Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Mobilni telefoni, 09.06.2022, 08:30 AM

Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Apple je predstavio novi mobilni alat Apple Safety Check, koji je dizajniran da pomogne u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad intimnim partnerima.

Safety Check debituje u iOS 16, sledećoj nadogradnji Appleovog mobilnog operativnog sistema. iOS 16 je u beta verziji i očekuje se da će postati široko dostupan na jesen.

Zlostavljanje partnera može uključivati uhođenje, gaslajting, psihološku i seksualnu prinudu, agresiju, fizičko nasilje, kontrolu ponašanja i finansijsku kontrolu.

Nova funkcija koja je najavljena ove nedelje na WWDC 2022, je opisana kao „novi alat za privatnost koji može biti od pomoći korisnicima čija je lična bezbednost ugrožena nasiljem u porodici ili od strane intimnih partnera“.

Apple kaže da se ova funkcija, koja se može omogućiti u iOS podešavanjima, može koristiti za dva primarna cilja - za pregled dozvola koje su date aplikacijama i drugim ljudima, uključujući i podatke koje dele, kao i za izvođenje hitnog resetovanja.

Funkcija hitnog resetovanja brzo opoziva sav pristup i dozvole date drugim ljudima. Na primer, možete da prestanete da delite svoju GPS lokaciju sa kontaktom.

Ako pritisnete dugme, pristup iCloudu se uklanja sa svakog uređaja osim sa vašeg telefona, dozvole za privatnost se resetuju, a usluge FaceTime i slanja poruka su ograničene na samo jedan uređaj, razdvajajući druge Apple uređaje povezane sa vašim servisima ili iCloud nalogom.

Zašto je Apple Safety Check važan? Prema podacima kompanije Kaspersky, tokom 2020. i 2021. otkrivene su desetine hiljada infekcija stalkwareom.

Kada su u pitanju aplikacije u njegovom mobilnom ekosistemu, Apple vlada gvozdenom pesnicom. Daleko se češće pronalaze stalkerware i špijunski softver na Android uređajima nego na iOS-u, iako to nije nemoguće, posebno ako se aplikacije za roditeljsku kontrolu ili aplikacije za monitoring poslovnih uređaja koriste u svrhe ličnog nadzora.

Uzimajući u obzir manju verovatnoću da se legitimne aplikacije u Appleovom ekosistemu aplikacija zloupotrebe i iskoriste za uhođenje i kontrolu partnera, Apple se fokusirao na deljenje podataka, a ne na otkrivanje zlonamernog softvera dizajniranog da špijunira korisnike.

Kao što je slučaj sa mnogim vrstama špijunskog softvera i stalkerwarea, ako ih pronađete i uklonite im pristup informacijama ili pokušate da ih potpuno izbrišete, onaj ko ih je instalirao obično dobija upozorenje.

Ako ste primorani da delite svoju lokaciju, poruke, iCloud podatke i još mnogo toga sa zlostavljačem, opoziv tog pristupa podacima može da dovede vašu fizičku bezbednost u opasnost. Ako je žrtva delila svoju lokaciju i poruke, i iznenada nasilnik ne može da pristupi ovim podacima, on će saznati za to a posledice mogu biti tragične.

U situacijama kada je moguća odmazda, ovu funkciju je verovatno najbolje koristiti nakon što je bekstvo žrtve već u toku. Kada žrtva više nije u fizičkoj blizini svog zlostavljača, Safety Check bi tada mogao pomoći žrtvi da pobegne jer podaci o lokaciji i onlajn aktivnosti više neće biti deljeni.

2019. godine, 10 organizacija, uključujuči proizvođače antivirusnog softvera i neprofitne organizacije, formirale su Koaliciju protiv stalkerwarea. Među osnivačima Koalicije protiv stalkerwarea su Kaspersky, Malwarebytes, Operation Safe Escape, EFF, SPARC i WESNET. Koalicija je napravila onlajn vodič sa savetima za žrtve stalkerwarea.

Google je zabranio reklame i aplikacije za uhođenje u Play prodavnici, ali je napravljeno izuzeće za aplikacije koje se prodaju kao aplikacije za roditeljsku kontrolu ili za poslovnu upotrebu. Google kaže da ove aplikacije moraju da „prezentuju korisnicima obaveštenje u svakom trenutku kada je aplikacija pokrenuta i jedinstvenu ikonu koja jasno identifikuje aplikaciju“ i da ne sakrivaju svoje prisustvo.

Apple AirTags je postao ozbiljna tema za diskusiju ove godine nakon izveštaja da su uređaji, dizajnirani da pomognu u lociranju nestalih predmeta, zloupotrebljeni za uhođenje i kriminalne aktivnosti. Apple se od tada pozabavio ovim problemima najavljujući promene privatnosti kako bi upozorio korisnike kada su nepoznati uređaji u njihovoj blizini i upozorio ih kada tag putuje sa njima. Pored toga, Apple je dao uputstva o tome kako da onemogućite AirTagove i kako da ih naterate da emituju zvuk kako bi se mogli pronaći.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android pod nazivom Nexus koji cilja 450 finansijskih aplikacija. Analitičari italijanske... Dalje

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Project Zero, Googleov tim koji se bavi bezbednosnim istraživanjima, otkrio je ranjivosti u Samsung modemima za uređaje poput Pixel 6, Pixel 7 i Gal... Dalje

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) postala je imperativ u današnjem digitalnom svetu, pošto su kriminalci naučili da kompromituju skoro svaku lozin... Dalje

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Istraživači holandske kompanije ThreatFabric primetili su novu verziju bankovnog trojanca za Android Xenomorph, koju su njeni tvorci, Hadoken Securi... Dalje

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Shein, kineski modni brend, ponovo se našao pod lupom, nakon što je otkriveno da stara verzija njegove mobilne aplikacije povremeno pristupa sadrža... Dalje