Procureli snimci sa sastanaka u TikToku otkrili da kineski inženjeri pristupaju privatnim podacima američkih korisnika

Društvene mreže, 27.06.2022, 13:00 PM

Procureli snimci sa sastanaka u TikToku otkrili da kineski inženjeri pristupaju privatnim podacima američkih korisnika

Strah da bi Kina mogla da špijunira korisnike TikToka opravdan je snimcima koji su procurili sa internih sastanaka matične kompanije.

Snimci su otkrili da su zaposleni u ByteDanceu sa sedištem u Kini više puta pristupali podacima američkih korisnika, što je izazvalo novu zabrinutost u vezi sa TikTokom, koji se već jednom suočio sa zabranom u Sjedinjenim Državama zbog zabrinutosti za privatnost.

Audio snimci sa desetina sastanaka otkrili su 14 izjava devet zaposlenih u TikToku koji su rekli da inženjeri ByteDancea mogu da pristupe podacima korisnika koji nisu javni, izvestio je BuzzFeed, citirajući materijal sa više od 80 sastanaka. Prema ovim izjavama, kineski inžernjeri su mogli da pristupe informacijama od septembra 2021. do januara ove godine.

Procureli snimci sugerišu da su mogućnosti ByteDancea čije je sedište u Pekingu da pristupi korisničkim podacima bile daleko veće nego što se ranije pretpostavljalo - jedan direktor TikToka je na skupu u septembru 2021. izjavio je da je neimenovani inženjer u Kini „master admin“ koji „ima pristup svemu .”

Na drugom sastanku istog meseca, član TikTokovog tima za bezbednost je rekao da se „u Kini sve vidi“.

Snimci koji su napravljeni na sastancima TikToka obuhvataju različite komunikacije zaposlenih - od razgovora iza zatvorenih vrata između rukovodilaca kompanije do prezentacija.

Snimci koje je objavio BuzzFeed otkrili su da su zaposleni u TikToku u SAD morali da zamole kolege u Kini da pristupe američkim podacima jer oni sami to nisu mogli da urade.

TikTok je jedna od najpopularnijih platformi društvenih medija, posebno kod dece i mladih, koja ima više od milijardu aktivnih korisnika širom sveta.

„Znamo da smo među platformama koje se najviše istražuju sa bezbednosnog stanovišta i želimo da otklonimo svaku sumnju u bezbednost podataka korisnika u SAD“, rekla je portparolka TikToka u izjavi za BuzzFeed.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je više puta izražavala zabrinutost da bi kineska Komunistička partija mogla da pristupa ličnim podacima američkih korisnika TikToka. Trampova administracija je tvrdila da matična kompanija ByteDance ima direktne veze sa zvaničnicima u Pekingu i da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

Tramp je pokušao da primora ByteDance da proda američki deo TikToka, a takođe je pokušao i sa potpunom zabranom preuzimanja aplikacije. Ovaj poslednji pokušaj blokirao je savezni sud.

Novi američki predsednik je kasnije opozvao naloge iz Trampove ere o zabrani TikToka.

Iako TikTok nikada nije prodao svoju imovinu sa sedištem u SAD, kako je to želeo Tramp, razgovaralo se o tome da američka softverska kompanija Oracle postane njen „tehnološki partner od poverenja“. U vreme kada je Bajden preuzeo dužnost, izgledalo je da je dogovor postignut. Međutim, u martu su se pojavili izveštaji o nečemu što se zove Projekat Teksas koji se odnosi na sedište kompanije Oracle u Teksasu. Tamo bi trebalo da se čuvaju podaci američkih korisnika, pri čemu bi pristup podacima iz Kine bio zabranjen. Izgleda da se to upravo sada dešava, jer je TikTok najavio prelazak na Oracle servere.

„Više od godinu dana radimo sa Oracleom na nekoliko mera kao deo našeg komercijalnog odnosa kako bismo bolje zaštitili našu aplikaciju, sisteme i bezbednost podataka korisnika u SAD“, rekla je kompanija. „Danas se 100% saobraćaja korisnika u SAD usmerava na Oracle Cloud Infrastructure.“

Kompanija dodaje da će koristiti svoje servere u Virdžiniji i Singapuru za pravljenje rezervnih kopija, ali i da ima cilj da izbriše privatne podatke korisnika sa ovih servera kako bi se „potpuno prebacila na Oracle servere u oblaku koji se nalaze u SAD“. Nejasno je kada TikTok planira da izvrši potpuni prelazak na Oracle servere.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje