Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Mobilni telefoni, 10.08.2021, 10:00 AM

Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Trojanac za Android nazvan FlyTrap oteo je Facebook naloge više od 10.000 korisnika iz najmanje 144 zemlje pomoću lažnih aplikacija koje su žrtve preuzimale iz Google Play prodavnice i nezavisnih prodavnica aplikacija.

Oni koji stoje iza FlyTrapa oslanjaju se na jednostavne taktike socijalnog inženjeringa kako bi prevarili žrtve i oteli im Facebook naloge.

Iako je devet spornih aplikacija povučeno iz Play prodavnice, sve one su i dalje dostupne u nezavisnim prodavnicama aplikacija. Reč je o sledećim aplikacijama koje su visokokvalitetnog dizajna:

GG Voucher (com.luxcarad.cardid)

Vote European Football (com.gardenguides.plantingfree)

GG Coupon Ads (com.free_coupon.gg_free_coupon)

GG Voucher Ads (com.m_application.app_moi_6)

GG Voucher (com.free.voucher)

Chatfuel (com.ynsuper.chatfuel)

Net Coupon (com.free_coupon.net_coupon)

Net Coupon (com.movie.net_coupon)

EURO 2021 Official (com.euro2021)

Zlonamerne aplikacije obećavaju kodove kupona za Netflix i Google AdWords omogućavajući korisnicima da glasaju za omiljene timove i igrače na UEFA EURO 2020, ali pod uslovom da se prijave sa svojim Facebook nalogom da bi dali svoj glas ili dobili kod kupona ili kredit.

Kada se žrtva prijavi na nalog, malver krade njen Facebook ID, lokaciju, e-mail adresu, IP adresu i kolačiće i tokene povezane sa Facebook nalogom. Facebook nalog žrtve se dalje može zloupotrebljavati na različite načine, između ostalog i za dalje širenje malvera slanjem poruka sa linkovima koji vode do trojanca kontaktima žrtve.

Pošto zlonamerne aplikacije koriste pravu Facebook uslugu jedinstvenog prijavljivanja (SSO), one ne mogu da prikupe podatke za prijavu korisnika. Umesto toga, FlyTrap se oslanja na JavaScript kod za izvlačenje osetljivih podataka.

Svi podaci prikupljeni na ovaj način idu na FlyTrapov C2 server. Više od 10.000 korisnika Androida iz 144 zemlje bili su žrtve ove prevare od marta ove godine.

Ovaj podatak je sa servera za komandu i kontrolu, kome su istraživači kompanije za mobilnu bezbednost Zimperium, koji su i upozorili na ovaj malver, mogli da pristupe jer je baza podataka sa ukradenim kolačićima Facebook sesija bila dostupna svima na internetu. FlyTrapov C2 server imao je i više bezbednosnih propusta koji su olakšali pristup uskladištenim podacima, kažu istraživači. To je dodatni rizik za žrtve.

Istraživači Zimperiuma kažu da sajber kriminalci u ovom slučaju koriste uobičajenu zabludu korisnika da je prijavljivanje na pravi domen uvek bezbedno bez obzira na aplikaciju koja se koristi za prijavljivanje.

Nalozi na platformama društvenih medija uobičajena su meta hakera, koji ih mogu koristiti u razne svrhe, poput veštačkog povećanja popularnosti stranica, veb sajtova, proizvoda, ali i za širenje dezinformacija ili političkih poruka.

Foto: Zimperium


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

Istraživač iz kompanije Avast Jakub Vavra prijavio je Googleu 80 aplikacija umešanih u SMS prevaru, koje pretplaćuju žrtve na premijum SMS servis... Dalje

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple je rekao da su privatnost i bezbednost razlozi zbog kojih ne dozvoljava korišćenje nezavisnih prodavnica aplikacija na iOS-u, ukazujući na ... Dalje

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija tima univerzitetskih istraživača u Velikoj Britaniji otkrila je mnoštvo problema sa privatnošću koji nastaju upotrebom Android pamet... Dalje

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Za korisnike Androida, instaliranje aplikacija iz Google Play prodavnice i samo iz Google Play prodavnice je mudar izbor. Sa svojim strogim bezbednosn... Dalje

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Zloglasni malver FluBot, poznat po krađi lozinki, ima novu taktiku za infekciju Android uređaja. Sajber kriminalci sada pokušavaju da prevare koris... Dalje