Apple predstavio novu funkciju: evo kada će i kome kompanija slati hitna obaveštenja o špijuniranju iPhone uređaja

Mobilni telefoni, 25.11.2021, 12:30 PM

Apple predstavio novu funkciju: evo kada će i kome kompanija slati hitna obaveštenja o špijuniranju iPhone uređaja

Apple će slati hitna obaveštenja ljudima koje su napali hakeri iza kojih stoje države.

Funkcija nazvana “Appleova obaveštenja o pretnji”, će reći korisnicima da su hakovani i dati im savete o tome koje korake treba da preduzmu.

Ovakva upozorenja će stizati kao imejl i iMessage obaveštenje na imejl adrese i telefonske brojeve povezane sa Apple ID korisnika. Korisnici će ih takođe videti na vrhu stranice kada se prijave na Appleov veb sajt.

Hakerski napadi koje sponzorišu države obično su mnogo sofisticiraniji od onih koje izvode obični sajber kriminalci. To ih može učiniti mnogo težim za uočavanje. To takođe znači da se oni obično koriste protiv ranjivih ili važnih meta koje su od interesa za države koje naručuju takve napade.

Apple napominje da su potencijalni primaoci obaveštenja veoma ograničena grupa ljudi, koji možda već znaju da su u opasnosti od takvih napada. „Ovi korisnici su pojedinačno ciljani zbog toga ko su ili šta rade“, kaže kompanija na svojoj stranici za podršku.

„Za razliku od tradicionalnih sajber kriminalaca, napadači koje sponzoriše država primenjuju izuzetne resurse da ciljaju veoma mali broj određenih pojedinaca i njihovih uređaja, što ove napade čini mnogo težim za otkrivanje i sprečavanje. Napadi koje sponzoriše država su veoma složeni, njihov razvoj košta milione dolara i često imaju kratak rok trajanja. Ogromna većina korisnika nikada neće biti meta ovakvih napada.”

Apple kaže da složenost hakerskih napada od kojih želi da zaštiti ljude znači da će ponekad slati lažne uzbune, a takođe i da neće moći da šalje obaveštenja o svakom napadu. Kompanija takođe kaže da neće moći da da detaljne informacije o tome zašto je poslala obaveštenja o pretnji, kako se na taj način ne bi pomoglo napadačima da prilagode svoje ponašanje i izbegnu otkrivanje u budućnosti.

“Apple obaveštenja o pretnjama nikada od vas neće tražiti da kliknete na linkove, otvorite fajlove, instalirate aplikacije ili profile, ili da unesete lozinku za Apple ID ili verifikacioni kod poslat putem imejla ili na telefon”, rekla je kompanija.

Da biste proverili da li je Apple obaveštenje o pretnji originalno, prijavite se na appleid.apple.com. Ako vam je Apple poslao obaveštenje o pretnji, ono će biti jasno vidljivo na vrhu stranice nakon što se prijavite.

Na stranici podrške na kojoj je najavljena nova funkcija, svim korisnicima se savetuje da se zaštite od napada svih vrsta. To podrazumeva ažuriranje uređaja jer se tako preuzimaju i najnovije bezbednosne ispravke, zaštitu uređaja lozinkom, korišćenje jake lozinke i dvofaktorne autentifikacije, instaliranje samo sigurnih aplikacija iz App Storea, korišćenje jakih i jedinstvenih lozinki za sve naloge na mreži, ali i to da korisnici izbegavaju da otvaraju linkove ili priloge ako ih nije poslala osoba od poverenja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje