Tajne grupe na Facebooku koriste pedofili, Facebook kaže da to nije protivno ''standardima zajednice''

Društvene mreže, 18.02.2016, 00:30 AM

Tajne grupe na Facebooku koriste pedofili, Facebook kaže da to nije protivno ''standardima zajednice''

Pedofili, uključujući i one koji su već registrovani kao seksualni prestupnici, koriste tajne grupe na Facebooku za objavljivanje i razmenu fotografija dece, piše britanski BBC.

Svaki korisnik Facebooka može da napravi tajnu grupu. Za razliku od zatvorenih grupa, tajne grupe su praktično nevidljive, te se ne pojavljuju u pretrazi.

Imena, članovi, objave i opis tajne grupe su sakriveni, a jedini koji mogu videti sadržaj ovih grupa su oni koji su pozvani da se priduže i dodati grupi.

Istraga koju je sproveo BBC otkrila je brojne tajne grupe, koje su napravili i pokrenuli mušakrci koji su pedofili, a administrator jedne od ovih grupa je osuđeni pedofil.

Novinari BBC-ja su napravili lažni profil i uspeli da dobiju pozivnice da se pridruže nekim od ovih grupa.

Tako su otkrili da tajne grupe koje okupljaju pedofile sadrže seksualno eksplicitne komentare, nepristojne fotografije kao i fotografije koje su ukradene iz različitih izvora: novina,blogova, sa Facebook stranica, web sajtova škola, čak i kataloga odeće.

Neke fotografije napravljene su izgleda krišom, na javnim mestima. Jedan od korisnika je objavio video dečjeg plesnog nastupa.

Većina slika je praćena nepristojnim komentarima.

Tajne grupe koje okupljaju pedofile imaju nazive koji jasno otkrivaju njihov sadržaj.

Ono što je zanimljivo je odgovor koji su iz Facebooka dali BBC-ju da ovakve fotografije ne krše njihove standarde zajednice.

BBC je 20 nepristojnih fotografija prijavio Facebooku koristeći opciju koja je dostupna svim korisnicima koji žele da prijave neki sporan sadržaj. Neki korisnici su sami sklonili fotografije koje su objavili, dok je Facebook uklonio samo četiri. Nažalost, polovina je ostala na sajtu.

BBC je deo otkrivenog sadžaja prijavio policiji, Fondaciji Internet Watch i Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji i obavestio ih o ovim otkrićima.

BBC je razgovarao i sa majkom 11-ogodišnje devojčice sa čijeg su bloga ukradene bezazlene fotografije, koje su objavljene na sajtu za pedofile. Ona je bila zaprepašćena i uznemirena zbog otkrića da su fotografije postale predmet “odvratnih komentara” i razmene među članovima ovih grupa.

Ali ono što još više uznemirava je činjenica da Facebook dopušta postojanje tajnih grupa, bez provere i bez nadzora, što omogućava ovakve zloupotrebe. Zaista je šokantno da pedofili i zloupotrebljene fotografije nisu protivni standardima zajednice.

Čak i da Facebook odluči da ukine tajne grupe, pedofili će i dalje moći da kradu fotografije dece i rade sa njima šta žele, na nekim drugim sajtovima. To se dešava i na Instagramu.

Međutim, pedofilima nesvesno pomažu sami roditelji. Nedavno istraživanje je pokazalo da prosečan roditelj vodi da objavljuje fotografije svoje dece, a da ne mali broj roditelja to čini potpuno ignorišući podešavanja privatnosti.

Roditelji mogu mnogo da urade da bi sačuvali fotografije svoje dece od pedofila.

Evo nekih saveta stručnjaka:

  • Dobro razmislite o onome što objavljujete. Fotografija vašeg mališana možda vama deluje bezazleno i simpatično, ali razmislite o tome da li će je svi gledati vašim očima. To posebno važi za golišave fotografije dece.
  • Čuvajte privatnost svojih naloga na društvenim mrežama. To važi za Facebook, Instagram i druge društvene mreže na kojima objavljujete fotografije ili privatne informacije. Takođe, proverite vaše postavke, kao i to šta mogu videti oni koji vas traže.
  • Obratite pažnju kome odobravate zahteve za prijateljstvo ili praćenje. Čak i ako vam neko deluje bezazleno, ako ne poznajete lično neku osobu, vi ustvari nikada ne možete znati ko je ta osoba. Ako društvenu mrežu koristite da biste bili u kontaktu sa prijateljima i porodicom, razmislite o tome da napravite zatvorenu, pa čak i tajnu Facebook grupu da bi ste mogli da delite fotografije. Instagram takođe omogućava da fotografije šaljete samo odabranim ljudima.
  • Ako fotografije delite sa većim krugom ljudi, obeležite ih. Zaštitni žig na fotografijama odvraća ljude od krađe fotografija, ali isto tako može da pomogne drugim ljudima da vas upozore da su vam fotografije ukradene.
  • Isključite obeležavanje lokacije. Osim što to olakšava pronalaženje fotografija može pomoći seksualnim predatorima da saznaju gde vaše dete živi i gde se kreće.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook demantuje izveštaje da je namerno odlagao rešavanje ozbiljnih problema na svojim platformama

Facebook tvrdi da je od 2016. godine potrošio više od 13 milijardi dolara na bezbednost i zaštitu, kao i da se 40.000 zaposlenih u kompaniji bavi i... Dalje