Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Mobilni telefoni, 09.06.2022, 08:30 AM

Apple najavio novu funkciju Safety Check za iOS kao pomoć žrtvama nasilja u porodici

Apple je predstavio novi mobilni alat Apple Safety Check, koji je dizajniran da pomogne u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad intimnim partnerima.

Safety Check debituje u iOS 16, sledećoj nadogradnji Appleovog mobilnog operativnog sistema. iOS 16 je u beta verziji i očekuje se da će postati široko dostupan na jesen.

Zlostavljanje partnera može uključivati uhođenje, gaslajting, psihološku i seksualnu prinudu, agresiju, fizičko nasilje, kontrolu ponašanja i finansijsku kontrolu.

Nova funkcija koja je najavljena ove nedelje na WWDC 2022, je opisana kao „novi alat za privatnost koji može biti od pomoći korisnicima čija je lična bezbednost ugrožena nasiljem u porodici ili od strane intimnih partnera“.

Apple kaže da se ova funkcija, koja se može omogućiti u iOS podešavanjima, može koristiti za dva primarna cilja - za pregled dozvola koje su date aplikacijama i drugim ljudima, uključujući i podatke koje dele, kao i za izvođenje hitnog resetovanja.

Funkcija hitnog resetovanja brzo opoziva sav pristup i dozvole date drugim ljudima. Na primer, možete da prestanete da delite svoju GPS lokaciju sa kontaktom.

Ako pritisnete dugme, pristup iCloudu se uklanja sa svakog uređaja osim sa vašeg telefona, dozvole za privatnost se resetuju, a usluge FaceTime i slanja poruka su ograničene na samo jedan uređaj, razdvajajući druge Apple uređaje povezane sa vašim servisima ili iCloud nalogom.

Zašto je Apple Safety Check važan? Prema podacima kompanije Kaspersky, tokom 2020. i 2021. otkrivene su desetine hiljada infekcija stalkwareom.

Kada su u pitanju aplikacije u njegovom mobilnom ekosistemu, Apple vlada gvozdenom pesnicom. Daleko se češće pronalaze stalkerware i špijunski softver na Android uređajima nego na iOS-u, iako to nije nemoguće, posebno ako se aplikacije za roditeljsku kontrolu ili aplikacije za monitoring poslovnih uređaja koriste u svrhe ličnog nadzora.

Uzimajući u obzir manju verovatnoću da se legitimne aplikacije u Appleovom ekosistemu aplikacija zloupotrebe i iskoriste za uhođenje i kontrolu partnera, Apple se fokusirao na deljenje podataka, a ne na otkrivanje zlonamernog softvera dizajniranog da špijunira korisnike.

Kao što je slučaj sa mnogim vrstama špijunskog softvera i stalkerwarea, ako ih pronađete i uklonite im pristup informacijama ili pokušate da ih potpuno izbrišete, onaj ko ih je instalirao obično dobija upozorenje.

Ako ste primorani da delite svoju lokaciju, poruke, iCloud podatke i još mnogo toga sa zlostavljačem, opoziv tog pristupa podacima može da dovede vašu fizičku bezbednost u opasnost. Ako je žrtva delila svoju lokaciju i poruke, i iznenada nasilnik ne može da pristupi ovim podacima, on će saznati za to a posledice mogu biti tragične.

U situacijama kada je moguća odmazda, ovu funkciju je verovatno najbolje koristiti nakon što je bekstvo žrtve već u toku. Kada žrtva više nije u fizičkoj blizini svog zlostavljača, Safety Check bi tada mogao pomoći žrtvi da pobegne jer podaci o lokaciji i onlajn aktivnosti više neće biti deljeni.

2019. godine, 10 organizacija, uključujuči proizvođače antivirusnog softvera i neprofitne organizacije, formirale su Koaliciju protiv stalkerwarea. Među osnivačima Koalicije protiv stalkerwarea su Kaspersky, Malwarebytes, Operation Safe Escape, EFF, SPARC i WESNET. Koalicija je napravila onlajn vodič sa savetima za žrtve stalkerwarea.

Google je zabranio reklame i aplikacije za uhođenje u Play prodavnici, ali je napravljeno izuzeće za aplikacije koje se prodaju kao aplikacije za roditeljsku kontrolu ili za poslovnu upotrebu. Google kaže da ove aplikacije moraju da „prezentuju korisnicima obaveštenje u svakom trenutku kada je aplikacija pokrenuta i jedinstvenu ikonu koja jasno identifikuje aplikaciju“ i da ne sakrivaju svoje prisustvo.

Apple AirTags je postao ozbiljna tema za diskusiju ove godine nakon izveštaja da su uređaji, dizajnirani da pomognu u lociranju nestalih predmeta, zloupotrebljeni za uhođenje i kriminalne aktivnosti. Apple se od tada pozabavio ovim problemima najavljujući promene privatnosti kako bi upozorio korisnike kada su nepoznati uređaji u njihovoj blizini i upozorio ih kada tag putuje sa njima. Pored toga, Apple je dao uputstva o tome kako da onemogućite AirTagove i kako da ih naterate da emituju zvuk kako bi se mogli pronaći.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje