Facebook uzbunjivač tvrdi da kompanija štedi na bezbednost korisnika van Sjedinjenih Država

Društvene mreže, 04.02.2022, 00:00 AM

Facebook uzbunjivač tvrdi da kompanija štedi na bezbednost korisnika van Sjedinjenih Država

Uzbunjivač Frensis Haugen koja je nekada radila u Facebooku kao menadžerka proizvoda, tvrdi da Facebook nesrazmerno troši svoj budžet za bezbednost korisnika u Sjedinjenim Državama, a na štetu korisnika u drugim zemljama.

Facebook korisnicima izvan SAD pruža manju zaštitu od štetnog sadržaja, rekla je Haugen australijskim poslanicima.

Govoreći pred parlamentarnim odborom za društvene mreže i bezbednost na mreži, Haugen je izjavila da platforma u vlasništvu Mete korisnicima van Sjedinjenih Država pruža manje pomoći, manje podrške i manje sigurnosti, a objašnjenje leži u smanjenju troškova.

Kao i u slučaju njenih ranijih pojavljivanja pred zakonodavcima u drugim zemljama, Haugen je rekla da Facebook preduzima minimalne mere kada je u pitanju brisanje ekstremnih ili štetnih objava, posebno kada se takve objave pojavljuju na jezicima koji se ne govore u razvijenim zemljama.

Prošle godine, Haugen je rekla britanskim zakonodavcima da Facebookovi sistemi moderiranja nisu efikasni u hvatanju spornog sadržaja na drugim jezicima osim engleskog.

Govoreći u Australiji, ona je ponovo naglasila da je suštinski problem Facebook platforme u njenim algoritmima, koji promovišu ekstremne sadržaje jer rezultiraju najvećim angažmanom korisnika.

Haugen je rekla australijskim poslanicima da kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže više ne mogu biti prepuštene samoregulaciji kada je u pitanju bezbednost korisnika.

„Ako dozvolimo Facebooku da piše sopstvena pravila, oni će nastaviti da nas obmanjuju i nedovoljno ulažu u najosnovnije bezbednosne sisteme“, rekla je ona.

„Mogli bi da izvrše veoma jednostavne promene i izgube delić profita kako bi stvari bile bezbednije.”

Haugen je rekla da australijska vlada treba da preduzme više, kao što su uradile britanska i evropske vlasti, kako bi pokušala da reguliše algoritme koji omogućavaju eksploataciju ličnih podataka i širenje dezinformacija i govora mržnje.

Haugen je privukla globalnu pažnju prošle godine nakon što su procurila interna dokumenta Facebooka, posle čega je svedočila pred komitetom američkog Kongresa kao insajder.

U oktobru se pojavila pred komisijom britanskog parlamenta, rekavši zakonodavcima da kompanija u kojoj je radila daje prednost profitu u odnosu na njen uticaj na svet. Ona je rekla: „Nema volje na vrhu da se osigura da ovi sistemi rade na adekvatno bezbedan način.“

Prošlog meseca, Rohinja izbeglice iz Mijanmara tužile su Metu zbog navoda da je Facebook ignorisao zapaljive objave i govor mržnje protiv te etničke grupe, što je dovelo do genocida nad njenim pripadnicima u Mijanmaru.

Advokati žrtava masakra i raseljavanja tužili su giganta društvenih medija u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, tražeći više od 150 milijardi funti odštete u jednoj od najvećih grupnih tužbi žrtava zločina protiv čovečnosti.

U tužbi koja je podneta u SAD se navodi da je Facebook „spreman da žrtvuje živote naroda Rohinja za bolji prodor na tržište“ u Mijanmaru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje