Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Mobilni telefoni, 10.08.2021, 10:00 AM

Android malver hakovao hiljade Facebook naloga korisnika iz 144 zemlje

Trojanac za Android nazvan FlyTrap oteo je Facebook naloge više od 10.000 korisnika iz najmanje 144 zemlje pomoću lažnih aplikacija koje su žrtve preuzimale iz Google Play prodavnice i nezavisnih prodavnica aplikacija.

Oni koji stoje iza FlyTrapa oslanjaju se na jednostavne taktike socijalnog inženjeringa kako bi prevarili žrtve i oteli im Facebook naloge.

Iako je devet spornih aplikacija povučeno iz Play prodavnice, sve one su i dalje dostupne u nezavisnim prodavnicama aplikacija. Reč je o sledećim aplikacijama koje su visokokvalitetnog dizajna:

GG Voucher (com.luxcarad.cardid)

Vote European Football (com.gardenguides.plantingfree)

GG Coupon Ads (com.free_coupon.gg_free_coupon)

GG Voucher Ads (com.m_application.app_moi_6)

GG Voucher (com.free.voucher)

Chatfuel (com.ynsuper.chatfuel)

Net Coupon (com.free_coupon.net_coupon)

Net Coupon (com.movie.net_coupon)

EURO 2021 Official (com.euro2021)

Zlonamerne aplikacije obećavaju kodove kupona za Netflix i Google AdWords omogućavajući korisnicima da glasaju za omiljene timove i igrače na UEFA EURO 2020, ali pod uslovom da se prijave sa svojim Facebook nalogom da bi dali svoj glas ili dobili kod kupona ili kredit.

Kada se žrtva prijavi na nalog, malver krade njen Facebook ID, lokaciju, e-mail adresu, IP adresu i kolačiće i tokene povezane sa Facebook nalogom. Facebook nalog žrtve se dalje može zloupotrebljavati na različite načine, između ostalog i za dalje širenje malvera slanjem poruka sa linkovima koji vode do trojanca kontaktima žrtve.

Pošto zlonamerne aplikacije koriste pravu Facebook uslugu jedinstvenog prijavljivanja (SSO), one ne mogu da prikupe podatke za prijavu korisnika. Umesto toga, FlyTrap se oslanja na JavaScript kod za izvlačenje osetljivih podataka.

Svi podaci prikupljeni na ovaj način idu na FlyTrapov C2 server. Više od 10.000 korisnika Androida iz 144 zemlje bili su žrtve ove prevare od marta ove godine.

Ovaj podatak je sa servera za komandu i kontrolu, kome su istraživači kompanije za mobilnu bezbednost Zimperium, koji su i upozorili na ovaj malver, mogli da pristupe jer je baza podataka sa ukradenim kolačićima Facebook sesija bila dostupna svima na internetu. FlyTrapov C2 server imao je i više bezbednosnih propusta koji su olakšali pristup uskladištenim podacima, kažu istraživači. To je dodatni rizik za žrtve.

Istraživači Zimperiuma kažu da sajber kriminalci u ovom slučaju koriste uobičajenu zabludu korisnika da je prijavljivanje na pravi domen uvek bezbedno bez obzira na aplikaciju koja se koristi za prijavljivanje.

Nalozi na platformama društvenih medija uobičajena su meta hakera, koji ih mogu koristiti u razne svrhe, poput veštačkog povećanja popularnosti stranica, veb sajtova, proizvoda, ali i za širenje dezinformacija ili političkih poruka.

Foto: Zimperium


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Na Google Play pronađeno više od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Analitičari malvera iz kompanije Trend Micro pronašli su u Google Play prodavnici više od 200 Android aplikacija u kojima je sakriven špijunski ma... Dalje

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Hakeri mogu instalirati malver na iPhoneu i kada je isključen

Bluetooth, NFC i UWB ostaju uključeni čak i kada je iPhone isključen, što bi moglo omogućiti napadačima da pokrenu prethodno učitani malver. H... Dalje

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google će zbog bezbednosti iz Play prodavnice izbaciti skoro 900.000 zastarelih aplikacija

Google planira da ukloni skoro 900.000 „napuštenih" aplikacija iz Google Play prodavnice. Zbog nedavne promene smernica Play prodavnice, Androi... Dalje

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Korisnici Google Chromea za Android u Rusiji ne mogu da ažuriraju pregledač

Sve veći broj korisnika Google Chromea za Android u Rusiji prijavljuje greške kada pokušaju da instaliraju najnovije ažuriranje za Googleov veb p... Dalje

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google je najavio da će dodati novu funkciju Chromeovom sistemu automatskog popunjavanja pod nazivom Virtuelni brojevi kartica, koja će vam omoguc... Dalje