Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Mobilni telefoni, 09.06.2022, 08:30 AM

Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Apple je predstavio novi mobilni alat Apple Safety Check, koji je dizajniran da pomogne u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad intimnim partnerima.

Safety Check debituje u iOS 16, sledećoj nadogradnji Appleovog mobilnog operativnog sistema. iOS 16 je u beta verziji i očekuje se da će postati široko dostupan na jesen.

Zlostavljanje partnera može uključivati uhođenje, gaslajting, psihološku i seksualnu prinudu, agresiju, fizičko nasilje, kontrolu ponašanja i finansijsku kontrolu.

Nova funkcija koja je najavljena ove nedelje na WWDC 2022, je opisana kao „novi alat za privatnost koji može biti od pomoći korisnicima čija je lična bezbednost ugrožena nasiljem u porodici ili od strane intimnih partnera“.

Apple kaže da se ova funkcija, koja se može omogućiti u iOS podešavanjima, može koristiti za dva primarna cilja - za pregled dozvola koje su date aplikacijama i drugim ljudima, uključujući i podatke koje dele, kao i za izvođenje hitnog resetovanja.

Funkcija hitnog resetovanja brzo opoziva sav pristup i dozvole date drugim ljudima. Na primer, možete da prestanete da delite svoju GPS lokaciju sa kontaktom.

Ako pritisnete dugme, pristup iCloudu se uklanja sa svakog uređaja osim sa vašeg telefona, dozvole za privatnost se resetuju, a usluge FaceTime i slanja poruka su ograničene na samo jedan uređaj, razdvajajući druge Apple uređaje povezane sa vašim servisima ili iCloud nalogom.

Zašto je Apple Safety Check važan? Prema podacima kompanije Kaspersky, tokom 2020. i 2021. otkrivene su desetine hiljada infekcija stalkwareom.

Kada su u pitanju aplikacije u njegovom mobilnom ekosistemu, Apple vlada gvozdenom pesnicom. Daleko se češće pronalaze stalkerware i špijunski softver na Android uređajima nego na iOS-u, iako to nije nemoguće, posebno ako se aplikacije za roditeljsku kontrolu ili aplikacije za monitoring poslovnih uređaja koriste u svrhe ličnog nadzora.

Uzimajući u obzir manju verovatnoću da se legitimne aplikacije u Appleovom ekosistemu aplikacija zloupotrebe i iskoriste za uhođenje i kontrolu partnera, Apple se fokusirao na deljenje podataka, a ne na otkrivanje zlonamernog softvera dizajniranog da špijunira korisnike.

Kao što je slučaj sa mnogim vrstama špijunskog softvera i stalkerwarea, ako ih pronađete i uklonite im pristup informacijama ili pokušate da ih potpuno izbrišete, onaj ko ih je instalirao obično dobija upozorenje.

Ako ste primorani da delite svoju lokaciju, poruke, iCloud podatke i još mnogo toga sa zlostavljačem, opoziv tog pristupa podacima može da dovede vašu fizičku bezbednost u opasnost. Ako je žrtva delila svoju lokaciju i poruke, i iznenada nasilnik ne može da pristupi ovim podacima, on će saznati za to a posledice mogu biti tragične.

U situacijama kada je moguća odmazda, ovu funkciju je verovatno najbolje koristiti nakon što je bekstvo žrtve već u toku. Kada žrtva više nije u fizičkoj blizini svog zlostavljača, Safety Check bi tada mogao pomoći žrtvi da pobegne jer podaci o lokaciji i onlajn aktivnosti više neće biti deljeni.

2019. godine, 10 organizacija, uključujuči proizvođače antivirusnog softvera i neprofitne organizacije, formirale su Koaliciju protiv stalkerwarea. Među osnivačima Koalicije protiv stalkerwarea su Kaspersky, Malwarebytes, Operation Safe Escape, EFF, SPARC i WESNET. Koalicija je napravila onlajn vodič sa savetima za žrtve stalkerwarea.

Google je zabranio reklame i aplikacije za uhođenje u Play prodavnici, ali je napravljeno izuzeće za aplikacije koje se prodaju kao aplikacije za roditeljsku kontrolu ili za poslovnu upotrebu. Google kaže da ove aplikacije moraju da „prezentuju korisnicima obaveštenje u svakom trenutku kada je aplikacija pokrenuta i jedinstvenu ikonu koja jasno identifikuje aplikaciju“ i da ne sakrivaju svoje prisustvo.

Apple AirTags je postao ozbiljna tema za diskusiju ove godine nakon izveštaja da su uređaji, dizajnirani da pomognu u lociranju nestalih predmeta, zloupotrebljeni za uhođenje i kriminalne aktivnosti. Apple se od tada pozabavio ovim problemima najavljujući promene privatnosti kako bi upozorio korisnike kada su nepoznati uređaji u njihovoj blizini i upozorio ih kada tag putuje sa njima. Pored toga, Apple je dao uputstva o tome kako da onemogućite AirTagove i kako da ih naterate da emituju zvuk kako bi se mogli pronaći.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Internet provajderi umešani u infekciju pametnih telefona špijunskim softverom

Internet provajderi umešani u infekciju pametnih telefona špijunskim softverom

Nedelju dana nakon što se otkrilo da vlada Kazahstana koristi sofisticirani špijunski softver Hermit unutar granica zemlje, Google je obavestio kori... Dalje

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA anti-bot sisteme koji stoje između vas i nekih veb prijava. Kako izveštava MacRumors, sistem Private Ac... Dalje

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Iako Google već dugo nudi menadžer lozinki korisnicima Google naloga, pristup ovom alatu na Android telefonu ili tabletu nije bio jednostavan. Pre ... Dalje

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Malver za Androd BRATA dobio je nove funkcije očigledno sa ciljem da se napadi na aplikacije banaka učine nevidljivijim. „Modus operandi se sa... Dalje

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

Istraživači sajber bezbednosti iz F5 Labsa primetili su novi Android malver koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i novčanike za kriptovalute, za ... Dalje