Instagram uvodi ''Proveru bezbednosti'' za korisnike čiji su nalozi hakovani

Društvene mreže, 14.07.2021, 10:00 AM

Instagram uvodi ''Proveru bezbednosti'' za korisnike čiji su nalozi hakovani

Instagram je predstavio "Security Checkup" ("Provera bezbednosti"), novu funkciju koja treba da pomogne ljudima da zaštite svoje naloge. Nova funkcija vodiće korisnike čiji su nalozi možda već hakovani kroz korake potrebne za njihovu zaštitu. To uključuje proveru prijavljivanja na nalog, pregled podataka o profilu, potvrđivanje naloga sa kojima se dele podaci za prijavljivanje i ažuriranje kontakt podataka za oporavak naloga, kao što su broj telefona ili e-mail adresa.

Međutim, iako će "Security Checkup" pomoći korisnicima da bolje zaštite naloge koji su možda kompromitovani, Instagram je podsetio korisnike na načine na koje mogu zaštititi svoje naloge pre nego što se to dogodi.

Preporuka Instagrama je aktiviranje dvofaktorske autentifikacije i ažuriranje broja telefona i e-mail adrese koji su povezani sa nalogom.

“Proverite da li su e-mail adresa i brojevi telefona povezani sa vašim uređajem ažurirani. Na taj način, ako se nešto dogodi sa vašim nalogom, možemo vas kontaktirati. Ovi koraci vam omogućavaju da vratite svoj nalog čak i ako je haker promenio vaše podatke”, kažu iz Instagrama.

“Tokom proteklih nekoliko meseci primetili smo porast zlonamernih naloga koji šalju poruke ljudima pokušavajući da pristupe osetljivim informacijama poput lozinki naloga. Oni vam mogu reći da je vaš nalog u riziku da bude zabranjen, da kršite naše smernice u vezi sa intelektualnom svojinom ili da su vaše fotografije objavljene negde drugde. Te poruke su često prevara i krše naša pravila. Instagram vam nikada neće poslati DM. Kada otkrijemo ove vrste prevara, preduzimamo mere protiv njih. Ali takođe vas podstičemo da prijavite sadržaj i blokirate nalog. U poslednja 2 meseca slali smo obaveštenja na vrhu primljenih poruka da bismo upozorili na ove poruke. Ako Instagram ikada želi da vas kontaktira u vezi sa vašim nalogom, učinićemo to preko kartice „E-poruke sa Instagrama“ u vašim podešavanjima, što je jedino mesto na kojem ćete u aplikaciji pronaći direktnu i autentičnu komunikaciju od nas”, kaže Instagram.

Instagram je pozvao korisnike da prijavljuju sadržaj i naloge koji su im sumnjivi što mogu učiniti pritiskom na tri tačke iznad sporne objave, pritiskom na poruku ili direktno sa profila koji im je sumnjiv.

Preporuka Instagrama je i da omogućite zahtev za prijavljivanje na nalog. Kada aktivirate dvofaktorsku autentifikaciju na Instagramu, dobijaćete upozorenja svaki put kada neko pokuša da se prijavi na vaš nalog sa uređaja ili u veb pregledaču koji Instagram ne prepoznaje. Ova upozorenja će vam reći koji uređaj pokušava da se prijavi, kao i to gde se nalazi. Zahtev možete odobriti ili odbiti sa prijavljenih uređaja.

Takođe, u svakom trenutku možete videti listu uređaja koji su prijavljeni na vaš nalog, i to u “Podešavanjima” naloga, u odeljku “Bezbednost” → “Aktivnost prijavljivanja”. Ako ne prepoznajete neku od prijava, možete se odjaviti sa te lokacije ili uređaja i obavestiti Instagram da to niste bili vi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Još jedan Facebook uzbunjivač izneo je nove informacije o poslovanju društvene mreže. Reč je o osobi koja je nekada bila zaposlena u kompaniji, k... Dalje

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje