Android telefoni Googleu šalju 20 puta više podataka nego iOS Appleu

Mobilni telefoni, 01.04.2021, 10:00 AM

Android telefoni Googleu šalju 20 puta više podataka nego iOS Appleu

Bez obzira da li imate iPhone ili Android, telefon neprekidno šalje podatke Appleu, odnosno Googleu, uključujući vašu lokaciju, broj telefona i informacije o lokalnoj mreži. Istraživač Daglas Lit sa Triniti koledža u Irskoj, upoređivao je podatke koje šalju Googleovi uređaji sa podacima koje Appleu šalje iPhone. Iako i iOS i Android prikupljaju podatke neprestano, čak i kada uređaji miruju, Googleov mobilni OS prikuplja oko 20 puta više podataka od Appleovog iOS-a.

I iOS i Android šalju telemetrijske podatke, čak i kada se korisnik nije prijavio ili je konfigurisao postavke privatnosti tako da onemogući prikupljanje podataka. Oba operativna sistema takođe šalju podatke Appleu, odnosno Googleu kada korisnik radi nešto jednostavno, poput ubacivanja SIM kartice ili pregledavanja ekrana sa podešavanjima. Čak i kada je neaktivan, svaki uređaj se poveže sa svojim serverom u proseku na svakih 4,5 minuta.

Nisu samo operativni sistemi ti koji šalju podatke Appleu ili Googleu. Preinstalirane aplikacije ili usluge takođe to rade, čak i kada nisu otvorene ili korišćene. Dok je iOS automatski slao Appleu podatke od Siri, iz Safarija i iClouda, Android je prikupljao podatke iz Chromea, YouTubea, Google dokumenata, Safetyhuba, Google Messengera, sata uređaja i Googleove trake za pretragu.

Lit kaže da Android prednjači u količini podataka koje prikuplja. Prilikom pokretanja, Android uređaj šalje Googleu oko 1 MB podataka, u poređenju sa iOS-om koji Appleu šalje oko 42 KB. U mirovanju Android šalje Googleu otprilike 1 MB podataka svakih 12 sati, u poređenju sa iOS-om koji Appleu šalje oko 52 KB u istom vremenskom periodu.

Google osporava ove nalaze zato što se navodno zasnivaju na pogrešnoj metodologiji za merenje obima podataka koje prikuplja svaki OS. Kompanija kaže da je prikupljanje podataka osnovna funkcija svakog uređaja povezanog na internet.

“Ovo istraživanje u velikoj meri ocrtava kako pametni telefoni rade. Savremeni automobili proizvođačima automobila redovno šalju osnovne podatke o komponentama vozila, njihovom sigurnosnom statusu i rasporedu servisa, a mobilni telefoni rade na vrlo slične načine. Ovaj izveštaj detaljno opisuje one komunikacije koje pomažu da se osigura da je iOS ili Android softver ažuriran, da usluge rade kako je predviđeno i da je telefon siguran i efikasno radi”, rekao je portparol Googlea u izjavi za ArsTechnicu.

On je rekao da se ne može reći da korisnik može da onemogući celokupno prikupljanje telemetrijskih podataka za koje Google smatra da su neophodni za normalno funkcionisanje uređaja. Takođe je osporio metode koje je istraživač koristio za merenje količine podataka koje je prikupio iOS a koje nisu obuhvatile određene vrste podataka koji se obično prenose putem pametnih telefona.

Portparol Applea je rekao da Apple pruža transparentnost i kontrolu ličnih podataka koje prikuplja. On je rekao da Apple nudi zaštitu privatnosti koja sprečava kompaniju da prati kretanje korisnika i da obaveštava korisnike o prikupljanju podataka koji su u vezi lokacije.

Lit je vršio merenja koristeći Google Pixel 2 sa Android 10 i iPhone 8 sa iOS 13.6.1 i utvrdio da su uređaji prikupljali podatke pri prvom pokretanju nakon resetovanja na fabrička podešavanja, kada je ubačena ili uklonjena SIM kartica, kada je uređaj mirovao, kada je prikazan ekran za podešavanja, kada je lokacija bila omogućena ili onemogućena, kada se korisnik prijavio u preinstaliranu prodavnicu aplikacija.

On kaže da je prikupljanje podataka oba OS-a zabrinjavajuće jer se lako može povezati sa korisničkim imenom, e-mail adresom, podacima o platnim karticama, a možda i sa drugim uređajima koje korisnik ima. Stalne veze sa serverima otkrivaju IP adresu uređaja i, shodno tome, opštu geografsku lokaciju uređaja. Problem je što trenutno, prema njegovim rečima, postoji malo, ako uopšte postoji, realnih opcija za sprečavanje ovakvog deljenja podataka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje