AV-TEST: Na prvom AV testu, Googleov Play Protect loš u zaštiti od malvera

Mobilni telefoni, 26.10.2017, 10:30 AM

AV-TEST: Na prvom AV testu, Googleov Play Protect loš u zaštiti od malvera

Prošlog meseca, nemačka laboratorija AV-TEST testirala je 20 antivirusa za Android, i njeni rezultati nisu baš laskavi za Googleov Play Protect sistem.

Naime, ispostavilo se da zaštita Play Protect sistema koji bi trebalo da blokira maliciozne aplikacije i na koga se oslanja veliki broj korisnika, nije dovoljno dobra. Šta više, u konkurenciji sa drugim antivirusima, Play Protect je bio najgori - svaki testirani antivirus je bio bolji od njega.

Kada su suočeni sa novijim Android malverima u realnom vremenu, šest od 20 antivirusa prepoznalo je svaki malver i sprečilo njegovo pokretanje. Osam antivirusa je to uradilo sa skoro svakim malverom. Nažalost, Googleov Play Protect detektovao je samo 65,8% pretnji kojima je bio izložen.

Kada je reč o testovima sa starijim malverima, rezultati takođe nisu impresivni. 13 od 20 antivirusa zabeležilo je stopu detekcije od 100% sa malverima otkrivenim u poslednje 4 nedelje, dok je Play Protect identifikovao 79,2% malvera. Tako je Play Protect jedini testirani sistem koji nije dobio sertifikat AV-TEST-a.

Google je Play Protect predstavio ovog leta, a ovo je prvi put da ga AV-TEST testira. Play Protect je najavljen kao idealna zaštita za korisnike Androida, ali testovi pokazuju da bi za korisnike bilo bolje da ipak nabave neku drugu AV zaštitu.

Jedno od mogućih objašnjenja za to što Play Protect nije ispunio očekivanja je što Play Protect objedinjuje mnogo različitih alata pod jednim imenom - antimalver zaštitu, daljinsko zaključavanje uređaja i oporavak - tako da možda inženjeri koji su razvijali Play Protect nisu dobro razradili kako da ovi alati funkcionišu dobro jedan sa drugim. To se dogodilo i kada je Microsoft pokušao da zaštiti svoj operativni sistem Windows Defenderom, koji je pokrenut 2006. godine, i koji je u početku zaista bio beskoristan. Sada pak pruža prilično dobru zaštitu i u širokoj je upotrebi.

Kada je reč o ostalim učesnicima testiranja, maksimalan rezultat imali su proizvodi Trend Micro, Symanteca, Sophosa, Cheetah Mobile, Bitdefendera i Antiya. Svi oni su dobili maksimalne ocene za učinak, upotrebljivost i karakteristike. Antivirusi kompanija Tencet i McAfee detektovali su 99,9% pretnji, a G Data, Ahn Lab i Avast 99,8% malvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje