TikTok kažnjen zbog zloupotrebe podataka dece mlađe od 13 godina

Društvene mreže, 05.04.2023, 10:00 AM

TikTok kažnjen zbog zloupotrebe podataka dece mlađe od 13 godina

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) u Velikoj Britaniji kaznila je TikTok sa 12,7 miliona funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, uključujući korišćenje ličnih podataka dece mlađe od 13 godina, bez saglasnosti njihovih roditelja.

ICO je utvrdio da je TikTok dozvolio da 1,4 miliona dece iz Velike Britanije mlađe od 13 godina koristi platformu, iako postoji starosno ograničenje zbog kojeg korisnici moraju imati najmanje 13 godina da bi mogli da otvore nalog na popularnoj društvenoj mreži.

ICO je saopštio da je do kršenja zakona o zaštiti podataka došlo u periodu između maja 2018. i jula 2020. godine, i da platforma nije učinila dovoljno da proveri ko koristi aplikaciju i ukloni naloge maloletnih korisnika mlađih od 13 godina.

„Postoje zakoni koji osiguravaju da su naša deca podjednako bezbedna u digitalnom svetu kao i u fizičkom svetu. TikTok se nije pridržavao tih zakona“, rekao je poverenik za informacije Velike Britanije Džon Edvards.

Podaci o deci su možda korišćeni za njihovo praćenje i profilisanje, i potencijalno prikazivanje štetnog ili neprikladnog sadržaja, dodao je on.

Portparol TikToka je rekao da se kompanija ne slaže sa odlukom poverenika, ali je zadovoljna što je kazna smanjena sa 27 miliona funti koliko je ICO najavio prošle godine.

„Mnogo ulažemo u to da mlađi od 13 godina budu van platforme, a naš tim za bezbednost od 40.000 ljudi radi danonoćno kako bi pomogao da platforma bude bezbedna za našu zajednicu“, rekao je portparol kompanije. „Nastavićemo da razmatramo odluku i naredne korake.“

TikTok ima rok od 28 dana da se žali na ovu odluku, a ako uspe, kazna bi mogla biti smanjena. Međutim, i kazna od 12,7 miliona funti je “sitnica” za kompaniju sa prihodima od 80 milijardi dolara koliko je ByteDance, vlasnik TikToka, zaradio prošle godine.

Novčana kazna ICO-a usledila je posle odluka vlada i institucija niza zemalja, uključujući Britaniju, da zabrane korišćenje TikToka na službenim uređajima iz bezbednosnih razloga.

Tako, na primer, zaposlenima u belgijskoj saveznoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na svojim službenim telefonima, a Novi Zeland je zabranio korišćenje platforme na uređajima sa pristupom mreži parlamenta. I Evropska komisija zabranila je TikTok na telefonima zaposlenih, kao i Evropski parlament. Aplikacija je zabranjena i na uređajima državnih službenika u Kanadi, Danskoj, Tajvanu, Australiji i SAD.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. U nedavnom izveštaju dostavljenom australijskom senatu ByteDance je označen kao “hibridni” državno-privatni entitet, jer se ne može smatrati privatnom i nezavisnom kompanijom.

Naslovna fotografija: Alexander Shatov / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje