Aplikacije za krađu SMS poruka bankarskog Trojanca Carberp pronađene na Google Play

Mobilni telefoni, 17.12.2012, 07:29 AM

Aplikacije za krađu SMS poruka bankarskog Trojanca Carberp pronađene na Google Play

Stručnjaci proizvođača antivirusa kompanije Kaspersky Lab pronašli su na Google Play nekoliko malicioznih aplikacija za Android koje kradu mTAN brojeve (mobile transaction authentication) koje banke šalju svojim klijentima putem SMS poruka.

Aplikacije su delo kriminalne grupe koja koristi bankarski malver Carberp u napadima na korisnike nekoliko ruskih banaka.

Mnoge banke koriste mTAN brojeve kao zaštitni mehanizam za sprečavanje transfera novca sa kompromitovanih bankovnih računa. Kada otpočne proces transakcije novca sa online bankovnog računa, banka šalje jedinstveni kod nazvan mTAN putem SMS poruke na broj mobilnog telefona vlasnika računa. Vlasnik računa unosi poslati kod u za to određeno polje na web sajtu banke kako bi transakcija bila omogućena.

Da bi savladali ovu prepreku, kriminalci su razvili zlonamerne mobilne aplikacije koje automatski sakrivaju SMS poruke koje su povezane sa brojevima napadnutih banaka i krišom otpremaju takve poruke na servere koji su pod njihovom kontrolom. Taktika koju koriste da bi ubedili žrtve da preuzmu i instaliraju ovakve aplikacije na svoje mobilne telefone uključuje prikazivanje lažnih obaveštenja prilikom posete korisnika web sajtovima banaka sa zaraženih računara.

Aplikacije koje kradu SMS poruke su ranije najčešće bile povezane sa bankarskim Trojancima Zeus-in-the-Mobile (ZitMo) i SpyEye-in-the-Mobile (SpitMo). Ovoga puta je drugačije, pa je ovo prvi slučaj da je mobilna komponenta specijalno razvijena za malver Carberp.

Za razliku od Trojanaca Zeus i SpyEye, Trojanac Carberp se prvenstveno koristi u napadima na korisnike banaka u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i Kazahstanu.

Ruske vlasti su ranije ove godine uhapsile odgovorne za tri najveće operacije malvera Carberp. Ipak, kriminalne grupe su nastavile da koriste Carberp i da prodaju malver na crnom tržištu po ceni koja se kreće od 5000 do 40000 dolara, zavisno od verzije malvera i njegovih funkcionalnosti.

Carberp-in-the-Mobile (CitMo) aplikacije pronađene na Google Play maskirane su u aplikacije banaka Sberbank i Alfa-Bank, dve najveće ruske banke, i aplikaciju Vkontakte za najpopularniji društvenu mrežu u Rusiji.

Nakon otkrića ovih aplikacija, Kaspersky Lab je obavestio o ovome Google i sve otkrivene CitMo aplikacije su uklonjene sa marketa još u četvrtak prošle nedelje.

Međutim, činjenica da su kriminalci uspeli da plasiraju svoje aplikacije na Google Play otvara pitanje efikasnosti odbrane od malvera Google-ove online prodavnice aplikacija, a posebno anti-malver skenera Bouncer koga je Google predstavio ranije ove godine. „Izgleda da nije teško zaobići odbranu Google Play marketa jer malveri nastavljaju da se tamo pojavljuju redovno“, kaže Denis Maslenikov iz Kaspersky Lab-a.

Problem Bouncer-a verovatno leži u tome što ZitMo, SpitMo i CitMo komponente imaju slične funkcionalnosti kao i legitimne aplikacije. Mobilne verrzije Trojanaca su odgovorne samo za preotimanje dolaznih SMS poruka i prosleđivanje njihovog sadržaja drugom primaocu, a takvo ponašanje aplikacija je prihvatljivo kada je reč o legitimnim aplikacijama, kao što su one za upravljanje SMS-ovima ili onima koje omogućavaju korisnicima da sa daljine kontrolišu svoje uređaje putem SMS-ova u slučajevima kada su ti uređaji izgubljeni ili ukradeni.Presretanje SMS poruka je dobro poznata funkcija a primerak koda te funkcije se može naći i na internet forumima. Ako se isti taj kod koristi i u legitimnim i u zlonamernim aplikacijama, još ga je teže otkriti.

Kriminalci koriste prednosti koje im pruža Google Play market za distribuciju aplikacija koje kradu SMS-ove. Neki uređaji su konfigurisani tako da instaliraju samo aplikacije koje su preuzete sa Google Play marketa. Međutim, upravo zbog toga što su korisnici manje sumnjičavi kada je reč o aplikacijama preuzetim sa Google Play marketa, oni obraćaju manje pažnje na dozvole koje te aplikacije zahtevaju od njih, očekujući da su aplikacije upravo ono što njihovi autori tvrde da jesu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google je objavio nove podatke koji ilustruju napore kompanije da poveća bezbednost korisnika Androida, otkrivajući da sada mnogo više pažnje po... Dalje

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Još jedan dan, još jedan malver koji ugrožava korisnike Androida koji aplikacije preuzimaju iz Googleove Play prodavnice. Ovog puta istraživači k... Dalje

Opera za Android dobija VPN podršku

Opera za Android dobija VPN podršku

Najnovija beta verzija pregledača Opera za Android donosi ugrađenu VPN funkciju, nakon što je proizvođač ranije predstavio sličnu funkcionalnost... Dalje

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Budite oprezni kada na svom pametnom telefonu otvarate sliku koju ste preuzeli sa interneta ili primili preko poruke ili email aplikacije. Samo gledan... Dalje

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Najnovije ažuriranje WhatsAppa za iOS donosi novu funkciju koja korisnicima omogućava da zaključaju pristup aplikaciji koristeći Touch ID ili Fa... Dalje