Android.ZBot: Novi bankarski trojanac za Android

Mobilni telefoni, 18.12.2015, 01:30 AM

Android.ZBot: Novi bankarski trojanac za Android

Istraživači ruske firme Doctor Web analizirali su bankarskog trojanca za mobilne uređaje koji se od februara ove godine koristi u napadima na korisnike u Rusiji i koji za sada nije viđen izvan granica ove zemlje.

Trojanac Android.ZBot.1.origin može da krade korisnička imena i lozinke i druge poverljive podatke prikazujući žrtvama lažne forme za autentifikaciju i plaćanja iznad aplikacija u nadi da će korisnik otkriti svoje podatke. Ove forme se pojavljuju na komandu sajber kriminalaca, a izgledaju kao da su legitimne i da pripadaju aplikacijama.

Uređaji inficirani malverom Android.ZBot su grupisani u bot mreže, kojih sada ima više od deset. Stručnjaci Doctor Weba smatraju da će taj broj biti i veći ali da su autori malvera sada još uvek zauzeti distribucijom malvera.

Kao i mnogi drugi trojanci za Android, i Android.ZBot.1.origin je maskiran u benigni program (u slučaju koji su analizirali u Doctor Webu, malver je maskiran u aplikaciju Google Play) koji korisnik može preuzeti na hakovanom sajtu ili sajtu koji su napravili kriminalci.

Kada se trojanac instalira i pokrene, on traži od korisnika administratorske privilegije. Ako ih dobije, trojanac prikazuje poruku o grešci i zahteva od korisnika da restartuje sistem.

Ako korisnik odbije da odobri privilegije koje traži malver, Android.ZBot.1.origin će odmah pokušati da ukrade infromacije o platnoj kartici korisnika, uključujući broj, datum isteka, CVV i ime vlasnika kartice. Da bi to uradio, trojanac prikazuje lažni dijalog simulirajući formu legitmne Google Play aplikacije. Trojanac će prikazati isto to i ako dobije administratorske privilegije.

Android.ZBot.1.origin uklanja svoju ikonu sa početnog ekrana da bi se sakrio od korisnika i počinje da kontroliše sistem. Trojanac se pokreće čim se uređaj uključi. Kada maliciozni program preuzme kontrolu, on se povezuje sa serverom da bi dobio nove instrukcije od onih koji ga kontrolišu i registrovao kompromitovani uređaj. U zavisnosti od dobijene komande, trojanac može da pošalje SMS sa određenim tekstom na određeni broj, da inicira telefonski poziv, da šalje SMS poruke svim kontaktima korisnika, da presreće dolazne SMS poruke, da prati GPS koordinate ili da prikazuje određeni dijalog iznad određene aplikacije.

Kada je kompromitovani uređaj registrovan, trojanac dobija komandu da proveri bankovni račun korisnika. Ako uspe u tome, trojanac će prebaciti određeni iznos novca na račun sajber kriminalaca. Trojanac može da pristupi bankovnim računima korisnika Android uređaja i da krišom krade novac uz pomoć određenih SMS komandi specifičnih za online bankovne servise. Žrtve, naravno, o tome ništa ne znaju zahvaljujući činjenici da trojanac presreće sve dolazne SMS poruke sa verifikacionim kodovima transakcija koje šalju banke.

Neke zlonamerne funkcije trojanca su implementirane u posebnoj Linux biblioteci nazvanoj libandroid-v7-support.so koja se nalazi unutar programskog paketa trojanca. Ona štiti malver od antivirusne detekcije i omogućava mu da ostane neprimećen na uređaju dok god je to moguće.

Jedna od glavnih funkcija trojanca Android.ZBot.1.origin je da krade korisnička imena i lozinke za pristup online bankovnim servisima koristeći u tu svrhu lažne forme koje se generišu na komandu dobijenu sa servera a koje izgledaju tako kao da pripadaju nekoj aplikaciji. To je klasičan fišing napad, ali je način na koji se on izvodi jedinstven. Trojanac dobija instrukcije za određenu aplikaciju i zatim povremeno proverava da li je ta aplikacija pokrenuta. Spisak tih aplikacija je dugačak i na njemu se nalaze aplikacije brojnih banaka.

Kada se neka od tih aplikacija pokrene, trojanac koristeći WebView, kreira web formu čiji je sadržaj preuzet sa komandno-kontrolnog servera.

Prikazana forma je povezana sa napadnutom aplikacijom, što znači da ako žrtva pokuša da skloni prikazanu poruku biće vraćena na legitimnu aplikaciju. Trojanac će zatim preumeriti korisnika na home ekran i zatvoriti aplikaciju. Tako će žrtva možda poverovati da prikazani zahtev pripada legitimnoj aplikaciji banke i da bi možda trebalo da unese tražene podatke. Ako to uradi, podaci će biti poslati serveru posle čega će sajber kriminalci imati potpunu kontrolu nad računom korisnika.

Do sada Doctor Web je registrovao nekoliko verzija ovog trojanca, a prva verzija koja je detektovana još u februaru još uvek je aktivna. U novembru su antivirusni proizvodi Doctor Weba za Android detektovali verziju Android.ZBot.1.origin na više od 1100 uređaja, a od februara do sada je ova verzija trojanca je detektovana ukupno 25218 puta.

Android.ZBot.2.origin je otkriven u junu. Ova verzija ima iste funkcije kao i prva, ali je njen kod šifrovan kako bi se otežala detekcija. Android.Zbot.2.origin je u novembru detektovan na 6238 mobilnih uređaja, a od kada se pojavila u junu ova verzija je inficirala ukupno 27033 uređaja.

Istraživači Doctor Weba su otkrili da sve verzije trojanca kriminalci kontrolišu preko različitih servera, adresa koje se čuvaju u bazi podataka malicioznog programa. Zato uređaji koji su inficirani različitim verzijama trojanca se povezuju samo sa određenim serverima. Istraživači su do sada otkrili više od 20 servera ovog trojanca, a najmanje 15 njih je još uvek aktivno.

Svaka bot mreža koju su analizirali istraživači ima desetine pa i hiljade kompromitovanih uređaja a njihov broj varira od 140 do 2300.

Ovaj trojanac je komericijalni proizvod koji se nudi na tržištu tako da ga mogu kupiti i pojedinci i organizovane grupe.

Ruski stručnjaci savetuju vlasnicima Android uređaja da preuzimaju aplikacije samo iz pouzdanih izvora i da ne instaliraju sumnjive aplikacije. Takođe, oni ne isključuju mogućnost da se ovaj trojanac pojavi i u drugim delovima sveta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 Android aplikacija u Google Play prodavnici koje zajedno imaju skoro milion preuzimanja a od kojih je većina namenjena deci, uhvaćene ... Dalje

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Kako se novi korona virus i dalje širi svetom, sve je više vlada koje se oslanjaju na podatke mobilnih operatera kako bi pratile sve, od pacijenata ... Dalje

Izrael ima aplikaciju koja prati da li ste bili izloženi korona virusu

Izrael ima aplikaciju koja prati da li ste bili izloženi korona virusu

Izraelsko ministarstvo zdravlja objavilo je mobilnu aplikaciju pod nazivom „Štit“ koja će upozoravati korisnike ako su bili u isto vrem... Dalje

Korisnicima Googleove napredne zaštite više neće biti dozvoljeno instaliranje aplikacija koje nisu u Play prodavnici

Korisnicima Googleove napredne zaštite više neće biti dozvoljeno instaliranje aplikacija koje nisu u Play prodavnici

Google je juče najavio da proširuje zaštitu koju nudi korisnicima Androida koji su uključeni u kompanijski Program napredne zaštite (Advanced Pro... Dalje

Aplikacija za praćenje epidemije korona virusa inficira telefone ransomwareom

Aplikacija za praćenje epidemije korona virusa inficira telefone ransomwareom

Aplikacija za praćenje epidemije korona virusa zapravo inficira Android uređaje ransomwareom, a od vlasnika uređaja traži da plate otkup od 100 d... Dalje