Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Društvene mreže, 06.12.2010, 23:56 PM

Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Facebook je u nedelju započeo redizajn profila svojih korisnika, a u kompaniji kažu da je potez motivisan željom da profil jasnije predstavlja korisnika nego što je to do sada bio slučaj.

Redizajn profila svih korisnika ove društvene mreže trebalo bi da bude završen početkom sledeće godine.

Novi izgled korisničkih profila, koji bi trebalo da lične podatke korisnika učini vidljivijim, najavljen je u emisiji “60 minuta” koja je emitovana u nedelju uveče a u kojoj je gost bio Mark Cukerberg, ali i na Facebookovom blogu.

Profili korisnika Facebooka su najvažniji element ove društvene mreže, mesto na kojem se korisnici predstavljaju drugima. Novi raspored elemenata na stranici profila ne samo da pruža bolji uvid u to ko je korisnik, nego ga istovremeno motiviše i da deli još više podataka sa svojim prijateljima.

I zaista, od trenutka kada je prvoj grupi korisnika bio dostupan redizajnirani profil, ostali su mogli da primete kako takvi korisnici dodaju nove lične podatke na svoje profile. Ako je suditi na osnovu tog malog uzorka, procene kompanije su bile ispravne.

Ukoliko korisnici dele sa drugima više ličnih podataka, to će biti vetar u leđa za oglašivače koji targetiraju korisnike upravo na osnovu tih podataka. Neke od procena su da će Facebook dostići 1,28 milijardi dolara profita od reklamiranja do kraja ove godine, što je dvostruko više u poređenju sa prošlogodišnjih 665 miliona dolara.

Na redizajniranoj stranici profila, podaci korisnika kao što su poslodavac, rodni grad, datum rođenja nalaze se na vrhu stranice. Pored toga, istaknute su i najnovije fotografije korisnika, one koje su tagovali njihovi prijatelji. Novina je i lista najvažnijih osoba u životu korisnika. Još jedna funkcija pokazuje istoriju korisnikovih interakcija sa bilo kojim od njegovih/njenih prijatelja.

Očigledno je da Facebook očekuje da će korisnici češće ažurirati svoje profile, jer sada kada su podaci profila izraženije prikazani, čak i oni korisnici koji nisu ažurirali svoje profile mesecima, pa i godinama, će se verovatno odlučiti na izmene.

Ovo bi trebalo da podstakne konverzaciju među korisnicima, poveća prosečno vreme koje korisnici provedu na sajtu i Facebook učini još vrednijim za korisnike koji žele da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima. Dodatno, podaci kao što su filmovi i muzika koje korisnik preferira ili hobiji, veoma su značajni za oglašivače.

Uvođenje novina na Facebooku tradicionalno izaziva negodovanje korisnika, naročito ako se radi o ovako važnim izmenama. Facebook je, predviđajući ovakve reakcije, rešio da ih ublaži tako da novi raspored elemenata na stranici profila za sada nije obavezan.

Korisnici koji žele odmah da unaprede izgled svog profila to mogu učiniti na stranici http://www.facebook.com/about/profile/ klikom na dugme "Get the new profile".

Redizajn je poslednja u nizu novih funkcija koje je Facebook ponudio svojim korisnicima, nastojeći da istovremeno privuče i njih ali i internet oglašivače.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok je pod istragom Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), vodećeg regulatornog tela u Evropske unije, zbog dva pitanja vezana za privatnost.... Dalje

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Tviter je najavio uvođenje oznaka za automatizovane (bot) naloge, tačnije funkciju koja omogućava da se nalozi označe kao bot nalozi, kako bi lju... Dalje

Moraćete da otkrijete Instagramu datum rođenja inače nećete moći da koristite aplikaciju

Moraćete da otkrijete Instagramu datum rođenja inače nećete moći da koristite aplikaciju

Instagram će uskoro početi da traži od korisnika datum rođenja da bi mogli da nastave da koriste aplikaciju. Instagram je počeo da zahteva datum ... Dalje

Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Neko vas je naljutio na Instagramu? Prevaranti možda imaju savršeno rešenje za vas, po relativno pristupačnoj ceni. Motherboard piše da je sajber... Dalje

Facebook, Twitter i LinkedIn preduzimaju mere za zaštitu naloga građana Avganistana od napada talibana

Facebook, Twitter i LinkedIn preduzimaju mere za zaštitu naloga građana Avganistana od napada talibana

Facebook, Twitter i LinkedIn su rekli da su preduzeli mere kako bi naloge avganistanskih građana zaštitili od napada nakon što su talibani preuzeli... Dalje