Snap predstavio ''Porodični centar'' koji će omogućiti roditeljima da prate kontakte svoje dece

Društvene mreže, 10.08.2022, 11:30 AM

Snap predstavio ''Porodični centar'' koji će omogućiti roditeljima da prate kontakte svoje dece

Snap Inc, kompanija u čijem je vlasništvu popularna aplikacija Snapchat, predstavila je svoj novi alat za roditeljsku kontrolu nazvan "Porodični centar", koji će omogućiti roditeljima da prate sa kim njihovi tinejdžeri komuniciraju u aplikaciji, ne otkrivajući detalje tih razgovora.

Nova funkcija dolazi u trenutku kada su društvene mreže na udaru kritika zbog nedovoljne zaštite dece. U oktobru prošle godine, Snap, TikTok i YouTube su svedočili pred američkim zakonodavcima zbog optužbi da izlažu mlade korisnike zlostavljanju i da ih usmeravaju ka štetnom sadržaju.

Instagram je takođe svedočio o bezbednosti dece na internetu na saslušanju u Senatu u decembru, nakon što je uzbučnjivač iz Facebooka objavila interne dokumente koji su otkrili da aplikacija šteti mentalnom zdravlju dece.

Cilj Porodičnog centra je da pomogne roditeljima da saznaju šta njihova deca rade u aplikaciji, bez narušavanja privatnosti, objasnila je kompanija.

„Porodični centar je dizajniran da odražava način na koji se roditelji bave svojim tinejdžerima u stvarnom svetu, gde roditelji obično znaju sa kim su njihovi tinejdžeri prijatelji i kada se druže - ali nemojte prisluškivati njihove privatne razgovore. U narednim nedeljama ćemo dodati novu funkciju koja će omogućiti roditeljima da lako vide nove prijatelje koje su dodali njihovi tinejdžeri.”

Roditelji mogu pozvati svoju decu da se pridruže Porodičnom centru, a ako oni na to pristanu, roditelji će moći da vide listu prijatelja svoje dece, kao i kome su deca slala poruke u aplikaciji u poslednjih sedam dana. Oni će takođe moći da prijave sve naloge koji bi mogli da budu od značaja direktno Snap timovima za poverenje i bezbednost, bez obaveštavanja svog deteta.

Da bi pristupili platformi, roditelji će morati da se prijave na sopstveni Snapchat nalog, a zatim pristupe Porodičnom centru u aplikaciji. Nemoguće je neprimetiti da bi na ovaj način Snapchat mogao da poveća broj svojih aktivnih korisnika, jer će svaki roditelj koji želi da koristi Porodični centar morati da se prijavi za nalog da bi mu pristupio. Ipak, ova novina je istovremeno potencijalni rizik za Snap koji bi mogao postati manje privlačan za svoju mladu publiku.

Međutim, s obzirom da je pristanak dece neophodan, postoji potpuna transparentnost u procesu. Osim toga, roditelji neće moći da čitaju poruke svoje dece.

„To predstavlja pravi pristup za poboljšanje bezbednosti i dobrobiti, uz istovremenu zaštitu autonomije i privatnosti“, rekao je Džeremi Vos, direktor Snapovih proizvoda.

Snap je rekao da planira da pokrene dodatne funkcije u narednim mesecima, „uključujući nove kontrole sadržaja za roditelje i mogućnost tinejdžera da obaveste svoje roditelje kada nam prijave nalog ili deo sadržaja. Iako pažljivo moderiramo naše platforme, i ne dozvoljavamo da neprovereni sadržaj dopre do velike publike na Snapchatu, znamo da svaka porodica ima različite stavove o tome koji je sadržaj prikladan za njihove tinejdžere i želimo da im damo opciju da donose te lične odluke.”

Pre Porodičnog centra, Snap je već imao neke zaštite tinejdžera. Podrazumevano, profili za korisnike Snapchata mlađe od 18 godina su privatni i prikazuju se kao predloženi prijatelji u rezultatima pretrage samo kada imaju zajedničke prijatelje sa drugim korisnikom. Korisnici moraju imati najmanje 13 godina da bi registrovali nalog.

Snapov Porodični centar nije jedini takav alat u aplikacijama društvenih mreža. I Instragram je u martu pokrenuo svoj Porodični centar, omogućavajući roditeljima da vide koje naloge njihovi tinejdžeri prate i koliko vremena provode u aplikaciji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje