TikTok kažnjen zbog zloupotrebe podataka dece mlađe od 13 godina

Društvene mreže, 05.04.2023, 10:00 AM

TikTok kažnjen zbog zloupotrebe podataka dece mlađe od 13 godina

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) u Velikoj Britaniji kaznila je TikTok sa 12,7 miliona funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, uključujući korišćenje ličnih podataka dece mlađe od 13 godina, bez saglasnosti njihovih roditelja.

ICO je utvrdio da je TikTok dozvolio da 1,4 miliona dece iz Velike Britanije mlađe od 13 godina koristi platformu, iako postoji starosno ograničenje zbog kojeg korisnici moraju imati najmanje 13 godina da bi mogli da otvore nalog na popularnoj društvenoj mreži.

ICO je saopštio da je do kršenja zakona o zaštiti podataka došlo u periodu između maja 2018. i jula 2020. godine, i da platforma nije učinila dovoljno da proveri ko koristi aplikaciju i ukloni naloge maloletnih korisnika mlađih od 13 godina.

„Postoje zakoni koji osiguravaju da su naša deca podjednako bezbedna u digitalnom svetu kao i u fizičkom svetu. TikTok se nije pridržavao tih zakona“, rekao je poverenik za informacije Velike Britanije Džon Edvards.

Podaci o deci su možda korišćeni za njihovo praćenje i profilisanje, i potencijalno prikazivanje štetnog ili neprikladnog sadržaja, dodao je on.

Portparol TikToka je rekao da se kompanija ne slaže sa odlukom poverenika, ali je zadovoljna što je kazna smanjena sa 27 miliona funti koliko je ICO najavio prošle godine.

„Mnogo ulažemo u to da mlađi od 13 godina budu van platforme, a naš tim za bezbednost od 40.000 ljudi radi danonoćno kako bi pomogao da platforma bude bezbedna za našu zajednicu“, rekao je portparol kompanije. „Nastavićemo da razmatramo odluku i naredne korake.“

TikTok ima rok od 28 dana da se žali na ovu odluku, a ako uspe, kazna bi mogla biti smanjena. Međutim, i kazna od 12,7 miliona funti je “sitnica” za kompaniju sa prihodima od 80 milijardi dolara koliko je ByteDance, vlasnik TikToka, zaradio prošle godine.

Novčana kazna ICO-a usledila je posle odluka vlada i institucija niza zemalja, uključujući Britaniju, da zabrane korišćenje TikToka na službenim uređajima iz bezbednosnih razloga.

Tako, na primer, zaposlenima u belgijskoj saveznoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na svojim službenim telefonima, a Novi Zeland je zabranio korišćenje platforme na uređajima sa pristupom mreži parlamenta. I Evropska komisija zabranila je TikTok na telefonima zaposlenih, kao i Evropski parlament. Aplikacija je zabranjena i na uređajima državnih službenika u Kanadi, Danskoj, Tajvanu, Australiji i SAD.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. U nedavnom izveštaju dostavljenom australijskom senatu ByteDance je označen kao “hibridni” državno-privatni entitet, jer se ne može smatrati privatnom i nezavisnom kompanijom.

Naslovna fotografija: Alexander Shatov / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje