Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Mobilni telefoni, 10.08.2021, 10:00 AM

Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Trojanac za Android nazvan FlyTrap oteo je Facebook naloge više od 10.000 korisnika iz najmanje 144 zemlje pomoću lažnih aplikacija koje su žrtve preuzimale iz Google Play prodavnice i nezavisnih prodavnica aplikacija.

Oni koji stoje iza FlyTrapa oslanjaju se na jednostavne taktike socijalnog inženjeringa kako bi prevarili žrtve i oteli im Facebook naloge.

Iako je devet spornih aplikacija povučeno iz Play prodavnice, sve one su i dalje dostupne u nezavisnim prodavnicama aplikacija. Reč je o sledećim aplikacijama koje su visokokvalitetnog dizajna:

GG Voucher (com.luxcarad.cardid)

Vote European Football (com.gardenguides.plantingfree)

GG Coupon Ads (com.free_coupon.gg_free_coupon)

GG Voucher Ads (com.m_application.app_moi_6)

GG Voucher (com.free.voucher)

Chatfuel (com.ynsuper.chatfuel)

Net Coupon (com.free_coupon.net_coupon)

Net Coupon (com.movie.net_coupon)

EURO 2021 Official (com.euro2021)

Zlonamerne aplikacije obećavaju kodove kupona za Netflix i Google AdWords omogućavajući korisnicima da glasaju za omiljene timove i igrače na UEFA EURO 2020, ali pod uslovom da se prijave sa svojim Facebook nalogom da bi dali svoj glas ili dobili kod kupona ili kredit.

Kada se žrtva prijavi na nalog, malver krade njen Facebook ID, lokaciju, e-mail adresu, IP adresu i kolačiće i tokene povezane sa Facebook nalogom. Facebook nalog žrtve se dalje može zloupotrebljavati na različite načine, između ostalog i za dalje širenje malvera slanjem poruka sa linkovima koji vode do trojanca kontaktima žrtve.

Pošto zlonamerne aplikacije koriste pravu Facebook uslugu jedinstvenog prijavljivanja (SSO), one ne mogu da prikupe podatke za prijavu korisnika. Umesto toga, FlyTrap se oslanja na JavaScript kod za izvlačenje osetljivih podataka.

Svi podaci prikupljeni na ovaj način idu na FlyTrapov C2 server. Više od 10.000 korisnika Androida iz 144 zemlje bili su žrtve ove prevare od marta ove godine.

Ovaj podatak je sa servera za komandu i kontrolu, kome su istraživači kompanije za mobilnu bezbednost Zimperium, koji su i upozorili na ovaj malver, mogli da pristupe jer je baza podataka sa ukradenim kolačićima Facebook sesija bila dostupna svima na internetu. FlyTrapov C2 server imao je i više bezbednosnih propusta koji su olakšali pristup uskladištenim podacima, kažu istraživači. To je dodatni rizik za žrtve.

Istraživači Zimperiuma kažu da sajber kriminalci u ovom slučaju koriste uobičajenu zabludu korisnika da je prijavljivanje na pravi domen uvek bezbedno bez obzira na aplikaciju koja se koristi za prijavljivanje.

Nalozi na platformama društvenih medija uobičajena su meta hakera, koji ih mogu koristiti u razne svrhe, poput veštačkog povećanja popularnosti stranica, veb sajtova, proizvoda, ali i za širenje dezinformacija ili političkih poruka.

Foto: Zimperium


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje