Facebook uzbunjivač tvrdi da kompanija štedi na bezbednost korisnika van Sjedinjenih Država

Društvene mreže, 04.02.2022, 00:00 AM

Facebook uzbunjivač tvrdi da kompanija štedi na bezbednost korisnika van Sjedinjenih Država

Uzbunjivač Frensis Haugen koja je nekada radila u Facebooku kao menadžerka proizvoda, tvrdi da Facebook nesrazmerno troši svoj budžet za bezbednost korisnika u Sjedinjenim Državama, a na štetu korisnika u drugim zemljama.

Facebook korisnicima izvan SAD pruža manju zaštitu od štetnog sadržaja, rekla je Haugen australijskim poslanicima.

Govoreći pred parlamentarnim odborom za društvene mreže i bezbednost na mreži, Haugen je izjavila da platforma u vlasništvu Mete korisnicima van Sjedinjenih Država pruža manje pomoći, manje podrške i manje sigurnosti, a objašnjenje leži u smanjenju troškova.

Kao i u slučaju njenih ranijih pojavljivanja pred zakonodavcima u drugim zemljama, Haugen je rekla da Facebook preduzima minimalne mere kada je u pitanju brisanje ekstremnih ili štetnih objava, posebno kada se takve objave pojavljuju na jezicima koji se ne govore u razvijenim zemljama.

Prošle godine, Haugen je rekla britanskim zakonodavcima da Facebookovi sistemi moderiranja nisu efikasni u hvatanju spornog sadržaja na drugim jezicima osim engleskog.

Govoreći u Australiji, ona je ponovo naglasila da je suštinski problem Facebook platforme u njenim algoritmima, koji promovišu ekstremne sadržaje jer rezultiraju najvećim angažmanom korisnika.

Haugen je rekla australijskim poslanicima da kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže više ne mogu biti prepuštene samoregulaciji kada je u pitanju bezbednost korisnika.

„Ako dozvolimo Facebooku da piše sopstvena pravila, oni će nastaviti da nas obmanjuju i nedovoljno ulažu u najosnovnije bezbednosne sisteme“, rekla je ona.

„Mogli bi da izvrše veoma jednostavne promene i izgube delić profita kako bi stvari bile bezbednije.”

Haugen je rekla da australijska vlada treba da preduzme više, kao što su uradile britanska i evropske vlasti, kako bi pokušala da reguliše algoritme koji omogućavaju eksploataciju ličnih podataka i širenje dezinformacija i govora mržnje.

Haugen je privukla globalnu pažnju prošle godine nakon što su procurila interna dokumenta Facebooka, posle čega je svedočila pred komitetom američkog Kongresa kao insajder.

U oktobru se pojavila pred komisijom britanskog parlamenta, rekavši zakonodavcima da kompanija u kojoj je radila daje prednost profitu u odnosu na njen uticaj na svet. Ona je rekla: „Nema volje na vrhu da se osigura da ovi sistemi rade na adekvatno bezbedan način.“

Prošlog meseca, Rohinja izbeglice iz Mijanmara tužile su Metu zbog navoda da je Facebook ignorisao zapaljive objave i govor mržnje protiv te etničke grupe, što je dovelo do genocida nad njenim pripadnicima u Mijanmaru.

Advokati žrtava masakra i raseljavanja tužili su giganta društvenih medija u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, tražeći više od 150 milijardi funti odštete u jednoj od najvećih grupnih tužbi žrtava zločina protiv čovečnosti.

U tužbi koja je podneta u SAD se navodi da je Facebook „spreman da žrtvuje živote naroda Rohinja za bolji prodor na tržište“ u Mijanmaru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter pokušava da pronađe osobe odgovorne za curenje izvornog koda platforme, a prema dokumentaciji u koju je Rojters imao uvid, „različite... Dalje

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Američki zakonodavci kritikovali su izvršnog direktora TikToka zbog mogućeg uticaja kineske vlade na platformu i izneli optužbe da aplikacija nano... Dalje

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikTo... Dalje

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Počev od danas, 20. marta, dvofaktorna autentifikacija (2FA) bazirana na SMS porukama biće dostupna samo korisnicima Twittera koji plaćaju Blue pre... Dalje

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

Zbog sve većih pritisaka i zabrinutosti američkih i evropskih vlasti zbog mogućeg deljenja korisničkih podataka sa kineskom vladom, TikTok uvodi n... Dalje