Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Društvene mreže, 07.12.2021, 12:30 PM

Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Instagram je pokrenuo niz novih i eksperimentalnih funkcija koje imaju za cilj da aplikaciju učine sigurnijim mestom za tinejdžere, najavio je direktor Instagrama Adam Moseri.

Za početak, Instagram danas pokreće ranije najavljenu funkciju „Odmori se“ u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Sada, kada korisnik skroluje Instagram duže vreme, aplikacija će ga zamoliti da napravi pauzu i da postavi podsetnike za budućnost. Tinejdžeri će posebno dobijati obaveštenja da postave te podsetnike kako bi kompanija bila sigurna da su svesni ove funkcije. Takođe će videti savete stručnjaka koji će im pomoći da „razmisle“.

U martu, Instagram će pokrenuti alate za roditelje i staratelje koji će im omogućiti da vide koliko vremena njihova deca provode u aplikaciji i da postave vremensko ograničenje. Tinejdžeri će takođe dobiti opciju da obaveste svoje roditelje ako nekoga prijave, što će služiti kao način da signaliziraju odraslima da će možda morati da razgovaraju o tome. Ovo će biti samo prva verzija ovih alata, kojima će vremenom biti dodato više opcija.

Jedna od eksperimentalnih funkcija koje Instagram testira biće posebno korisna za tinejdžere i mlade ljude koji žele da uklone svoje aktivnosti u aplikaciji iz vremena kada su bili mnogo mlađi. To će omogućiti korisnicima da odjednom izbrišu veći broj fotografija i video snimaka koje su objavili, kao i sve lajkove i komentare. Ova funkcija će biti dostupna svima u januaru.

Još jedna eksperimentalna funkcija proširiće ono što je Instagram započeo ranije ove godine kada je zabranio odraslima da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Početkom sledeće godine, takođe će se isključiti mogućnost označavanja ili pominjanja tinejdžera od strane odraslih koje ne prate, ili uključivanja njihovog sadržaja u Reels Remixes ili Guides.

Konačno, istražuje se mogućnost još većeg ograničavanja osetljivog sadržaja koji tinejdžeri vide, što će otežati tinejdžerima da naiđu na potencijalno štetan sadržaj ili naloge u Search, Explore, Hashtags, Reels i predloženim nalozima. Kompanija kaže da će usmeravati korisnike na različite teme ako su se duže vreme zadržali na jednoj temi.

Direktor Instagrama Adam Moseri trebalo bi da svedoči ove nedelje pred američkim Senatom u okviru serije saslušanja o zaštiti dece na mreži. Instagram i Facebook našli su se na udaru kritika poslednjih meseci nakon što je uzbunjivač i nekadašnja menadžerka proizvoda u Facebooku Frensis Haugen svedočila pred Kongresom o internim istraživanjima Facebooka koja su pokazala da Instagram može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje, posebno mladih ljudi. Haugen je mnogo otkrila o Facebookovim algoritmima i drugim internim sistemima, a jedna od stvari koje je otkrila je da „rangiranje zasnovano na angažmanu na Instagramu može za kratko vreme odvesti decu od veoma bezazlenih tema poput zdravih recepata do sadržaja koji promoviše anoreksiju.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Sećate li se svih onih naizgled bezazlenih kvizova na društvenim mrežama? Iako su mnogima zabavni, oni su zapravo ozbiljan rizik za privatnost i b... Dalje

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija otvorila je istragu o TikToku zbog sumnje da krši pravila Evropske unije o zaštiti dece, transparentnosti oglašavanja, pristupa p... Dalje

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta Platforms je saopštio da je preduzeo niz koraka da smanji zlonamerne aktivnosti osam različitih firmi sa sedištem u Italiji, Španiji i Ujedin... Dalje