Lažno upozorenje o ''moćnim virusima, Trojancima'' na Facebook-u
Društvene mreže, 22.07.2013, 08:03 AM
Ako se ovih dana na Facebook-u susretnete sa dramatičnim upozorenjem koje dele vaši prijatelj sa ove društvene mreže, da ne otvarate fotografiju devojke sa unakaženim licem, da ne gledate video snimak na kome ste navodno vi, da budete oprezni sa pozivnicama za kalendar rođendana, video snimkom ili fotografijom devojke koja je počinila samoubistvo, i stranicama na kojima ćete navodno (najzad) saznati ko vam gleda profil i sve to zbog opasnih virusa, treba da uradite sledeće: ne prosleđujte dalje ovo upozorenje.
Upozorenje koje je napisano velikim slovima deluje zastrašujuće. Na kraju teksta upozorenja, oni koji su ga videli dobijaju instrukcije da kopiraju tekst i objave ga na svom profilu.
Iako su neke tvrdnje iz upozorenja zaista smislene, jer je ponešto od ovoga korišćeno kao mamac u brojnim prevarama i napadima na korisnike Facebook-a koje smo imali prilike da vidimo ranije, ovoga puta reč je o lažnom upozorenju.
Ono što najpre upada u oči je poistovećivanje kompjuterskih virusa i Trojanaca u upozorenju. Iako su i jedni i drugi malveri (skraćeno od „maliciozni programi“), ipak između ta dva ne može se staviti znak jednakosti. Takođe, „moćni kompjuterski virusi koji se nazivaju Trojancima“ i infekcija računara na način opisan u upozorenju nisu česti na Facebook-u, iako je bilo i takvih slučajeva distribucije malvera. U većini slučajeva, scenario Facebook prevara uključuje klikove korisnika na linkove koji vode do online anketa od kojih prevaranti zarađuju ili sumnjive third party aplikacije koje su odgovorne za kasnije slanje iritantnih poruka sa kompromitovanih profila.

Fotografije i video snimci koji se spominju u upozorenju zaista vas mogu odvesti na web sajtove sa malverima, ali video ili fotografija na Facebook-ovom sajtu neće prouzorkovati bilo kakav problem vašem računaru, kaže Grejem Klali, stručnjak za bezbednost.
Naravno, Facebook korisnici treba da budu oprezni kada klikću na linkove, naročito ako oni vode na druge sajtove, kao i da budu oprezni kada je reč o aplikacijama koje instaliraju.
Ipak, širenje panike ovakvim upozorenjima je trošenje svog i vremena drugih ljudi. Zato kad vidite ovakvo ili neko slično upozorenje, najpre pokušajte da proverite istinitost navoda.
Izdvojeno
TikTok pod istragom: da li platforma zaista zna koliko korisnici imaju godina?
Britanski regulator za komunikacije Ofcom pokrenuo je istragu protiv TikToka zbog sumnje da platforma ne uspeva dovoljno efikasno da proveri uzrast sv... Dalje
Prevaranti nudili besplatnu verifikaciju Facebook naloga, pa od žrtava dobijali lozinke, pasoše i lične karte
Sajber kriminalci su zloupotrebili četbotove na Facebook Messengeru u phishing kampanji usmerenoj na korisnike poslovnih naloga na Facebooku, sa cilj... Dalje
Haker tvrdi da prodaje podatke 2,4 milijarde korisnika TikToka
Na jednom hakerskom forumu pojavila se tvrdnja da je u prodaji baza sa čak 2,4 milijarde TikTok korisničkih zapisa koja navodno sadrži imejl adrese... Dalje
Greška na Instagramu otkrivala imejl adrese i brojeve telefona korisnika
Kritična logička greška u veb verziji Instagramovog procesa za oporavak naloga 6. juna je otkrila pune imejl adrese i brojeve telefona povezane sa ... Dalje
Meta: Više od 20.000 Instagram naloga kompromitovano zbog propusta u AI sistemu za podršku
Meta je saopštila da je više od 20.000 Instagram naloga kompromitovano nakon zloupotrebe propusta u AI sistemu za oporavak naloga poznatom kao High ... Dalje
Pratite nas
Nagrade






Pratite nas preko RSS-a





