Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Društvene mreže, 07.12.2021, 12:30 PM

Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Instagram je pokrenuo niz novih i eksperimentalnih funkcija koje imaju za cilj da aplikaciju učine sigurnijim mestom za tinejdžere, najavio je direktor Instagrama Adam Moseri.

Za početak, Instagram danas pokreće ranije najavljenu funkciju „Odmori se“ u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Sada, kada korisnik skroluje Instagram duže vreme, aplikacija će ga zamoliti da napravi pauzu i da postavi podsetnike za budućnost. Tinejdžeri će posebno dobijati obaveštenja da postave te podsetnike kako bi kompanija bila sigurna da su svesni ove funkcije. Takođe će videti savete stručnjaka koji će im pomoći da „razmisle“.

U martu, Instagram će pokrenuti alate za roditelje i staratelje koji će im omogućiti da vide koliko vremena njihova deca provode u aplikaciji i da postave vremensko ograničenje. Tinejdžeri će takođe dobiti opciju da obaveste svoje roditelje ako nekoga prijave, što će služiti kao način da signaliziraju odraslima da će možda morati da razgovaraju o tome. Ovo će biti samo prva verzija ovih alata, kojima će vremenom biti dodato više opcija.

Jedna od eksperimentalnih funkcija koje Instagram testira biće posebno korisna za tinejdžere i mlade ljude koji žele da uklone svoje aktivnosti u aplikaciji iz vremena kada su bili mnogo mlađi. To će omogućiti korisnicima da odjednom izbrišu veći broj fotografija i video snimaka koje su objavili, kao i sve lajkove i komentare. Ova funkcija će biti dostupna svima u januaru.

Još jedna eksperimentalna funkcija proširiće ono što je Instagram započeo ranije ove godine kada je zabranio odraslima da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Početkom sledeće godine, takođe će se isključiti mogućnost označavanja ili pominjanja tinejdžera od strane odraslih koje ne prate, ili uključivanja njihovog sadržaja u Reels Remixes ili Guides.

Konačno, istražuje se mogućnost još većeg ograničavanja osetljivog sadržaja koji tinejdžeri vide, što će otežati tinejdžerima da naiđu na potencijalno štetan sadržaj ili naloge u Search, Explore, Hashtags, Reels i predloženim nalozima. Kompanija kaže da će usmeravati korisnike na različite teme ako su se duže vreme zadržali na jednoj temi.

Direktor Instagrama Adam Moseri trebalo bi da svedoči ove nedelje pred američkim Senatom u okviru serije saslušanja o zaštiti dece na mreži. Instagram i Facebook našli su se na udaru kritika poslednjih meseci nakon što je uzbunjivač i nekadašnja menadžerka proizvoda u Facebooku Frensis Haugen svedočila pred Kongresom o internim istraživanjima Facebooka koja su pokazala da Instagram može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje, posebno mladih ljudi. Haugen je mnogo otkrila o Facebookovim algoritmima i drugim internim sistemima, a jedna od stvari koje je otkrila je da „rangiranje zasnovano na angažmanu na Instagramu može za kratko vreme odvesti decu od veoma bezazlenih tema poput zdravih recepata do sadržaja koji promoviše anoreksiju.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Bez obzira koliko Facebook unapredi svoje mere bezbednosti, hakeri će uvek biti pretnja korisnicima na platformi. Međutim, način na koji kompanija... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

U svom prvom intervjuu otkako je iznenada napustio Twitter, Džoel Rot, bivši direktor za poverenje i bezbednost kompanije, je rekao da je platforma ... Dalje

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Nakon istrage koja je trajala godinu i po dana Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je Metu sa 265 miliona evra zbog toga što nije zašt... Dalje

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri koriste popularni TikTok izazov da navedu ljude da preuzmu malver koji krade informacije, upozorila je kompanija za sajber bezbednost Checkmark... Dalje

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask potvrdio je da kompanija planira da uvede end-to-end enkripciju (E2EE) za direktne poruke na platformi. Ova funkcija j... Dalje