuje istoriju korisnikovih interakcija sa bilo kojim od njegovih/njenih prijatelja.

Očigledno je da Facebook očekuje da će korisnici češće ažurirati svoje profile, jer sada kada su podaci profila izraženije prikazani, čak i oni korisnici koji nisu ažurirali svoje profile mesecima, pa i godinama, će se verovatno odlučiti na izmene.

Ovo bi trebalo da podstakne konverzaciju među korisnicima, poveća prosečno vreme koje korisnici provedu na sajtu i Facebook učini još vrednijim za korisnike koji žele da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima. Dodatno, podaci kao što su filmovi i muzika koje korisnik preferira ili hobiji, veoma su značajni za oglašivače.

Uvođenje novina na Facebooku tradicionalno izaziva negodovanje korisnika, naročito ako se radi o ovako važnim izmenama. Facebook je, predviđajući ovakve reakcije, rešio da ih ublaži tako da novi raspored elemenata na stranici profila za sada nije obavezan.

Korisnici koji žele odmah da unaprede izgled svog profila to mogu učiniti na stranici http://www.facebook.com/about/profile/ klikom na dugme "Get the new profile".

Redizajn je poslednja u nizu novih funkcija koje je Facebook ponudio svojim korisnicima, nastojeći da istovremeno privuče i njih ali i internet oglašivače.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook će ponovo plaćati korisnicima da bi pratio šta rade na svojim telefonima

Facebook će ponovo plaćati korisnicima da bi pratio šta rade na svojim telefonima

Facebook će ponovo početi da plaća ljudima da bi pratio kako koriste svoj telefon preko nove aplikacije koja je nazvana Study. Aplikacija će, i... Dalje

Twitter pojednostavio svoja pravila o bezbednosti i privatnosti

Twitter pojednostavio svoja pravila o bezbednosti i privatnosti

Kako bi olakšao razumevanje pravila svoje platforme, Twitter je juče objavio da pojednostavljuje svoja pravila koja su sada napisana jednostavnim, j... Dalje

Propao pokušaj da se Zakerberg natera na povlačenje sa mesta predsednika Facebooka

Propao pokušaj da se Zakerberg natera na povlačenje sa mesta predsednika Facebooka

Pokušaj da se osnivač Facebooka Mark Zakerberg natera da se povuče sa mesta predsednika kompanije nije uspeo. Na godišnjoj generalnoj skupštini k... Dalje

Facebook će vam olakšati da prijavite grešku na sajtu, potrebno je samo da protresete telefon

Facebook će vam olakšati da prijavite grešku na sajtu, potrebno je samo da protresete telefon

Facebook želi da pojednostavi i olakša korisnicima prijavljivanje grešaka na sajtu društvene mreže. Zahvaljujući novoj funkciji, kada naiđete ... Dalje

Facebook za 6 meseci obrisao više od 3 milijarde lažnih naloga

Facebook za 6 meseci obrisao više od 3 milijarde lažnih naloga

Facebook je objavio izveštaj sa podacima o tome koliko je objava i naloga bilo protiv kojih su preduzete određene mere u periodu između oktobra 201... Dalje