Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Društvene mreže, 07.12.2021, 12:30 PM

Instagram pokreće ''Odmori se'' i druge funkcije za zaštitu dece

Instagram je pokrenuo niz novih i eksperimentalnih funkcija koje imaju za cilj da aplikaciju učine sigurnijim mestom za tinejdžere, najavio je direktor Instagrama Adam Moseri.

Za početak, Instagram danas pokreće ranije najavljenu funkciju „Odmori se“ u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Sada, kada korisnik skroluje Instagram duže vreme, aplikacija će ga zamoliti da napravi pauzu i da postavi podsetnike za budućnost. Tinejdžeri će posebno dobijati obaveštenja da postave te podsetnike kako bi kompanija bila sigurna da su svesni ove funkcije. Takođe će videti savete stručnjaka koji će im pomoći da „razmisle“.

U martu, Instagram će pokrenuti alate za roditelje i staratelje koji će im omogućiti da vide koliko vremena njihova deca provode u aplikaciji i da postave vremensko ograničenje. Tinejdžeri će takođe dobiti opciju da obaveste svoje roditelje ako nekoga prijave, što će služiti kao način da signaliziraju odraslima da će možda morati da razgovaraju o tome. Ovo će biti samo prva verzija ovih alata, kojima će vremenom biti dodato više opcija.

Jedna od eksperimentalnih funkcija koje Instagram testira biće posebno korisna za tinejdžere i mlade ljude koji žele da uklone svoje aktivnosti u aplikaciji iz vremena kada su bili mnogo mlađi. To će omogućiti korisnicima da odjednom izbrišu veći broj fotografija i video snimaka koje su objavili, kao i sve lajkove i komentare. Ova funkcija će biti dostupna svima u januaru.

Još jedna eksperimentalna funkcija proširiće ono što je Instagram započeo ranije ove godine kada je zabranio odraslima da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Početkom sledeće godine, takođe će se isključiti mogućnost označavanja ili pominjanja tinejdžera od strane odraslih koje ne prate, ili uključivanja njihovog sadržaja u Reels Remixes ili Guides.

Konačno, istražuje se mogućnost još većeg ograničavanja osetljivog sadržaja koji tinejdžeri vide, što će otežati tinejdžerima da naiđu na potencijalno štetan sadržaj ili naloge u Search, Explore, Hashtags, Reels i predloženim nalozima. Kompanija kaže da će usmeravati korisnike na različite teme ako su se duže vreme zadržali na jednoj temi.

Direktor Instagrama Adam Moseri trebalo bi da svedoči ove nedelje pred američkim Senatom u okviru serije saslušanja o zaštiti dece na mreži. Instagram i Facebook našli su se na udaru kritika poslednjih meseci nakon što je uzbunjivač i nekadašnja menadžerka proizvoda u Facebooku Frensis Haugen svedočila pred Kongresom o internim istraživanjima Facebooka koja su pokazala da Instagram može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje, posebno mladih ljudi. Haugen je mnogo otkrila o Facebookovim algoritmima i drugim internim sistemima, a jedna od stvari koje je otkrila je da „rangiranje zasnovano na angažmanu na Instagramu može za kratko vreme odvesti decu od veoma bezazlenih tema poput zdravih recepata do sadržaja koji promoviše anoreksiju.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Aplikacije Facebook i Instagram prate korisnike čak i kada im izričito kažu da to ne rade

Aplikacije Facebook i Instagram prate korisnike čak i kada im izričito kažu da to ne rade

Kada posetite veb sajt koji ste videli na Facebooku i Instagramu, verovatno ste primetili da niste preusmereni na pretraživač po vašem izboru, vec... Dalje

Facebook počinje da testira podrazumevano šifrovanje poruka u Messengeru

Facebook počinje da testira podrazumevano šifrovanje poruka u Messengeru

Facebook nudi end-to-end šifrovana (E2EE) ćaskanja za Messenger od 2016. godine. Ali ta opcija je morala da bude omogućena za svaku pojedinačnu ... Dalje

Snap predstavio ''Porodični centar'' koji će omogućiti roditeljima da prate kontakte svoje dece

Snap predstavio ''Porodični centar'' koji će omogućiti roditeljima da prate kontakte svoje dece

Snap Inc, kompanija u čijem je vlasništvu popularna aplikacija Snapchat, predstavila je svoj novi alat za roditeljsku kontrolu nazvan "Porodični ce... Dalje

TikTok uvodi novu opciju koja će vam pomoći da kontrolišete korišćenje vaših podataka u aplikaciji

TikTok uvodi novu opciju koja će vam pomoći da kontrolišete korišćenje vaših podataka u aplikaciji

TikTok želi da pruži korisnicima bolji uvid u to kako se njihovi lični podaci koriste za oglase u aplikaciji, a rezultat tih nastaojanja je dodatak... Dalje

Facebook razotkrio sajber špijunažu na svojoj platformi

Facebook razotkrio sajber špijunažu na svojoj platformi

Kompanija Meta (ranije Facebook) otkrila je da je preduzela mere protiv dve špijunske hakerske grupe iz Južne Azije koje su koristile njene platform... Dalje