Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Društvene mreže, 06.12.2010, 23:56 PM

Facebook redizajnira profile korisnika [VIDEO]

Facebook je u nedelju započeo redizajn profila svojih korisnika, a u kompaniji kažu da je potez motivisan željom da profil jasnije predstavlja korisnika nego što je to do sada bio slučaj.

Redizajn profila svih korisnika ove društvene mreže trebalo bi da bude završen početkom sledeće godine.

Novi izgled korisničkih profila, koji bi trebalo da lične podatke korisnika učini vidljivijim, najavljen je u emisiji “60 minuta” koja je emitovana u nedelju uveče a u kojoj je gost bio Mark Cukerberg, ali i na Facebookovom blogu.

Profili korisnika Facebooka su najvažniji element ove društvene mreže, mesto na kojem se korisnici predstavljaju drugima. Novi raspored elemenata na stranici profila ne samo da pruža bolji uvid u to ko je korisnik, nego ga istovremeno motiviše i da deli još više podataka sa svojim prijateljima.

I zaista, od trenutka kada je prvoj grupi korisnika bio dostupan redizajnirani profil, ostali su mogli da primete kako takvi korisnici dodaju nove lične podatke na svoje profile. Ako je suditi na osnovu tog malog uzorka, procene kompanije su bile ispravne.

Ukoliko korisnici dele sa drugima više ličnih podataka, to će biti vetar u leđa za oglašivače koji targetiraju korisnike upravo na osnovu tih podataka. Neke od procena su da će Facebook dostići 1,28 milijardi dolara profita od reklamiranja do kraja ove godine, što je dvostruko više u poređenju sa prošlogodišnjih 665 miliona dolara.

Na redizajniranoj stranici profila, podaci korisnika kao što su poslodavac, rodni grad, datum rođenja nalaze se na vrhu stranice. Pored toga, istaknute su i najnovije fotografije korisnika, one koje su tagovali njihovi prijatelji. Novina je i lista najvažnijih osoba u životu korisnika. Još jedna funkcija pokazuje istoriju korisnikovih interakcija sa bilo kojim od njegovih/njenih prijatelja.

Očigledno je da Facebook očekuje da će korisnici češće ažurirati svoje profile, jer sada kada su podaci profila izraženije prikazani, čak i oni korisnici koji nisu ažurirali svoje profile mesecima, pa i godinama, će se verovatno odlučiti na izmene.

Ovo bi trebalo da podstakne konverzaciju među korisnicima, poveća prosečno vreme koje korisnici provedu na sajtu i Facebook učini još vrednijim za korisnike koji žele da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima. Dodatno, podaci kao što su filmovi i muzika koje korisnik preferira ili hobiji, veoma su značajni za oglašivače.

Uvođenje novina na Facebooku tradicionalno izaziva negodovanje korisnika, naročito ako se radi o ovako važnim izmenama. Facebook je, predviđajući ovakve reakcije, rešio da ih ublaži tako da novi raspored elemenata na stranici profila za sada nije obavezan.

Korisnici koji žele odmah da unaprede izgled svog profila to mogu učiniti na stranici http://www.facebook.com/about/profile/ klikom na dugme "Get the new profile".

Redizajn je poslednja u nizu novih funkcija koje je Facebook ponudio svojim korisnicima, nastojeći da istovremeno privuče i njih ali i internet oglašivače.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. nji... Dalje

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook je tužio programere Andreja Gorbačova i Gleba Slučevskog iz Ukrajine, koji su radili za firmu Web Sun Group, zbog kvizova koji su korišc... Dalje

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Facebook, u čijem su vlasništvu i Instagram, WhatsApp i Messenger, objavio je ove nedelje svoje namere d... Dalje

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Korisnici se žale da je telefonski broj koji im je Facebook uzeo da bi im zaštitio nalog dvofaktornom autentifikacijom i koji je povezan sa njihovim... Dalje

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Samo klik na posebno napravljeni URL mogao bi omogućiti napadaču da hakuje vaš Facebook nalog bez ikakvog vašeg učešća u tome. Istraživač ko... Dalje