Instagram uvodi ''Proveru bezbednosti'' za korisnike čiji su nalozi hakovani

Društvene mreže, 14.07.2021, 10:00 AM

Instagram uvodi ''Proveru bezbednosti'' za korisnike čiji su nalozi hakovani

Instagram je predstavio "Security Checkup" ("Provera bezbednosti"), novu funkciju koja treba da pomogne ljudima da zaštite svoje naloge. Nova funkcija vodiće korisnike čiji su nalozi možda već hakovani kroz korake potrebne za njihovu zaštitu. To uključuje proveru prijavljivanja na nalog, pregled podataka o profilu, potvrđivanje naloga sa kojima se dele podaci za prijavljivanje i ažuriranje kontakt podataka za oporavak naloga, kao što su broj telefona ili e-mail adresa.

Međutim, iako će "Security Checkup" pomoći korisnicima da bolje zaštite naloge koji su možda kompromitovani, Instagram je podsetio korisnike na načine na koje mogu zaštititi svoje naloge pre nego što se to dogodi.

Preporuka Instagrama je aktiviranje dvofaktorske autentifikacije i ažuriranje broja telefona i e-mail adrese koji su povezani sa nalogom.

“Proverite da li su e-mail adresa i brojevi telefona povezani sa vašim uređajem ažurirani. Na taj način, ako se nešto dogodi sa vašim nalogom, možemo vas kontaktirati. Ovi koraci vam omogućavaju da vratite svoj nalog čak i ako je haker promenio vaše podatke”, kažu iz Instagrama.

“Tokom proteklih nekoliko meseci primetili smo porast zlonamernih naloga koji šalju poruke ljudima pokušavajući da pristupe osetljivim informacijama poput lozinki naloga. Oni vam mogu reći da je vaš nalog u riziku da bude zabranjen, da kršite naše smernice u vezi sa intelektualnom svojinom ili da su vaše fotografije objavljene negde drugde. Te poruke su često prevara i krše naša pravila. Instagram vam nikada neće poslati DM. Kada otkrijemo ove vrste prevara, preduzimamo mere protiv njih. Ali takođe vas podstičemo da prijavite sadržaj i blokirate nalog. U poslednja 2 meseca slali smo obaveštenja na vrhu primljenih poruka da bismo upozorili na ove poruke. Ako Instagram ikada želi da vas kontaktira u vezi sa vašim nalogom, učinićemo to preko kartice „E-poruke sa Instagrama“ u vašim podešavanjima, što je jedino mesto na kojem ćete u aplikaciji pronaći direktnu i autentičnu komunikaciju od nas”, kaže Instagram.

Instagram je pozvao korisnike da prijavljuju sadržaj i naloge koji su im sumnjivi što mogu učiniti pritiskom na tri tačke iznad sporne objave, pritiskom na poruku ili direktno sa profila koji im je sumnjiv.

Preporuka Instagrama je i da omogućite zahtev za prijavljivanje na nalog. Kada aktivirate dvofaktorsku autentifikaciju na Instagramu, dobijaćete upozorenja svaki put kada neko pokuša da se prijavi na vaš nalog sa uređaja ili u veb pregledaču koji Instagram ne prepoznaje. Ova upozorenja će vam reći koji uređaj pokušava da se prijavi, kao i to gde se nalazi. Zahtev možete odobriti ili odbiti sa prijavljenih uređaja.

Takođe, u svakom trenutku možete videti listu uređaja koji su prijavljeni na vaš nalog, i to u “Podešavanjima” naloga, u odeljku “Bezbednost” → “Aktivnost prijavljivanja”. Ako ne prepoznajete neku od prijava, možete se odjaviti sa te lokacije ili uređaja i obavestiti Instagram da to niste bili vi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Bez obzira koliko Facebook unapredi svoje mere bezbednosti, hakeri će uvek biti pretnja korisnicima na platformi. Međutim, način na koji kompanija... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

U svom prvom intervjuu otkako je iznenada napustio Twitter, Džoel Rot, bivši direktor za poverenje i bezbednost kompanije, je rekao da je platforma ... Dalje

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Nakon istrage koja je trajala godinu i po dana Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je Metu sa 265 miliona evra zbog toga što nije zašt... Dalje

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri koriste popularni TikTok izazov da navedu ljude da preuzmu malver koji krade informacije, upozorila je kompanija za sajber bezbednost Checkmark... Dalje

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask potvrdio je da kompanija planira da uvede end-to-end enkripciju (E2EE) za direktne poruke na platformi. Ova funkcija j... Dalje