100 miliona Samsung pametnih telefona ima ozbiljan bezbednosni nedostatak

Mobilni telefoni, 03.03.2022, 11:00 AM

100 miliona Samsung pametnih telefona ima ozbiljan bezbednosni nedostatak

Grupa naučnika sa Univerziteta u Tel Avivu objavila je detalje o ozbiljnim nedostacima u dizajnu Samsung pametnih telefona koje je otkrila sredinom 2021. godine, a koje je kompanija popravila do oktobra 2021. Međutim, detalji o tome objavljeni su tek prošle nedelje. Greške o kojima je reč mogle su da ugroze otprilike 100 miliona Samsungovih Android pametnih telefona.

Izraelski istraživači Alon Šakevski, Ejalu Ronen i Avišai Vul su otkrili da neki Samsung Galaxy pametni telefoni imaju velike bezbednosne nedostatke koji otkrivaju šifrovane ključeve i omogućavaju napadačima da izvrše „trivijalno dešifrovanje“.

Ranjivosti su označene kao CVE-2021-25444 i CVE-2021-25490. Uređaji za koje je utvrđeno da su izloženi riziku su vodeći modeli kompanije, uključujući Samsung Galaxy S21 i S20, i neki od njenih starijih modela pametnih telefona, kao što su S8, S9 i S10.

Greške koje su otkrivene u hardverskoj funkciji za šifrovanje Samsung Galaxy pametnih telefona mogle su omogućiti napadačima da izvuku tajne kriptografske ključeve. Nedostaci su proistekli iz kriptografskog dizajna i načina na koji je implementiran hardverski podržan Keystore u gore pomenutim Samsung Galaxy modelima.

Na Android uređajima, ovo skladište ključeva je sistem koji omogućava kreiranje i čuvanje kriptografskih ključeva unutar pouzdanog okruženja izvršavanja (Trusted Execution Environments ili TEEs), što otežava njihovo izdvajanje sa uređaja na način koji sprečava operativni sistem da im direktan pristupi. TEE-ovi su bezbedne zone stvorene da obezbede izolovano okruženje za izvršavanje pouzdanih aplikacija (Trusted Applications, TA) za obavljanje važnih zadataka vezanih za bezbednost radi održavanja integriteta i poverljivosti podataka.

Greška je omogućavala da Android Keystore izlaže API-je kao Keymaster TA i izvrši kriptografske operacije, kao što je generisanje bezbednih ključeva, njihovo skladištenje i korišćenje za digitalno šifrovanje i potpisivanje, u ovom novom okruženju.

Izveštaj ukazuje na to da bi bezbednosni nedostaci otkriveni u Samsung Galaxy modelima mogli obezbediti napadačima priliku da dobiju root privilegije i dođu do hardverski zaštićenih privatnih ključeva i podataka koje čuva TEE.

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu obavestili su Samsung o svom otkriću, a bagovi su ispravljeni putem bezbednosnih ažuriranja koja su isporučena u avgustu i oktobru 2021. Detalji o tome će biti prezentovani na USENIX simpozijumu o bezbednosti koji će biti održan u avgustu ove godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje