Aplikacije za Android zaista koriste dozvole za pristup informacijama korisnika

Mobilni telefoni, 16.12.2014, 22:11 PM

Aplikacije za Android zaista koriste dozvole za pristup informacijama korisnika

Aplikacije za Android zausta koriste dozvole koje traže od korisnika za pristup njihovim ličnim informacijama. Tako na primer jedna online prodavnica beleži lokaciju telefona čak deset puta tokom jednog minuta, otkrili su francuski istraživači. Alati kojima bi korisnici mogli da upravljaju pristupom koje aplikacije imaju informacijama na telefonu, su veoma ograničeni i nedovoljni s obzirom na to koliko informacija aplikacije mogu prikupiti.

Tokom nedavnog istraživanja, deset volontera koristilo je Android telefone na kojima je praćeno ponašanje korišćenih aplikacija pomoću aplikacije Mobilitics, koju je razvio francuski Nacionalni institut za informatička istraživanja (INRIA) u saradnji sa Nacionalnim povereništvom za računarstvo i slobodu (CNIL).

Mobilitics je beležio svako pristupanje drugih aplikacija privatnim podacima kao što su lokacija telefona, identifikator, fotografije, poruke itd. Mobilitics je takođe pratio i da li se ovi podaci šalju eksternom serveru. Beleške o korišćenju privatnih podataka od strane drugih aplikacija na telefonu čuvale su se na uređaju da bi bile preuzete za analizu posle tri meseca.

Volonteri su podsticani da koriste telefone na način kako to inače rade, i od jula do septembra korišćena je 121 aplikacija.

Slično istraživanje je sprovedeno i prošle godine kada je korišćena specijalna iOS aplikacija da bi se utvrdilo kako iPhone aplikacije pristupaju privatnim podacima korisnika.

Mnoge aplikacije pristupaju identifikacionim karakteristikama telefona da bi pratile korisnike. Da bi izbegli praćenje korisnici mogu da resetuju reklamni ID svog telefona u “Google Settings”. Ipak, to nije od velike pomoći jer aplikacije mogu na druge načine identifikovati korisnike. Skoro dve trećine aplikacija čije je ponašanje analizirano tokom tromesečne studije pristupa barem jednom identifikatoru mobilnog telefona, četvrtina njih koristi dva identifikatora, a šestina tri ili više. To omogućava aplikacijama da izgrade profile korisnika za reklamne svrhe.

Lokacija telefona je bio jedan od podataka kojima se najčešće pristupalo. Pristupanje podacima o lokaciji čini 30% svih pristupa privatnim podacima, otkrila je ova studija. Skoro trećina aplikacija je pristupila ovim podacima u nekom trenutku. Facebookova aplikacija beležila je lokaciju jednog volontera 150000 puta tokom tri meseca, u proseku svakog minuta po jednom, dok je Google Play Store jednog drugog korisnika pratio povremeno i deset puta u minuti.

Aplikacijama nije potrebno da imaju mnogo dozvola da bi izgradile sveobuhvatan korisnički profil, kažu istraživači. Aplikaciji je dovoljna dozvola za pristup za “Internet” i “Access_Wifi_State”, da bi pratila kretanje korisnika telefona po svetu. Aplikacija može čak omogućiti programeru da napravi mapu društvene mreže korisnika slanjem informacija serveru o vremenu kada su korišćene određene WiFi mreže, nakon čega se te informacije mogu uporediti sa sličnim informacijama sa drugih telefona da bi se utvrdilo ko je još bio na istom mestu u isto vreme.

CNIL želi da programeri mobilnih aplikacija i mobilnih operativnih sistema preuzmu veću odgovornost za ono što može biti urađeno sa njihovim proizvodima i da se potrude na obezbede korisnicima više alata kojima će oni moći da upravljaju svojom privatnošću. CNIL je pozvao programere da prikupljanje podataka koji nisu neophodni aplikacijama da bi one ispunile svoju svrhu svedu na minimum.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

27 od 150 vodećih VPN aplikacija u Google Play prodavnici su potencijalni izvor malvera

27 od 150 vodećih VPN aplikacija u Google Play prodavnici su potencijalni izvor malvera

Jedna od pet aplikacija među vodećih 150 besplatnih VPN aplikacija za Android u Google Play prodavnici označena je kao potencijalni izvor zlonamern... Dalje

WhatsApp ograničava prosleđivanje poruka da bi se izborio sa širenjem lažnih vesti

WhatsApp ograničava prosleđivanje poruka da bi se izborio sa širenjem lažnih vesti

U pokušaju da se uhvati u koštac sa širenjem dezinformacija na svoj platformi, WhatsApp će svim svojim korisnicima ograničiti prosleđivanje poru... Dalje

U Google Play prodavnici pronađeno 19 lažnih GPS aplikacija sa preko 50 miliona instalacija

U Google Play prodavnici pronađeno 19 lažnih GPS aplikacija sa preko 50 miliona instalacija

19 Android lažnih GPS aplikacija sa preko 50 miliona instalacija pronađeno je u Google Play prodavnici. Umesto onoga što obećavaju a šta ne rade,... Dalje

Android aplikacije koje kradu lozinke iz aplikacija banaka koriste senzor pokreta da ne bi bile otkrivene

Android aplikacije koje kradu lozinke iz aplikacija banaka koriste senzor pokreta da ne bi bile otkrivene

Tim istraživača kompanije Trend Micro pronašao je u Google Play prodavnici dve aplikacije inficirane bankarskim malverom, koje su instalirane na hi... Dalje

WhatsApp će korisnicima ponuditi zaštitu poruka pomoću otiska prsta

WhatsApp će korisnicima ponuditi zaštitu poruka pomoću otiska prsta

WhatsApp će sa svojom najnovijom verzijom predstaviti potpuno novu funkciju koja bi trebalo da značajno poboljša sigurnost korisnika. Popularna ap... Dalje