Apple na iOS 17 krišom promenio podešavanja privatnosti

Mobilni telefoni, 26.09.2023, 12:00 PM

Apple na iOS 17 krišom promenio podešavanja privatnosti

Mnogim korisnicima iPhonea koji su nadogradili svoje telefone na iOS 17 neće se dopasti kada čuju da su time možda zapravo smanjili svoju bezbednost i privatnost.

Naime, Apple je iskoristio priliku da izvrši promenu u podešavanjima privatnosti korisnika i to bez traženja dozvole, pa čak i bez obaveštavanja korisnika o tome.

Grupa istraživača bezbednosti Mysk otkrila je da nadogradnja na iOS 17 može tiho ponovo omogućiti dve opcije privatnosti za koje su stručnjaci za bezbednost ranije preporučivali korisnicima da ih isključe.

Opcije „Značajne lokacije“ i „iPhone analitika“ (Significant Locations i iPhone Analytics) su zakopane duboko u podešavanjima iOS-a. Podrazumevano, one su omogućene, ali ako ste neko ko vodi računa o privatnosti i ako ste ih ranije onemogućili, očekivali biste da Apple poštuje vašu odluku i da ih nije ponovo omogućio prilikom ažuriranja na novu verziju iOS-a.

Šta je zapravo problem sa ovim opcijama?

Apple opisuje „Significant Locations“ kao način da „dozvolite vašem iPhoneu i uređajima povezanim sa iCloudom da zapamte mesta koja su vam važna kako bi pružili korisne informacije u vezi sa lokacijom u Mapama, Kalendaru, Fotografijama i još mnogo toga“.

Prema rečima istraživača, podaci ostaju na vašem uređaju i Apple im ne pristupa. Bez obzira na to, ne biste želeli da neko drugi ko je uspeo da pristupi vašem uređaju može previše lako da sazna informacije o mestima koja često posećujete.

Podaci koje prikuplja „iPhone Analytics“ se, međutim, dele sa Appleom. Apple kaže da „mogu uključivati detalje o specifikacijama hardvera i operativnog sistema, statistiku performansi i podatke o tome kako koristite svoje uređaje i aplikacije. Ove informacije se koriste da pomognu Appleu da poboljša i razvije svoje proizvode i usluge“.

„Ako ste pristali da pružite Appleu ove informacije, a imate uključene Location Services, lokacija vaših uređaja takođe može biti poslata da pomogne Appleu da analizira probleme sa performansama (na primer, snagu ili slabost mobilnog ili Wi-Fi signala na određenom mestu). Ovi analitički podaci o lokaciji mogu da obuhvataju lokacije kao što je lokacija na kojoj se završava poziv ili lokacija neuspele transakcije u prodavnici“, navodi Apple.

Kompanija kaže da vas „nijedna od prikupljenih informacija ne identifikuje lično“, ali ipak možda postoji mogućnost da se ispitivanjem obrazaca posećenih lokacija neko identifikuje.

Iako većinu korisnika ovo ne bi trebalo da brine, osim onih sa visokim rizikom da budu meta, problem je što je Apple, uprkos odluci korisnika da onemoguće određena podešavanja privatnosti, odlučio da ih ponovo uključi i to bez obaveštavanja korisnika o tome.

Kako je vaš iPhone podešen možete proveriti tako što ćete otići u Settings > Privacy & Security > Location Services > System Services.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje