Ako ste među milion i po korisnika Androida koji su instalirali ove dve aplikacije, odmah ih uklonite sa uređaja

Mobilni telefoni, 07.07.2023, 10:00 AM

Ako ste među milion i po korisnika Androida koji su instalirali ove dve aplikacije, odmah ih uklonite sa uređaja

Softver za zaštitu mobilnih uređaja kompanije Pradeo otkrio je ove nedelje dve aplikacije u Google Play prodavnici aplikacija za Android koje su istraživači ove kompanije opisali kao spyware. Aplikacije su instalirane na više od 1,5 miliona uređaja, a ono što je sporno u njihovom ponašanju je prekomerno prikupljanje korisničkih podataka koje prevazilazi ono što je neophodno da bi aplikacije pružile korisnicima funkcionalnost koju očekuju.

Aplikacije File Recovery & Data Recovery („com.spot.music.filedate“) koja ima više od milion instalacija i File Manager („com.file.box.master.gkd“) sa više od pola miliona instalacija, delo su istog programera. Obe aplikacije su predstavljene kao aplikacije za upravljanje fajlovima i oporavak podataka i obe imaju slično zlonamerno ponašanje. Programirane su da se pokreću bez interakcije korisnika i da tiho eksfiltriraju osetljive podatke korisnika na servere u Kini.

U opisu aplikacija, u odeljku „Bezbednost podataka“ na Google Play, ne navodi se da prikupljaju bilo kakve podatke sa uređaja korisnika. Štaviše, navodi se da korisnici ne mogu da traže brisanje podataka ako su podaci prikupljeni, što je protivno većini zakona o zaštiti podataka kao što je evropska Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Podaci koje aplikacije prikupljaju su liste kontakata sa samog uređaja i sa svih povezanih naloga kao što su e-mail nalozi i nalozi na društvenim mrežama, slike, audio i video snimci kojima se upravlja iz aplikacija, lokacija korisnika u realnom vremenu, mobilni kod zemlje, ime provajdera, mrežni kod SIM provajdera, broj verzije operativnog sistema i marka i model uređaja.

Iako aplikacije mogu imati legitiman razlog da prikupe nešto od gore navedenog kako bi obezbedile dobre performanse i kompatibilnost, veliki deo prikupljenih podataka nije neophodan za upravljanje fajlovima ili funkcije oporavka podataka. Da stvar bude gora, ovi podaci se prikupljaju tajno i bez pristanka korisnika.

Programer aplikacija se pobrinuo da aplikacije izgledaju legitimno. Kada pretražujemo prodavnice aplikacija, skloni smo da mislimo da su aplikacije koje imaju veliki broj preuzimanja pouzdane i efikasne. Obe ove aplikacije imaju veliki broj korisnika, ali nemaju recenzije. To znači da je programer lažirao ove brojeve, čime je aplikacije učinio bolje rangiranim u prodavnici.

Korisnici često instaliraju aplikacije koje na kraju i ne koriste. U većini slučajeva to znači da je napad malvera neuspešan. U ovom slučaju, taj problem je prevaziđen, jer zloupotrebljavajući dozvole koje je korisnik odobrio tokom instalacije, File Manager i File Recovery & Data Recovery mogu da izazovu restartovanje uređaja a to omogućava i automatsko ponovno pokretanje aplikacija.

Aplikacije sakrivaju svoje ikone sa početnog ekrana što otežava njihovu deinstalaciju. Da bi ih uklonili sa uređaja, korisnici moraju da ih potraže na listi instaliranih aplikacija u podešavanjima.

Korisnici koji su instalirali ove aplikacije trebalo bi da ih izbrišu.

Kako se zaštititi od ovakvih aplikacija?

Ne preuzimajte aplikacije koje nemaju recenzije korisnika. Čitajte recenzije kada ih ima, jer one mogu mnogo da kažu o pravoj prirodi aplikacija. Takođe, obratite pažnju na dozvole koje vam aplikacije traže prilikom instalacije.

Pradeo je prijavio Googleu obe aplikacije, posle čega su one uklonjene iz Google Play prodavnice.

Foto: Alexander London / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažne YouTube aplikacije kriju malver Capra RAT koji špijunira korisnike zaraženih uređaja

Lažne YouTube aplikacije kriju malver Capra RAT koji špijunira korisnike zaraženih uređaja

Istraživači iz SentinelLabsa primetili su tri Android aplikacije koje imitiraju Googleovu YouTube aplikaciju. Analiza aplikacija je otkrila da je u ... Dalje

Skype za mobilne uređaje otkriva IP adresu korisnika, ali se Microsoftu ne žuri da reši ovaj problem

Skype za mobilne uređaje otkriva IP adresu korisnika, ali se Microsoftu ne žuri da reši ovaj problem

Slanjem linka, hakeri mogu doći do IP adrese korisnika aplikacije Skype i tako otkriti gde se korisnik nalazi. Korisnik aplikacije ne mora da klikne ... Dalje

Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

U Google Play prodavnici i Samsung Galaxy Store pronađene su trojanizovane aplikacije Signal i Telegram u kojima je sakriven špijunski softver (spyw... Dalje

Više od 3000 Android aplikacija koristi ovaj trik da bi izbegle otkrivanje

Više od 3000 Android aplikacija koristi ovaj trik da bi izbegle otkrivanje

Istraživači iz kompanije Zimperium upozorili su da sajber kriminalci koriste APK fajlove sa nepoznatim ili nepodržanim metodama kompresije da bi iz... Dalje

Hakeri mogu lažirati režim rada u avionu na iPhoneu

Hakeri mogu lažirati režim rada u avionu na iPhoneu

Istraživači bezbednosti iz Jamf Threat Labsa demonstrirali su napad na iOS 16 kojim je moguće prevariti korisnike iPhonea da poveruju da je njihov... Dalje