Tužio Facebook zbog blokiranog naloga i pobedio

Društvene mreže, 23.06.2023, 11:00 AM

Tužio Facebook zbog blokiranog naloga i pobedio

Kada korisnici Facebooka iz ovog ili onog razloga izgube pristup svojim nalozima, često shvate da je skoro nemoguće stupiti u kontakt sa kompanijom i zatražiti vraćanje naloga. Većina se pomiri sa situacijom, ali jedan korisnik iz SAD je odlučio da napravi drastičan korak i tuži Facebook zbog blokiranog naloga.

Džejson Kraford iz Džordžije tužio je Facebook zbog toga što je greškom blokirao njegov nalog. I dogodilo se čudo - on je zapravo pobedio u tom slučaju. Ali ne samo to. Pošto je kompanija ignorisala tužbu, sudija je presudio da mu Facebook duguje 50.000 dolara.

Kraford kaže da je njegov nalog ranije bio suspendovan zbog njegovog bavljenja politikom, ali da je ovog puta bilo drugačije. U iskačućem prozoru koji je brzo nestao sa ekrana on je obavešten da je prekršio standarde Facebooka o seksualnoj eksploataciji dece. Pokušao je da pronađe nekog iz Facebooka da bi saznao šta se dešava. Ali naći čoveka iz kompanije sa kojim bi razgovarao pokazalo se nemogućom misijom.

„Ako nemate nalog, nemate načina da podnesete žalbu, to je situacija kao da pas juri svoj rep“, izjavio je Kraford u razgovoru sa Fox 5.

Facebook je u vlasništvu Meta Platforms, kompanije koja rukovodi i Instagramom i WhatsAppom. Meta zapošljava više od 80.000 ljudi, ali očigledno ne dovoljno da bi korisnicima obezbedila nekog kome mogu da se obrate u ovakvim slučajevima.

„Samo mislim da je to loša poslovna praksa. To je užasan način ophođenja prema ljudima. Bar mi reci šta sam pogrešio“, kaže Kraford.

S obzirom da je advokat, Kraford je odlučio da ide do kraja i tuži kompaniju.

U tužbi koju je podneo u avgustu 2022. nazvao je postupanje Facebooka „nemarnim“ jer mu nije dozvoljavao pristup nalogu „na osnovu kršenja do kojeg nije došlo“.

Facebook ne samo da je ignorisao njega, već i tužbu, na koju se pravni tim Facebooka nije ni potrudio da odgovori.

Kraford kaže da kompanija još nije platila kaznu za „ukidanje njegovog naloga bez valjanog razloga“, ali se zakleo da će dobiti svoj novac.

Naravno, Facebook je posle svega aktivirao Krafordov nalog. Od kompanije je dobio objašnjenje da mu je nalog bio hakovan.

Iako je ovo ekstreman korak na koji većina korisnika ne bi ni pomislila, ovaj slučaj bi mogao da da ideju i motiviše mnogo frustriranih korisnika da naprave i korak dalje od često uzaludnih pokušaja da kontaktiraju kompaniju. Ako bi to uradio veći broj ljudi, da Facebook izvedu pred sud zbog njegovih odluka, kompanija ne bi imala izbora nego da počne da odgovara na njihove žalbe.

Foto: Dawid Sokołowski / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje