Android telefoni Googleu šalju 20 puta više podataka nego iOS Appleu

Mobilni telefoni, 01.04.2021, 10:00 AM

Android telefoni Googleu šalju 20 puta više podataka nego iOS Appleu

Bez obzira da li imate iPhone ili Android, telefon neprekidno šalje podatke Appleu, odnosno Googleu, uključujući vašu lokaciju, broj telefona i informacije o lokalnoj mreži. Istraživač Daglas Lit sa Triniti koledža u Irskoj, upoređivao je podatke koje šalju Googleovi uređaji sa podacima koje Appleu šalje iPhone. Iako i iOS i Android prikupljaju podatke neprestano, čak i kada uređaji miruju, Googleov mobilni OS prikuplja oko 20 puta više podataka od Appleovog iOS-a.

I iOS i Android šalju telemetrijske podatke, čak i kada se korisnik nije prijavio ili je konfigurisao postavke privatnosti tako da onemogući prikupljanje podataka. Oba operativna sistema takođe šalju podatke Appleu, odnosno Googleu kada korisnik radi nešto jednostavno, poput ubacivanja SIM kartice ili pregledavanja ekrana sa podešavanjima. Čak i kada je neaktivan, svaki uređaj se poveže sa svojim serverom u proseku na svakih 4,5 minuta.

Nisu samo operativni sistemi ti koji šalju podatke Appleu ili Googleu. Preinstalirane aplikacije ili usluge takođe to rade, čak i kada nisu otvorene ili korišćene. Dok je iOS automatski slao Appleu podatke od Siri, iz Safarija i iClouda, Android je prikupljao podatke iz Chromea, YouTubea, Google dokumenata, Safetyhuba, Google Messengera, sata uređaja i Googleove trake za pretragu.

Lit kaže da Android prednjači u količini podataka koje prikuplja. Prilikom pokretanja, Android uređaj šalje Googleu oko 1 MB podataka, u poređenju sa iOS-om koji Appleu šalje oko 42 KB. U mirovanju Android šalje Googleu otprilike 1 MB podataka svakih 12 sati, u poređenju sa iOS-om koji Appleu šalje oko 52 KB u istom vremenskom periodu.

Google osporava ove nalaze zato što se navodno zasnivaju na pogrešnoj metodologiji za merenje obima podataka koje prikuplja svaki OS. Kompanija kaže da je prikupljanje podataka osnovna funkcija svakog uređaja povezanog na internet.

“Ovo istraživanje u velikoj meri ocrtava kako pametni telefoni rade. Savremeni automobili proizvođačima automobila redovno šalju osnovne podatke o komponentama vozila, njihovom sigurnosnom statusu i rasporedu servisa, a mobilni telefoni rade na vrlo slične načine. Ovaj izveštaj detaljno opisuje one komunikacije koje pomažu da se osigura da je iOS ili Android softver ažuriran, da usluge rade kako je predviđeno i da je telefon siguran i efikasno radi”, rekao je portparol Googlea u izjavi za ArsTechnicu.

On je rekao da se ne može reći da korisnik može da onemogući celokupno prikupljanje telemetrijskih podataka za koje Google smatra da su neophodni za normalno funkcionisanje uređaja. Takođe je osporio metode koje je istraživač koristio za merenje količine podataka koje je prikupio iOS a koje nisu obuhvatile određene vrste podataka koji se obično prenose putem pametnih telefona.

Portparol Applea je rekao da Apple pruža transparentnost i kontrolu ličnih podataka koje prikuplja. On je rekao da Apple nudi zaštitu privatnosti koja sprečava kompaniju da prati kretanje korisnika i da obaveštava korisnike o prikupljanju podataka koji su u vezi lokacije.

Lit je vršio merenja koristeći Google Pixel 2 sa Android 10 i iPhone 8 sa iOS 13.6.1 i utvrdio da su uređaji prikupljali podatke pri prvom pokretanju nakon resetovanja na fabrička podešavanja, kada je ubačena ili uklonjena SIM kartica, kada je uređaj mirovao, kada je prikazan ekran za podešavanja, kada je lokacija bila omogućena ili onemogućena, kada se korisnik prijavio u preinstaliranu prodavnicu aplikacija.

On kaže da je prikupljanje podataka oba OS-a zabrinjavajuće jer se lako može povezati sa korisničkim imenom, e-mail adresom, podacima o platnim karticama, a možda i sa drugim uređajima koje korisnik ima. Stalne veze sa serverima otkrivaju IP adresu uređaja i, shodno tome, opštu geografsku lokaciju uređaja. Problem je što trenutno, prema njegovim rečima, postoji malo, ako uopšte postoji, realnih opcija za sprečavanje ovakvog deljenja podataka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

Istraživač iz kompanije Avast Jakub Vavra prijavio je Googleu 80 aplikacija umešanih u SMS prevaru, koje pretplaćuju žrtve na premijum SMS servis... Dalje

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple je rekao da su privatnost i bezbednost razlozi zbog kojih ne dozvoljava korišćenje nezavisnih prodavnica aplikacija na iOS-u, ukazujući na ... Dalje

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija tima univerzitetskih istraživača u Velikoj Britaniji otkrila je mnoštvo problema sa privatnošću koji nastaju upotrebom Android pamet... Dalje

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Za korisnike Androida, instaliranje aplikacija iz Google Play prodavnice i samo iz Google Play prodavnice je mudar izbor. Sa svojim strogim bezbednosn... Dalje

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Zloglasni malver FluBot, poznat po krađi lozinki, ima novu taktiku za infekciju Android uređaja. Sajber kriminalci sada pokušavaju da prevare koris... Dalje